Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 23, 2024

Οι Πύργοι των Ινγκουσέτιων στον Βόρειο Καύκασο

 

 
Τα κακοτράχαλα εδάφη του Βόρειου Καυκάσου μέσα στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι διάσπαρτα με αρχαίους πύργους που στέκονται ως σιωπηλοί φρουροί μιας αρχιτεκτονικής παράδοσης που ξεκίνησε πριν από αιώνες από τον λαό των Ινγκουσέτιων (ή Ινγκούς, Ινγκούσιοι), γνωστοί και ως Βαϊνάχ. Με ιστορία πάνω από 4.000 χρόνια, αυτές οι επιβλητικές κατασκευές εξυπηρετούσαν τόσο αμυντικούς όσο και οικιστικούς σκοπούς, με τους σωζόμενους σήμερα πύργους να χρονολογούνται κυρίως από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα, σηματοδοτώντας μια περίοδο αναζωπύρωσης στην κατασκευή τους.
 
 
 
Συνήθως, αυτοί οι πύργοι κατασκευάζονταν σε τετράγωνες βάσεις, που κυμαίνονταν σε πλάτος από 6 έως 12 μέτρα και έφταναν σε ύψος από 10 έως 25 μέτρα, αναλόγως τη χρήση τους. Κατασκευασμένοι από λίθους, πιθανότατα συνδεδεμένους με ασβέστη, πηλό ή κονίαμα από ασβέστη, οι τοίχοι παρουσίαζαν μια χαρακτηριστική κλίση προς τα μέσα, με μειωμένο πάχος στα ανώτερα επίπεδα.

Η ανέγερσή τους, είτε ήταν προμαχώνες άμυνας, είτε οικήματα, συνοδεύτηκε από περίτεχνα τελετουργικά. Οι θυσίες, που συχνά περιλάμβαναν αίμα ζώων, εφαρμόζονταν τελετουργικά στους θεμελιώδεις λίθους, ενώ τα τραγούδια και η λαογραφία γιόρταζαν τον κεντρικό ρόλο του "πρωτομάστορα". Αυτές οι σεβαστές φιγούρες, όπως ο Diskhi, που συνδέεται με το στρατιωτικό προπύργιο του Vougi, και ο Yand από τον οικισμό των Ινγκουσετίων του Erzi, καθοδηγούσαν ομάδες βοηθών στην σχολαστική κατασκευή τους.
 

 
Σύμφωνα με την παράδοση των Ινγκούς, η κατασκευή ενός πύργου αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο και, τυχόν αποτυχία, έδειχνε όχι μόνο την αδυναμία της οικογένειας, αλλά και την ανικανότητα του κατασκευαστή. Επίσης, η κατάρρευση ενός πύργου είχε βαριές συνέπειες, αμαυρώνοντας τη φήμη της οικογένειας στην οποία ανήκε και καθιστούσε τον κατασκευαστή ανεπιθύμητο.

Οι πύργοι χτίζονταν συνήθως σε στρατηγικά σημεία, όπως η είσοδος σε μια κοιλάδα, ένα σταυροδρόμι ή δίπλα σε ένα ποτάμι. Επιπλέον, επιλέχθηκαν τοποθεσίες για να αντέχουν σε φυσικές καταστροφές όπως χιονοστιβάδες ή κατολισθήσεις. Μερικοί πύργοι βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, σε διαστήματα από 500 μέτρα έως ένα χιλιόμετρο, διευκολύνοντας ένα δίκτυο επαγρύπνησης. Αυτή η διασύνδεση εξασφάλιζε ότι τα γειτονικά χωριά μπορούσαν να παρακολουθούν συνεχώς το ένα το άλλο. Σε περιόδους κρίσης, ένα σύστημα σηματοδότησης μεταξύ των πύργων επέτρεψε την ταχεία επικοινωνία και τις συντονισμένες προσπάθειες αντίδρασης.
 


Οι οικιστικοί πύργοι είχαν συνήθως δύο ή τρεις ορόφους και διέθεταν επίπεδη χωμάτινη στέγη επικαλυμμένη με πηλό. Σε αντίθεση με τους αντίστοιχους στρατιωτικούς, η τοιχοποιία αυτών των χαρακτηριζόταν από χονδρικά πελεκητούς λίθους, που αντικατοπτρίζουν ένα πιο πρωτόγονο στυλ κατασκευής. Δεδομένης της ανάγκης να φιλοξενήσει μια οικογένεια, δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την αισθητική τους.

Το ισόγειο αυτών των οικιστικών πύργων χρησίμευε ως καταφύγιο για τα ζώα, ενώ ο δεύτερος όροφος παρείχε τους κύριους χώρους διαβίωσης. Στο ανώτατο επίπεδο, αποθήκευαν προμήθειες και γεωργικά εργαλεία. Περιστασιακά, μπορεί κανείς να δει και μπαλκόνια στον τρίτο όροφο.
 

 
Οι στρατιωτικοί πύργοι ήταν το αποκορύφωμα της αρχιτεκτονικής των Ινγκουσέτιων. Το ισόγειο αυτών των κατασκευών χρησιμοποιούνταν ως φυλακή για αιχμαλώτους, αλλά και για την αποθήκευση γεωργικών προμηθειών. Σε περιόδους πολιορκίας, ο δεύτερος όροφος παρείχε χώρους διαβίωσης, ενώ τα ανώτερα επίπεδα -συνήθως το πέμπτο ή το έκτο- χρησίμευαν ως θέσεις παρατήρησης και εξέδρες μάχης. Εκεί αποθήκευαν πέτρες, τόξα και βέλη και άλλα όπλα, διασφαλίζοντας την ετοιμότητα για οποιαδήποτε απειλή.

Η είσοδος του πύργου βρισκόταν συνήθως στο επίπεδο του δεύτερου ορόφου, εμποδίζοντας τις προσπάθειες των πιθανών επιτιθέμενων να παραβιάσουν τον πύργο χρησιμοποιώντας ένα πολιορκητικό κριό. Πολλοί από αυτούς τους στρατιωτικούς πύργους είχαν διπλό σκοπό και χρησίμευαν ως παρατηρητήρια αλλά και ως φάροι σηματοδότησης. Κάποιοι λειτουργούσαν ως οχυρά φυλάκια ή πρόσφεραν καταφύγιο σε μία ή δύο οικογένειες σε περιόδους κινδύνου. Σε τοποθεσίες όπως το όρος Bekhaila, συστάδες πύργων περικλείονταν σε ένα κοινό περιμετρικό τείχος, δημιουργώντας ένα μικρό φρούριο ικανό να αντέξει παρατεταμένες επιθέσεις.

Η κουλτούρα των πύργων της Ινγκουσετίας στέκεται ως μια ζωντανή κληρονομιά του αρχαίου πολιτισμού, ασυναγώνιστη τόσο στον Καύκασο όσο και πέρα από αυτήν. Για πολλούς αιώνες, τα περίπλοκα συγκροτήματα πύργων των Ινγκούς, όχι μόνο καλλιέργησαν μια βαθιά αισθητική ευαισθησία, αλλά ενστάλαξαν και μια βαθιά ευλάβεια για το σπίτι ως ιερό οικογενειακό καταφύγιο, το οποίο είναι ένα από τα θεμέλια του κώδικα τιμής τους.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου