Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 28, 2024

ΚΙΝΔΥΝΟΙ και συστάσεις για ευάλωτες ομάδες! SOS από τους Πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη...

 

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

«Η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα» επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Μάτα Τσικρίκα και συμπληρωνει: «Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους».

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Αφρικανική σκόνη «σκέπασε» τη χώρα
Οι υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης έχουν δημιουργήσει αποπνικτικές συνθήκες στην Αττική σε συνδυασμό και με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σημαντικό χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ημερών είναι και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Στη βόρεια Κρήτη τα θερμόμετρα θα φτάσουν και τους 28 βαθμούς τοπικά, λόγω των νοτιάδων, ενώ το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία ακόμα και στην Αθήνα θα είναι στους 24 και τους 25 βαθμούς.

«Τρελάθηκε» ο καιρός – 30άρια στην Κρήτη, 7 βαθμοί στην Κοζάνη
Ο καιρός «τρελάθηκε» και μέσα σε μια μέρα η χώρα μας βιώνει όλες τις εποχές. Τεράστια η διαφορά της θερμοκρασίας από την Κρήτη στη Κοζάνη.
Η μία πλευρά της Ελλάδας έχει καλοκαίρι, η άλλη χειμώνα, ενώ υπάρχει και μια ανοιξιάτικη πλευρά. Τα όσα ανέβασε στο facebook ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό είναι χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στις 11.10 το πρωί η θερμοκρασία στα Φαλάσαρνα Χανίων έδειχνε 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια ώρα στη Βλαστή Κοζάνης ο υδράργυρος είχε πέσει 7 βαθμούς Κελσίου. Από εκεί και πέρα η Αθήνα κινούνταν σε ανοιξιάτικους ρυθμούς με την θερμοκρασία να δείχνει 23 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος δεν ξεπερνούσε τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου