Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 23, 2024

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
 

Υποβρύχια πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν έναν θαλάσσιο βιολόγο να φαίνεται να επικοινωνεί με ένα χταπόδι καθώς κυνηγάει καβούρια.


Οι εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν στα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Αυστραλίας, προέρχονται από την επερχόμενη σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic «Secrets of the Octopus».


Η σειρά, παραγωγής του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, με αφηγητή τον ηθοποιό Πολ Ραντ, ακολουθεί τη θαλάσσια βιολόγο Alex Schnell καθώς ερευνά τη μυστική ζωή αυτών των εξαιρετικών πλασμάτων, των οποίων η νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο γνωστή.


«Τα κεφαλόποδα (η ομάδα ζώων που περιλαμβάνει τα χταπόδια, τα καλαμάρια και τα συναφή πλάσματα) ήταν πάντα ένα σημείο που ήθελα να ερευνήσω από πολύ νεαρή ηλικία», δήλωσε η Schnell στο Newsweek. «Είναι τόσο εξωγήινα πλάσματα. Έχουν τρεις καρδιές που αντλούν μπλε αίμα, δεν έχουν οστά και το δέρμα τους μπορεί να αλλάξει χρώμα μέσα σε μια στιγμή. Αλλά μέσα σε αυτό το πραγματικά παράξενο πλαίσιο, βλέπουμε μια εξυπνάδα που κανονικά θα περιμέναμε να δούμε, ας πούμε, σε χιμπατζήδες, δελφίνια ή ελέφαντες».Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες σε πέντε χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ινδονησία, η Αυστραλία, η Βραζιλία και τα νησιά Τερκς και Κέικος.

Καθώς η Schnell βυθιζόταν στον κόσμο τους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και δημιουργώντας δεσμούς με τα πλάσματα που συναντούσε, η ομάδα κατάφερε να καταγράψει σε φιλμ τη συμπεριφορά των χταποδιών. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της σειράς αφορούσε ένα χταπόδι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, το οποίο η ομάδα ονόμασε Scarlet. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η Schnell δημιούργησε δεσμούς με το χταπόδι που ονόμασαν Σκάρλετ. 

Αφού είδε το χταπόδι να κυνηγάει ψάρια, η Schnell είπε ότι είχε μια «τρελή» ιδέα. Καθώς ακολουθούσε το κυνήγι του μέσα στη μέρα, η ερευνήτρια αναρωτήθηκε αν το χταπόδι θα ανταποκρινόταν αν του έδειχνε τη θέση ενός συγκεκριμένου καβουριού που του ξέφυγε από το κυνήγι. «Με άφησε να πλησιάσω πολύ κοντά και μπορούσα να δω ότι καθώς έβαζε τα χέρια του κάτω από τα κοράλλια, τα καβούρια κολυμπούσαν έξω και ξέφευγαν από τα χέρια του. Έτσι άρχισα τυχαία να δείχνω πού θα πήγαιναν αυτά τα καβούρια και ανταποκρίθηκε αμέσως» δήλωσε. «Ήταν μια πραγματικά απίστευτη στιγμή». 

Η νέα σειρά έκανε πρεμιέρα την Κυριακή στο National Geographic και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμη από τις 22 Απριλίου στο Disney+ και στο Hulu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου