Νέα παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου με αναφορά για Κοινό Πάσχα
Κοινό εορτασμό του Πάσχα με τα υπόλοιπα δόγματα του Χριστιανισμού ζήτησε ευθέως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών, καθώς το 2025 είναι η χρονιά που συμπίπτουν ημερολογιακά οι εορτασμοί. Με αφορμή αυτήν τη συγκυρία υφίσταται μια διευρυμένη τάση τόσο από πλευράς Φαναρίου όσο και από πλευράς Βατικανού για μόνιμο κοινό εορτασμό μεταξύ των δογμάτων του Χριστιανισμού.
Επίσης το 2025 θα έχουμε και τους εορτασμούς της 1.700ης επετείου της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. Οι Φαναριώτες υποστηρίζουν, και με βάση αυτό σχεδιάζουν τον κοινό εορτασμό, πως στη Σύνοδο της Νίκαιας καθορίστηκε ο τύπος για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα σταδιακά επιβάλλεται ως οικουμενικό ζήτημα πρώτης γραμμής.
Τι είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη χοροστασία του κατά την Θεία Λειτουργία στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας έστειλε νέο μήνυμα:
«Κατά την ημέρα αυτή, το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως αποκτά πρόσθετη επικαιρότητα, καθώς οι μη Ορθόδοξοι Χριστιανοί αδελφοί μας εορτάζουν σήμερα την εκ νεκρών έγερσι του Κυρίου μας, το Άγιον Πάσχα. Έχουμε ήδη αποστείλει εκπροσώπους μας σε όλες τις Χριστιανικές Κοινότητες των άλλων Ομολογιών ενταύθα, για να διαβιβάσουν σ᾽ αυτές τις εόρτιες ευχές της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και τα Πατριαρχικά μας συγχαρητήρια.
Αλλά και από της θέσεως αυτής απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης προς όλους τους απανταχού της γης Χριστιανούς που εορτάζουν το Άγιον Πάσχα σήμερα. Δεόμεθα δε του Κυρίου της δόξης, να μας αξιώση, ο κοινός εορτασμός του Πάσχα που θα έχουμε κατά την επόμενη χρονιά, να μη αποτελέση μίαν ευτυχή απλώς σύμπτωσιν, ένα τυχαίο συγκυριακό γεγονός, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό του κατ᾽ έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, εν όψει και της επετείου συμπληρώσεως 1700 χρόνων, το 2025, από της συγκλήσεως της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε και με το ζήτημα της ρυθμίσεως του χρόνου εορτασμού του Πάσχα. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία. Διότι, πράγματι, αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου!»
Αντιδράσεις για τον κοινό εορτασμό
Ήδη από το πρώτο διάστημα των κινήσεων αυτών έχουν υπάρξει αντιδράσεις. Η Μητρόπολη Πειραιώς έχει βγάλει ανακοίνωση από το 2021 με τίτλο «Δρομολογείται κοινός εορτασμός του Πάσχα και ένωση με τους αιρετικούς το 2025» (29.3.2021), ενώ σε νέα ανακοίνωση το 2022 ανέφερε:
«Το θέμα του κοινού εορτασμού του Πάσχα με τους Παπικούς και γενικότερα με τους Ετεροδόξους πάντοτε, μα πάντοτε, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, (από τότε που εμφανίστηκε η παναίρεση αυτή στο προσκήνιο της ιστορίας μέχρι σήμερα), σαν «όχημα» και σαν «εργαλείο» για την προώθηση της «ένωσης» Ανατολής και Δύσεως, Ορθοδοξίας και Παπισμού και στη συνέχεια Ορθοδοξίας και των άλλων Ετεροδόξων».
Και σε άλλο σημείο τόνιζε: «Στην παρούσα χρονική συγκυρία φημολογείται, ότι το 2025 θα λάβει χώρα μία «πανχριστιανική Σύνοδος», η οποία όχι μόνον θα ορίσει τον κοινό εορτασμό του Πάσχα, αλλά θα σηματοδοτήσει και την «ένωση των Εκκλησιών», και ίσως την κηρύξει!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου