Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 25, 2024

Η ιερόδουλη ερωμένη του Βαν Γκογκ πνίγηκε, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί

Αν και ο Βίνσεντ ερωτεύτηκε αρκετές φορές, έζησε μόνο με μία γυναίκα. Η Σιέν Χούρνικ, την οποία γνώρισε στη Χάγη, εργαζόταν ως πόρνη όταν ο Βαν Γκογκ την πλησίασε για να την κάνει μοντέλο για τα σχέδιά του.



Γρήγορα ανέπτυξαν σχέση. Η Σιέν και η μικρή της κόρη μετακόμισαν στο ταπεινό διαμέρισμά του, δημιουργώντας μια οικογενειακή ζωή για τον Βίνσεντ.

Ένα χρόνο περίπου αργότερα η Σιέν εξομολογήθηκε στον Βίνσεντ ότι ήταν τεμπέλα, εξηγώντας ότι γι’ αυτό είχε γίνει πόρνη -ο όρος που χρησιμοποιούσε για να περιγράψει τον εαυτό της. Παραδέχτηκε στον Βίνσεντ: «Είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα πηδήξω στο νερό».

Με τραγικό τρόπο, είκοσι ένα χρόνια αργότερα, αυτή η θλιβερή πρόβλεψη έγινε πραγματικότητα. Η ιστορία εξιστορείται στο βιβλίο του Μαρτίν Μπέιλυ, του 2019, «Living with Vincent van Gogh», ο οποίος εντόπισε το πιστοποιητικό θανάτου της Σιέν το 1904 στο δημοτικό αρχείο του Ρότερνταμ και με όπλο αυτή την ημερομηνία έψαξε και βρήκε δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με τον πνιγμό μιας γυναίκας που αναγνωρίστηκε μόνο με τα αρχικά της.


Η Σιέν κοντά στη σόμπα (Σκίτσο του Βαν Γκόγκ ,Απρίλιος 1882) / Photo: Courtesy of Kröller-Müller Museum, Otterlo
Η Σιέν είχε αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις στη ζωή της

Είχε μείνει έγκυος από τέσσερις άνδρες, οι οποίοι την εγκατέλειψαν. Τα δύο παιδιά της πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Όταν γνώρισε τον Βίνσεντ είχε μια κόρη 5 ετών, τη Μαρία και ήταν ξανά έγκυος, από άλλον άνδρα, όταν μετακόμισε στο διαμέρισμά του και λίγους μήνες αργότερα γέννησε τον Βίλεμ -που πήρε το όνομά του από τον τελευταίο της εραστή, τον Βίνσεντ Βίλεμ Βαν Γκογκ.

Ο Βίνσεντ ήταν αρχικά ενθουσιασμένος, φροντίζοντας πολύ τη Σιέν, τη Μαρία και το βρέφος Βίλεμ. Όπως έγραψε στον αδελφό του Τέο: «Δεν θέλω να νιώθει εγκαταλελειμμένη και μόνη ούτε για μια στιγμή ακόμα… Αισθάνομαι μια τρυφερή αγάπη γι’ αυτήν και κρατάω τα παιδιά της αγαπημένα».

Ο Βίνσεντ ήθελε να παντρευτεί, «αλλιώς οι κακουχίες θα την κάνουν να πάρει τον ίδιο δρόμο που καταλήγει στην άβυσσο». Αλλά εν μέρει λόγω της αντίθεσης του Τέο σε μια σχέση με μια πρώην πόρνη, δεν παντρεύτηκαν ποτέ.


Διάσημος πίνακας του Βανγκ στον οποίο απεικονίζεται η Σιέν. Ο τίτλος του, «Sorrow» -Θλίψη / Photo: YouTube
Το μοίρασμα της θλίψης

Ο Βίνσεντ και η Σιέν ήταν σίγουρα ένα απίθανο ζευγάρι, αλλά ήταν μοναχικές ψυχές που είχαν αντιμετωπίσει δύσκολες ζωές και στήριζαν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ήταν μια δύσκολη σχέση. Ο Βίνσεντ ήταν ένας αδέξιος χαρακτήρας, παθιασμένος με την ιδέα να γίνει καλλιτέχνης. Η Σιέν ήταν μια σκληρή γυναίκα, θλιμμένη από τις εμπειρίες της -και με κανένα από τα ενδιαφέροντα του Βίνσεντ για την τέχνη και τη λογοτεχνία.

Δημιουργήθηκαν εντάσεις και περίπου δεκαοκτώ μήνες μετά τη γνωριμία τους, χώρισαν. Ο Βαν Γκογκ αναχώρησε για το Ντρέντε, μια απομακρυσμένη περιοχή στα βόρεια των Κάτω Χωρών, για να αναπτύξει τις ικανότητές του ως καλλιτέχνης τοπίου.

Μέχρι τώρα ελάχιστα έχουν δημοσιευτεί για τη μετέπειτα ζωή της Σιέν, αλλά λίγο μετά την αναχώρηση του Βίνσεντ, παρέδωσε τη φροντίδα των δύο μικρών παιδιών της. Η Μαρία στάλθηκε να ζήσει με τη μητέρα της Σιέν και το βρέφος Βίλεμ με τον αδελφό της, τον Πίτερ. Η Σιέν μετακόμισε από τη Χάγη στο Ντελφτ, στη συνέχεια στην Αμβέρσα και τελικά στο Ρότερνταμ.

Το 1901, σε ηλικία 51 ετών, η Σιέν παντρεύτηκε για πρώτη φορά. Ο σύζυγός της, Αρνόλντους Βαν Γουίκ, ήταν 11 χρόνια νεότερος. Έχει περιγραφεί ως γάμος ευκαιρίας, δεδομένου ότι έδωσε επίσημα το επώνυμό του στον Βίλεμ, που τότε ήταν 19 ετών.


Η Σιέν από τον Βαν Γκογκ / Photo: YouTube
Πολύ λίγα έχουν γίνει γνωστά για τον θάνατο της Σιέν

Ο Γιαν Χούλσκερ, διακεκριμένος μελετητής του Βαν Γκογκ, ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τη δεκαετία του 1980 ότι «πνίγηκε μόνη της», αλλά με λανθασμένη ημερομηνία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την περαιτέρω διερεύνηση.

Ωστόσο, πρόσφατα βρέθηκαν στα αρχεία του Ρότερνταμ το αδημοσίευτο δελτίο θανάτου της, που αναφέρει ότι η Σιέν πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1904. Το πτώμα της βρέθηκε στο Προβεσιενσιγκέλ, ένα κανάλι και έναν παράλληλο δρόμο με το ίδιο όνομα ακριβώς βόρεια του κεντρικού σταθμού του Ρότερνταμ (η περιοχή βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου και έχει πλέον αλλάξει πολύ, αν και ένας διακοσμητικός κήπος παραμένει).

Με την ημερομηνία και την τοποθεσία, ήταν δυνατόν να εντοπιστούν δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με τον πνιγμό μιας ανώνυμης γυναίκας. Η εφημερίδα Rotterdamsch Nieuwsblad δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο στο οποίο έγραφε ότι ένας δημόσιος κηπουρός είχε βρει το πτώμα μιας γυναίκας ηλικίας περίπου 45 ετών στο Προβεσιενσιγκέλ, νωρίς το πρωί.

Ήταν «πολύ αδύνατη» και ύψους 1,65 μ., με σκούρα καστανά μαλλιά και μάτια. Η γυναίκα ήταν ντυμένη στα μαύρα. Στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού της χεριού φορούσε ένα ασημένιο δαχτυλίδι. Το πτώμα της μεταφέρθηκε με φορτηγίδα στο Κρουσβίκ, στο βόρειο Ρότερνταμ, το κύριο νεκροταφείο της πόλης.

Η Σιέν πρέπει να πνίγηκε στο κανάλι κατά τη διάρκεια μιας παγωμένης νύχτας. Η ζωή της ήταν γεμάτη βάσανα, αλλά μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τι την οδήγησε τελικά να την τερματίσει με αυτόν τον φρικτό τρόπο.

Η εφημερίδα Rotterdamsch Nieuwsblad επανήλθε στην ιστορία μια εβδομάδα αργότερα. Ένας άνδρας που αναγνωρίστηκε μόνο με τα αρχικά A.F.v.W. είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου. Ήταν ο σύζυγος της Σιέν (Αρνόλντους Φρανσίσους Βαν Γουίκ), ο οποίος είχε δει για τελευταία φορά τη σύζυγό του την προηγούμενη Δευτέρα.

Η αστυνομία του έδειξε τα ρούχα και το δαχτυλίδι, τα οποία αναγνώρισε ως αυτά της συζύγου του. Θα πρέπει να πέρασε μια πολύ οδυνηρή εβδομάδα μετά την εξαφάνιση της Σιέν, αλλά τα χειρότερα θα ακολουθούσαν.


Η Σιέν μητέρα σε σκίτσο του Βαν Γκογκ / Photo: YouTube
Το παιχνίδι της μοίρας

Η αστυνομία θεώρησε απαραίτητο ο Αρνόλντους να αναγνωρίσει το πτώμα, αν και δυστυχώς είχε ταφεί λίγες ώρες νωρίτερα. Το πτώμα εκταφιάστηκε και ο Αρνόλντους έπρεπε να δει το φουσκωμένο σώμα της γυναίκας του, το οποίο είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η εφημερίδα Rotterdamsch Nieuwsblad αναγνώρισε τη γυναίκα μόνο ως C.M.H. (Clasina Maria Hoornik).

Τα νέα αυτά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η σχέση της Σιέν με τον Αρνόλντους ήταν ένας κανονικός γάμος και όχι ένας γάμος ευκαιρίας, καθώς η εφημερίδα έδινε την κοινή τους διεύθυνση ως 30/2 Verlaatstraat, 10 λεπτά με τα πόδια από το Προβεσιενσιγκέλ. Δεδομένου ότι ο Αρνόλντους είχε δει τη σύζυγό του λίγες ώρες πριν από το θάνατό της, πιθανώς ζούσαν μαζί.

Αφού θρήνησε την απώλεια της συζύγου του, ο Αρνόλντους παρέμεινε στο Ρότερνταμ μέχρι το θάνατό του το 1916. Η κόρη της Σιέν, η Μαρία, την οποία ο Βαν Γκογκ είχε σκιτσάρει στο διαμέρισμά τους στη Χάγη, πέθανε το 1940. Ο μικρότερος αδελφός της Βίλεμ έζησε μέχρι το 1958- από ένα παράξενο γύρισμα της μοίρας, έγινε μηχανικός στις κρατικές εγκαταστάσεις ύδρευσης. Ούτε η Μαρία ούτε ο Βίλεμ φαίνεται να μίλησαν ποτέ για τον Ολλανδό καλλιτέχνη που υπήρξε κάποτε εραστής της μητέρας τους.

Αν και μάλλον πρόκειται για σύμπτωση, δώδεκα ημέρες πριν από την αυτοκτονία της Σιέν είχε ανοίξει μια μεγάλη έκθεση με έργα του Βαν Γκογκ στη γκαλερί Oldenzeel του Ρότερνταμ, ένα χιλιόμετρο από τη Verlaatstraat, που έμενε η Σιέν με τον τελευταίο άνδρα της.

Ο Βαν Γκογκ γινόταν τότε σταδιακά γνωστός ως καλλιτέχνης. Αναρωτιέται κανείς αν η Σιέν έμαθε ποτέ για την αυξανόμενη φήμη του ανθρώπου με τον οποίο είχε ζήσει -και του οποίου η καριέρα σταμάτησε βίαια από την αυτοκτονία του.
*Ο Βαν Γκογκ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1853, στο Ζούντερτ της Ολλανδίας και πέθανε στις 29 Ιουλίου 1890 στο Ωβέρ-συρ-Ουάζ, στη Γαλλία.
Δείτε ένα βίντεο με σκίτσα της Σιέν από τον Βαν Γκογκ
*Με στοιχεία από theartnewspaper.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου