Ο ήλιος συνδέεται με το σκοτάδι;
Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στο travel τα τελευταία χρόνια και συνδέεται με εκείνη την περιέργεια του ανθρώπου να μάθει για το απόκοσμο και το μεταφυσικό. Η έννοια του dark tourism αφορά εκείνους τους προορισμούς που ο κόσμος πηγαίνει ταξίδια σε ιστορικά μέρη που συνδέονται με θάνατο και τραγωδία. Θα μπορούσε -εύλογα- να σκεφτεί κάποιος «τι είδους ταξίδι είναι αυτό», ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Και ανάμεσα στα άλλα μπορεί να είναι και ένα ταξίδι ιστορίας, το οποίο φυσικά μπορεί να βρει εφαρμογή και στην χώρα μας. Έχεις σκεφτεί ποτέ όταν λέμε σκοτεινό τουρισμό, πού ακριβώς εννοούμε ότι μπορείς να πας στην Ευρώπη;
Στη γειτονιά μας στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στη Ρουμανία και στο Κάστρο Κόρβιν, που πρόκειται για το μεγαλύτερο γοτθικού ρυθμού κάστρο στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη. Χτίστηκε τα μέσα του 15ου αιώνα και έχει συνδεθεί με τον «Κόμη Δράκουλα» ο οποίος φέρεται να φυλακίστηκε για ένα διάστημα στα μπουντρούμια του. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης. Ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα είναι η Πομπηία με την τεράστια ιστορία της που συνιστά σημείο αναφοράς σε όλον τον κόσμο, η χαμένη πόλη που όλοι θέλουν να δουν έστω μια φορά στη ζωή τους. Ένα ακόμη από τα πιο θλιβερά μέρη του κόσμου είναι το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς , που ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Όσο «μαύρη» και αν είναι αυτή η σελίδα, παραμένει κομμάτι της ιστορίας.
Σκοτεινός τουρισμός στην Ελλάδα
Θα μπορούσε η χώρα του ήλιου να συνδέεται με το σκοτεινό; Ενδεχομένως, αφού αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της. Υπάρχουν πολλά μέρη που «μαρτυρούν» τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν περάσει οι κάτοικοι της χώρας. Ας μην πάμε πολύ μακριά, αφού δεν είναι πολλά τα χρόνια που έπαιξε στην τηλεόραση η ιστορία της Σπιναλόγκας και αυξήθηκε αυτόματα και ο αριθμός των επισκεπτών που ήθελαν να δουν από κοντά το συγκεκριμένο μέρος. Μένουμε στην Κρήτη, στο Φραγκοκάστελλο. Λένε πως στην περίοδο μεταξύ τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου γύρω από το Ενετικό Κάστρο εμφανίζονται οι Δροσουλίτες. Είναι τα «φαντάσματα» των αγωνιστών που πέθαναν στη Μάχη του Φραγκοκάστελλου στις 17 Μαΐου του 1828. Επίσης, παράδειγμα είναι και η Σαμοθράκη. Το εν λόγω νησί είναι ένα από αυτά που συγκαταλέγονται σε εκείνα με ιδιαίτερη ενέργεια. Τα Καβείρια Μυστήρια στη Σαμοθράκη έχουν συνδεθεί με μυστικιστική ατμόσφαιρα και δεν είναι τυχαίο.
Σε ένα άλλο κλίμα δεν θα μπορούσε να έλειπε η Γυάρος, το θανατονήσι υπήρξε ένας από τους μαρτυρικούς τόπους εξορίας, όπου εστάλησαν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι την εποχή του εμφυλίου, αλλά και αργότερα στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών. Είναι ένας από τους θρυλικούς τόπους που έχουν σημαδέψει την σύγχρονη ιστορία.
Θα μπορούσε να συμβεί;
Δεδομένου ότι η χώρα μας είναι ουσιαστικά ένας εξωτικός προορισμός για τους κατοίκους του εξωτερικού, δεν είναι και το αναμενόμενο να συνδεθεί αποκλειστικά με σκοτεινές τοποθεσίες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι με την κατάλληλη προβολή και μάρκετινγκ δεν θα μπορούσαν τα προαναφερθέντα μέρη να προσελκύσουν παραπάνω επισκέπτες. Θα μπορούσε να συμβεί, ακόμη περισσότερο και συνδυαστικά και με άλλα μέρη. Το γεγονός ότι είναι τάση στα ταξίδια σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και μπορεί να υπάρξει η σωστή εκμετάλλευση. Και γιατί όχι να είναι και ένα «παράθυρο» για να μάθουμε περισσότερη ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου