Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 02, 2024

Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

Αν κάποια στιγμή βρεθεί στα χέρια σου ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, θα διαπιστώσεις πως στο πέρασμα των δεκαετιών το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει αλλάξει πολύ.
 Οι πολυσύχναστοι δρόμοι, οι δημοφιλείς πλατείες και οι γνωστές συνοικίες της Αθήνας σήμερα δεν θυμίζουν την πρωτεύουσα του 50′ και του 60′. Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πόλη ή κι αν είσαι βέρος Αθηναίος θα δεις πως αν κληθείς να αναγνωρίσεις περιοχές και σημεία της Αθήνας κοιτώντας παλιές φωτογραφίες της θα δυσκολευτείς αρκετά.

Mία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Αναγνωρίζεις ποια περιοχή φαίνεται στην φωτογραφία;

– Χαλάνδρι

– Κηφισιά

– Ζωγράφου

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

H λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, η οποία ανήκει στο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται μέρος της περιοχής της Κηφισιάς.

Συγκεκριμένα, στο στιγμιότυπο, το οποίο τραβήχτηκε το 1928, φαίνεται ο πλάτανος της Κηφισιάς στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισιάς με την οδό Κασσαβέτη.

Η περιοχή της Κηφισιάς βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Πεντέλης και Πάρνηθος, και είναι οικοδομημένη σε μια πευκόφυτη πεδιάδα. Είναι γνωστή για την εμπορική της αγορά, την άρτια ρυμοτομία, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών και των καταστημάτων, τους επιβλητικούς πυργίσκους και την αγάπη των κατοίκων της για την ανθοκομία.

Η Κηφισιά  ήταν μία από τις αρχαίες Δώδεκα Πόλεις της αρχαίας Αθήνας και σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους, ήταν μέρος της Ερεχθηίδας φυλής της Αττικής και τοποθετούνταν στη «μεσογαία» χώρα. Θεωρούνταν ως ένας από τους πλουσιότερους δήμους της Αττικής λόγω του κλίματος, του αισθητικά ωραίου περιβάλλοντος και της μικρής σχετικά απόστασής της από την Αθήνα. Επίσης ήταν γνωστή ως προνομιούχος τόπος παραθερισμού πλουσίων και ευγενών. Μεταξύ αυτών ήταν ο Ηρώδης ο Αττικός, ο οποίος είχε την πλούσια έπαυλή του στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Μητροπολιτικός Ναός της περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου