Αυτή η πίτα, πρόχειρο κέικ είναι τόσο απλή και γρήγορη που μπορεί να ετοιμαστεί και από ένα παιδί.
Στη Βουλγαρία λέγεται και χύμα πίτα ή η πίτα της τεμπέλας, καθώς όλα τα υλικά στοιβάζονται στεγνά, χωρίς κόπο, ανακάτεμα και χτύπημα των συστατικών της.
Υλικά για τη Συνταγή
200 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ζάχαρη βανίλιας
1 τσιμπιά αλάτι
200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
175 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml γάλα, ανακατεμένο με 30 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Λίγο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα της φόρμας
Για τη γέμιση
1 κιλό μήλα, ζουμερά
83 γραμμάρια μέλι
20 γραμμάρια κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
1.Ετοιμάστε ένα μίγμα από τα στέρεα υλικά δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, το αλάτι, το σιμιγδάλι και την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατέψτε τα όλα καλά και χωρίστε το μίγμα σε 3 ίσα μέρη.
2. Πλύντε τα μήλα, ξεφλουδίστε τα, αφαιρέστε τον πυρήνα τους και τρίψτε τα στην χοντρή μεριά του τρίφτη.
3. Στρώστε τον πάτο ενός ταψιού ή μιας φόρμας 21 Χ 27 εκατοστών, με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν επιλέξετε στρογγυλό ταψί, θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση με διάμετρο 22 εκ. Αλείψτε με λίγο λιωμένο βούτυρο τη λαδόκολλα καθώς και τα πλαϊνά του ταψιού. Ρίξτε το πρώτο μέρος της ζύμης (το 1/3 του μίγματος των στέρεων υλικών) στον πάτο του ταψιού.
4. Από πάνω απλώστε ομοιόμορφα τα μισά τριμμένα μήλα, πασπαλίστε με ½ κουταλιά της σούπας κανέλα, και περιχύστε με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι. Επαναλάβετε τις στρώσεις και τελειώστε την κορυφή της πίτας με το τελευταίο τμήμα των ξηρών (στέρεων) υλικών.
5. Ρίξτε το γάλα με το βούτυρο πάνω από την πίτα. Με ένα μαχαίρι ανοίξτε τρύπες από πάνω μέχρι κάτω, ώστε το γάλα να περάσει σε όλες οι στρώσεις. Ψήστε την μηλόπιτα για 40-45 λεπτά στους 180ο C. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει εντελώς στη φόρμα και να σφίξει, διότι μόνο τότε θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε, χωρίς να διαλυθεί, και να το κόψετε σε κομμάτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου