Ζουν με τους γονείς τους για να εξοικονομήσουν χρήματα. Αλλά θα τους κοστίσει, πάρα πολύ
Μετά την αποφοίτησή της το 2021, η Κλαρκ επέστρεψε στο πατρικό της. Σχεδίαζε να περάσει ένα χρόνο κάνοντας πρακτική για να γίνει δασκάλα, οπότε ήταν λογικό να μένει στο σπίτι στο Surrey της Αγγλίας, ενώ δεν έβγαζε εισόδημα. Αλλά όταν πήρε την πρώτη της δουλειά δασκάλα τον επόμενο χρόνο, δεν έφυγε.
«Δεν έβλεπα το νόημα να φύγω χωρίς να έχω λεφτά στην άκρη», είπε στο Business Insider. Δύο χρόνια αργότερα, στα 24 της, εξακολουθεί να ζει με τους γονείς της και σχεδιάζει να μείνει για έναν ακόμη χρόνο, ίσως δύο.
Δεν είναι η μόνη η οποία έχει επιλέξει να κάνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν 620.000 περισσότεροι ενήλικες που ζουν με τους γονείς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι πριν από μια δεκαετία.
Το 41% των ενηλίκων ερωτηθέντων Gen Z που ζουν στο πατρικό τους δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν να το κάνουν για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια
Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των νεαρών ενηλίκων που ζουν στο σπίτι έχει αυξηθεί κατά 87% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Τώρα περισσότεροι από τους μισούς νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών στην Αμερική ζουν με τους γονείς τους.
Και σε μια πρόσφατη έρευνα από το RentCafe, το 41% των ενηλίκων ερωτηθέντων Gen Z που ζουν στο πατρικό τους δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν να το κάνουν για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια.
Η στεγαστική κρίση
Το όλο ζήτημα ξεκινά από την στεγαστική κρίση. Το 2022, η Moody’s ανέφερε ότι ο μέσος Αμερικανός ενοικιαστής ξόδευε για πρώτη φορά περισσότερο από το 30% του εισοδήματός του στα ενοίκια. Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες αιχμές της αγοράς, υπολογίζεται ότι το 2018 οι Gen Zers ξόδευαν 226.000$ για ενοίκιο προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό στη διάρκεια της ζωής τους – περίπου 24.000$ περισσότερα από τους millennials και 77.000 $ περισσότερα από τα baby boomers.
Αυτό έχει δημιουργήσει σημαντική πίεση στους νεότερους ενοικιαστές. Σε μια έρευνα του 2023 του Bloomberg News σε 4.100 ενήλικες, το 70% των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών που ζούσαν με τους γονείς τους είπε ότι δεν θα ήταν σε ισχυρή οικονομική θέση εάν επέλεγαν να ζήσουν αλλού.
Η ιδιοκατοίκηση είναι επίσης απρόσιτη. Ενώ ορισμένοι Gen Zers κατάφεραν να εισχωρήσουν κρυφά στην αγορά κατοικίας, η μέση ηλικία των αγοραστών για πρώτη φορά κατοικιών έφτασε το ιστορικό υψηλό των 36 ετών πέρυσι, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων Gen Z σε μια έρευνα του Freddie Mac το 2022 είπαν ότι είναι κάτι που πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτύχουν.
Στον απόηχο της Μεγάλης Ύφεσης, οι millennials ήταν η πρώτη γενιά που επέλεξε να μείνει με πολλούς συγκατοίκους και τώρα η Gen Z ακολουθεί τα βήματά τους.
Αλλά σε αντίθεση με τους millennials, που ονομάζονταν τεμπέληδες επειδή ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 20 τους, είναι ωραίο για την Gen Z να ζει στο πατρικό της.
Ίσως να το πληρώσετε ακριβά
Στη σημερινή κρίση, οι παλαιότερες γενιές αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι συχνά έχει νόημα να μείνουμε στο πατρικό τους και να εξοικονομήσουν χρήματα. Αλλά αυτή η απόφαση έχει αρνητικά σημεία.
Το να ζεις μόνος σου είναι ένα σημαντικό βήμα για να γίνεις ενήλικας και η έρευνα δείχνει ότι όσοι αναβάλλουν να φύγουν από τη φωλιά θα το πληρώσουν – οικονομικά και συναισθηματικά.
Ιστορικά, περισσότεροι νέοι άνθρωποι έμειναν με τους γονείς τους σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Το 1940, στο τέλος της Μεγάλης Ύφεσης, το 48% των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών ζούσαν με τους γονείς τους – ποσοστό που δεν είχε ξεπεραστεί μέχρι το 2020.
Ένα παρόμοιο ποσοστό νεαρών ενηλίκων ζούσε με τους γονείς τους στον απόηχο της Μεγάλης Ύφεσης το 2010 — 44%.
Θα κόψουν ποτέ τον ομφάλιο λώρο;
Μια έκθεση του 2019 από το Urban Institute διαπίστωσε ότι όσοι ζούσαν με τους γονείς τους μεταξύ 25 και 34 ετών είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιού 10 χρόνια αργότερα.
Η έρευνα συνέκρινε ανθρώπους που είχαν νοικιάσει ή αγοράσει το δικό τους χώρο με εκείνους που ζούσαν με τους γονείς τους.
Διαπίστωσε ότι μετά από μια δεκαετία, το 32% των νεαρών ενηλίκων που ζούσαν αρχικά με τους γονείς τους δεν είχαν ακόμη επιτύχει ανεξάρτητη διαβίωση, ενώ σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι ενοικιαστές και ιδιοκτήτες σπιτιού το είχαν καταφέρει.
Σε έρευνα που διεξήχθη το 2017, όσοι είχαν πάει μπούμερανγκ στο γονικό τους σπίτι ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης. Μια μελέτη από το 2022 διαπίστωσε ότι ο επιπλέον χρόνος που αφιερώνεται με τους γονείς ή την οικογένεια θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση με εκείνους που είχαν μετακομίσει στο σπίτι.
Για τη Gen Z, η ίδια η έννοια της ενηλικίωσης αλλάζει. Σύμφωνα με τον Τζέφρι Τζένσεν Άρνετ, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ, οι νέοι βίωναν ένα νέο στάδιο ζωής, το οποίο ονόμασε «αναδυόμενη ενηλικίωση». «Τα 20 σου ήταν η εποχή που δεσμευόσουν να παντρευτείς ή να μεγαλώσεις μικρά παιδιά», είπε ο Άρνετ. «Τώρα αυτές οι ευθύνες δεν έρχονται για τους περισσότερους ανθρώπους παρά σχεδόν μια δεκαετία αργότερα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου