Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 23, 2024

Κρύφτηκε η Ακρόπολη από τη σκόνη – Λασποβροχές και ζέστη το καιρικό σκηνικό


 Όλη η χώρα σκεπασμένη από ένα σύννεφο σκόνης. Ο ουρανός είναι κόκκινος, η ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Αυτοκίνητα έχουν καλυφθεί από τη σκόνη της Σαχάρας. Η ορατότητα στην Αττική είναι περιορισμένη.


Στη Θεσσαλονίκη έχουν βγει οι ομπρέλες. Από τα ξημερώματα η λασποβροχή έχει κάνει την εμφάνισή της.


Η βροχή που άρχισε από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με το νέφος αφρικανικής σκόνης επανέφερε ένα ομιχλώδες τοπίο στην πόλη.


«Στην Αθήνα σήμερα θα έχουμε συννεφιά με αφρικανική σκόνη, στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε λασποβροχές μέχρι τις απογευματινές ώρες και στην Πάτρα έχουμε ήδη πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, έχει κλείσει και η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου», είπε ο Γιάννης Σταματάκης, πρόεδρος Ινστιτούτου Μετεωρολογικών Ερευνών & Καταστροφών.


Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το κοκτέιλ σκόνης και λασποβροχής φαίνεται πως θα συνεχιστεί για δύο 24ωρα ακόμα.


Όσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό.


«Σαφώς και η παρουσία αυξημένων σωματιδίων σκόνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό με την έννοια ότι διεγείρει την ανάπτυξη φλεγμονής σε συστήματα τα οποία ήδη πάσχουν με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις», είπε η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος και εντατικολόγος της ΜΕΘ «Σωτηρία».


Καλό θα ήταν, μέχρι να αποχωρήσει το φαινόμενο, άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.


«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια χρόνια προβλήματα να προσέχουν. Εννοούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παραμένουν όσο γίνεται στους εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε η κα Πουρίκη.


Και αν η σκόνη απομακρυνθεί για λίγο, φαίνεται πως θα επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει από την Πέμπτη, ωστόσο δια δύο ακόμα ημέρες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Εικόνες αποκάλυψης στην Καλαμάτα

Μπλόκο στο Πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου