Υλικά
αλεύρι: 340 γρ. για όλες τις χρήσεις
βούτυρο: 230 γρ.
ζάχαρη: 400 γρ.
αυγά: 3
γάλα: 1 φλιτζάνι
σόδα σκόνη: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
αλάτι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
λεμόνια 2, το ξύσμα τους
χυμός λεμονιού: 3 κουταλιές της σούπας
μαρμελάδα λεμόνι: λίγη για επάλειψη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνετε μια τετράγωνη φόρμα πλευράς με 20 εκ., την πασπαλίζετε με αλεύρι και τινάζετε για να φύγει το περίσσευμα. Εναλλακτικά τοποθετείτε αντικολλητικό χαρτί το οποίο βουτυρώνετε.
- Ανακατεύετε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και τα αφήνετε στην άκρη. Βάζετε σε ένα μικρό μπολ το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
- Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτετε τα αυγά, ένα ένα, χτυπώντας πάντα το μείγμα. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μισό αλεύρι και το μισό γάλα. Δυναμώνετε την ταχύτητα και χτυπάτε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα, και το υπόλοιπο αλεύρι χτυπώντας σε πιο χαμηλή ταχύτητα.
- Προσθέτετε στη ζύμη το ξύσμα με το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και την αδειάζετε στο βουτυρωμένο ταψάκι. Ψήνετε το κέικ για 50'. Το αφήνετε να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρετε και το μεταφέρετε σε πιατέλα. Προτού το σερβίρετε, το αλείφετε με πολύ λεπτή στρώση μαρμελάδα λεμόνι και πασπαλίζετε άχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου