Για σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών ως «τη μόνη δυνατή για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και της Παλαιστίνης» από τους υπουργούς Εξωτερικών της G20, έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της Βραζιλίας, κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας ενώπιον των δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Η Βραζιλία ασκεί από τον Δεκέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία της G20 και η συνεδρίαση του Ρίο ντε Τζανέιρο επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία.
Σε σχέση με τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, «υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, ο οποίος είναι ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη, βιώσιμη ασφάλεια για το Ισραήλ, όσο οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ξεκάθαρη προοπτική ενός δικού τους κράτους», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους. «Υπάρχει ισχυρή έκκληση για μια λύση δύο κρατών, εκ μέρους όλου του κόσμου εδώ, δεν άκουσα κανέναν να πει το αντίθετο», τόνισε.
«Είμαι ικανοποιημένος που άκουσα ότι όλα τα μέλη της G20 και σχεδόν όλος ο κόσμος που μίλησε σήμερα (Τετάρτη), είπε ότι θέλει μια λύση δύο κρατών» είχε δηλώσει την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης. Ίδια άποψη έχει και ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε:
«Είμαι ικανοποιημένος που άκουσα ότι όλα τα μέλη της G20 και σχεδόν όλος ο κόσμος που μίλησε, είπε ότι θέλει μια λύση δύο κρατών», είχε δηλώσει την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης. «Πάντως, το να λέμε ότι θέλουμε μια λύση δύο κρατών είναι άλλο πράγμα, και το να βρούμε πώς να φτάσουμε εκεί είναι άλλο», τόνισε.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (21/2), το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε «μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους», κάτι που θα ισοδυναμούσε με επιβράβευση, σύμφωνα με το κείμενο, των επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2022.
Σχέδιο ελεγχόμενης παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ
Το σχέδιο του Ισραήλ για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου ανέλυσε Ισραηλινός αξιωματούχος, το οποίο θα περιλαμβάνει «ανθρωπιστικούς θύλακες» και μια κυβέρνηση από την οποία θα αποκλείονται αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής και όσοι «συνδέονται με τη Χαμάς».
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι σχεδιαζόμενοι «ανθρωπιστικοί θύλακες» θα βρίσκονται σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας από τις οποίες έχει εκδιωχθεί η Χαμάς. Διευκρίνισε πάντως ότι η τελική επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από το αν το Ισραήλ θα επιτύχει τον στόχο του να εξαλείψει την οργάνωση από ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.
Όσον αφορά τη δημιουργία μιας, όπως φαίνεται ελεγχόμενης από το Ισραήλ παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα, είπε ότι «αναζητούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να το κάνουν. Όμως είναι σαφές πως θα χρειαστεί χρόνος, καθώς κανείς δεν πρόκειται να παρουσιαστεί, αν θεωρήσει πως η Χαμάς θα του φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι». Το σχέδιο, είπε, «μπορεί να επιτευχθεί αν καταστραφεί η Χαμάς και δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ ή για τους κατοίκους της Γάζας».
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος κατέστησε επίσης σαφές πως η Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θα αποκλειστεί επίσης ως εταίρος στους «ανθρωπιστικούς θύλακες», επειδή δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Όποιος έλαβε μέρος ή δεν καταδίκασε την 7η Οκτωβρίου αποκλείεται», είπε.
Παρ’ όλα αυτά, είπε ο αξιωματούχος, το Ισραήλ θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει ενδεχόμενους εταίρους για τον «ανθρωπιστικό θύλακα» που είχαν στο παρελθόν σχέσεις με την κυρίαρχη στην Παλαιστινιακή Αρχή παράταξη Φάταχ, αντίπαλο της Χαμάς.
Σε δικό του ρεπορτάζ, το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε πως η συνοικία Ζεϊτούν στο βόρειο τμήμα της Πόλης της Γάζας είναι υποψήφια για την εφαρμογή του σχεδίου, ως «ανθρωπιστικού θύλακα», με βάση το οποίο ντόπιοι έμποροι και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών θα διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια. Το δίκτυο αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός θα παρέχει περιφερειακή ασφάλεια στη Ζεϊτούν, ενώ η νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν σχεδιαστεί για να ξεριζώσουν ό,τι απέμεινε από μια φρουρά της Χαμάς που επλήγη σκληρά στα πρώτα στάδια του πολέμου. Πάντως, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το ρεπορτάζ του Channel 12.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου