Οι 9 λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούμε και ακουγόμαστε λιγότερο έξυπνοι
«Δεν κάνω πλάκα» / «Χωρίς πλάκα»
«Απλώς»
«Πολύ»
«Εεεε»
«Ας πούμε»
«Πάντα/Ποτέ»
«Στ’ αλήθεια»
«Όντως»
«Νομίζω»
«Δεν κάνω πλάκα» / «Χωρίς πλάκα»
Μία από τις πιο συχνές φράσεις της καθημερινότητας που, όταν χρησιμοποιείται πολύ, μας κάνει να ακουγόμαστε λιγότερο έξυπνοι. Ο λόγος είναι πως, όταν γίνεται κατάχρησή της , οι συνομιλητές αρχίζουν και αμφισβητούν την ικανότητά μας να διαχωρίσουμε το σοβαρό από το αστείο.
«Απλώς»
Η εισαγωγή μίας πρότασης με το «απλώς» στέλνει υποσυνείδητα το μήνυμα ότι ζητάμε την άδεια για να μιλήσουμε, ή ότι μειώνουμε τη σημασία του μηνύματός μας. Κατά συνέπεια, φαντάζουμε λιγότερο σίγουροι και λιγότερο έξυπνοι.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν αυτά τα 7 συγκεκριμένα πράγματα κάθε μέρα
«Πολύ»
Συχνά, η χρήση του αποδυναμώνει τη σημασία του μηνύματός μας. Χρησιμοποιήστε το «πολύ» προσεκτικά.
«Εεε»
Άσκοπα επιφωνήματα μάς κάνουν να φαινόμαστε συγχυσμένοι και αναξιόπιστοι. Αντί να γεμίζετε τις παύσεις με «ααα» και «εεε», προτιμήστε τη σιωπή. Προσδίδει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, βαρύτητα και αποφασιστικότητα.
«Ας πούμε»
Άλλη μία λέξη-παγίδα. Χρησιμοποιείται όπως το «εεε», χωρίς να δίνει κάποιο νόημα το μήνυμα. Ακουγόμαστε διστακτικοί και αβέβαιοι, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε.
«Πάντα/Ποτέ»
Είναι απόλυτες λέξεις, που σημαίνει ότι υπερβάλουμε, άρα δεν ακριβολογούμε και είμαστε αναξιόπιστοι. Παράλληλα, λήγουν τη συζήτηση και εμποδίζουν τον διάλογο. Αν κάποιος πει «Μονίμως ξεχνάς», είναι σαν να κατηγορεί τον συνομιλητή και δεν του επιτρέπει να απαντήσει.
«Στ’ αλήθεια»
Μπορεί να νομίζουμε ότι ακουγόμαστε πιο πειστικοί λέγοντας «στ’ αλήθεια», ή όταν ετοιμαζόμαστε να εκφράσουμε άποψη αντίθετη απ’ του συνομιλητή, αλλά έτσι ακουγόμαστε συγκαταβατικοί και ίσως πομπώδεις, πράγμα που πρέπει ν’ αποφεύγουμε αν θέλουμε να επικοινωνούμε ουσιαστικά.
«Όντως»
Η υπερβολική χρήση του μας κάνει να μοιάζουμε αμυντικοί, ελαττώνοντας την αξιοπιστία μας. Αν θέλετε να υπογραμμίσετε τη σημασία του μηνύματός σας, εκφράστε το με σαφή με ξεκάθαρο λόγο.
«Νομίζω»
Λέγοντας «νομίζω» πολύ συχνά στη συζήτηση, υπονομεύουμε την αξιοπιστία και την αυθεντία μας. Η χρήση του κάνει τον συνομιλητή να σας θεωρεί διστακτικούς, ανασφαλείς. Αντί για «νομίζω», εκφράστε απευθείας το μήνυμά σας, χωρίς εισαγωγές.
Η επικοινωνία είναι τέχνη που δεν βασίζεται μόνο στις λέξεις, αλλά και στο πώς χρησιμοποιούνται. Όπως εύστοχα είχε πει ο γνωστικός επιστήμονας και γλωσσολόγος, Steven Pinker, «οι άνθρωποι δεν μας κρίνουν με βάση τις λέξεις μας, αλλά βάσει της νοητής εικόνας που σχηματίζουν μέσα από την ερμηνεία των λέξεων και των ενεργειών μας». Αυτό σημαίνει ότι, το λεξιλόγιο που επιλέγουμε, επηρεάζει σημαντικά την αντίληψη των ανθρώπων για εμάς. Αποφεύγοντας τη χρήση ή τη λάθος χρήση λέξεων, μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Το βασικότερο στοιχείο είναι να είμαστε σαφείς, ξεκάθαροι και κατανοητοί στην επικοινωνία μας, όχι το πόσο εντυπωσιακές, δύσκολες ή εξειδικευμένες λέξεις γνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου