Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 25, 2024

Χαμός με την σερβιτόρα που ορκίστηκε να μην εξυπηρετεί τουρίστες που δεν αφήνουν φιλοδώρημα – «Συνηθίστε το»

Μια σερβιτόρα από τον Καναδά δέχτηκε έντονες επικρίσεις αφού ορκίστηκε να “μην εξυπηρετήσει ξανά Αυστραλούς” ύστερα από το παράπονό της για το φιλοδώρημα που δεν της άφησαν.
Η Alexis Zarya κάλεσε τους ανθρώπους που επισκέπτονταν άλλες χώρες να το… “συνηθίσουν” αφού αποκάλυψε ότι μια οικογένεια Αυστραλών έκανε λογαριασμό 200 καναδικών δολαρίων (περίπου 250 δολάρια ΗΠΑ) και δεν της άφησε φιλοδώρημα για τις υπηρεσίες της – μια συνηθισμένη πρακτική στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

 Αφού οι Αυστραλοί επιτέθηκαν στην γυναίκα, χαρακτηρίζοντας το βίντεό της “αγενές” και επισημαίνοντας τα προφανή ελαττώματα του συστήματος με τα φιλοδωρήματα στον Καναδά και τις ΗΠΑ, η Alexis απάντησε – και σίγουρα δεν ήταν ικανοποιημένη.

Αν δεν πάρουμε φιλοδώρημα και δεν βγάλουμε χρήματα, μπορούμε να το διαχειριστούμε αυτό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν φας κάπου και κάνεις ένα τεράστιο λογαριασμό και δεν αφήσεις φιλοδώρημα, πρέπει να πληρώσουμε χρήματα από την τσέπη μας και αυτό είναι το πρόβλημα”, είπε σε ένα νέο βίντεο.


Συνέχισε λέγοντας ότι οι σερβιτόροι στις ΗΠΑ και τον Καναδά πρέπει συχνά να πληρώσουν ένα “tip out fee”. Αυτό συμβαίνει όταν το εστιατόριο χρεώνει τους σερβιτόρους του ένα ποσοστό επί των πωλήσεών τους, το οποίο κατανέμεται στους συναδέλφους που τους βοήθησαν, όπως ο βοηθός σερβιτόρος που καθάρισε και ετοίμασε ξανά τα τραπέζια τους και ο μπάρμαν.


Το τέλος είναι συχνά ένα υποχρεωτικό ποσό που ορίζει το εστιατόριο.

Στη συνέχεια, η Alexis απάντησε σε εκείνους που της είπαν να “μιλήσει στον διευθυντή της”, δηλώνοντας: “Απλά δεν λειτουργεί έτσι.”

“Εδώ δίνουμε φιλοδώρημα στο σύνολο του λογαριασμού, δεν δίνουμε φιλοδώρημα ανάλογα με το αν δώσετε εσείς φιλοδώρημα ή όχι, οπότε αν ο λογαριασμός σας είναι 200 δολάρια και δεν αφήσετε φιλοδώρημα, τότε ο σερβιτόρος πρέπει τώρα να πληρώσει 20 δολάρια. Καταλαβαίνω, δεν είναι έτσι στη χώρα σας, αλλά εδώ έτσι είναι. Υπάρχουν απλά τόσοι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να πληρώσουμε.”

Όπως είπε,  ενώ καταλαβαίνει ότι δεν θα γνωρίζουν όλοι τη διαφορά στην κουλτούρα των χωρών σχετικά με τα tips,  θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να ταξιδεύεις στο εξωτερικό και να μην κάνεις καμία έρευνα.

“Λοιπόν, ναι, συνηθίστε το,” κατέληξε.

Τα σχόλια των εξοργισμένων χρηστών του διαδικτύου

Παρά τις εξηγήσεις της, οι περισσότεροι δεν το δέχτηκαν, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι έκανε λάθος που “τα έβαλε με τους Αυστραλούς.”

“Αυτό που ακούω είναι απλά γκρίνια!” σχολίασε κάποιος.

“Ευχαριστώ τον Θεό που ζω στην Αυστραλία”, συμφώνησε ένας άλλος.

Υπήρχαν κάποιοι που ήταν πιο ευαισθητοποιημένοι στην κατάσταση, αλλά παρόλα αυτά είπαν ότι ήταν λάθος του συστήματος, λέγοντας ότι χρειάζεται διόρθωση.

“Συμφωνώ με το ‘Μίλησε στον διευθυντή σου.’ Δυστυχώς, δεν είναι ευθύνη του πελάτη αλλά του εργοδότη σου”, έγραψε κάποιος.

“Γιατί πρέπει να πληρώνετε εσείς ως εργαζόμενοι; Δεν είναι ευθύνη των ιδιοκτητών ή της διοίκησης να σας πληρώσει;”, ρώτησε ένας άλλος.

Εξοργισμένος εμφανίστηκε ένας άλλος χρήστης του διαδικτύου: “Ο διαχωρισμός των φιλοδωρημάτων σας είναι καλός, αλλά δεν θα πρέπει να πληρώνετε αν δεν αφήσει κανείς φιλοδώρημα.”

Άλλοι είπαν ότι όλο το σύστημα ήταν “περίεργο” και αναρωτήθηκε πώς ήταν καν νόμιμο.

“Είναι τρελό που ένας υπάλληλος πρέπει να καλύψει αυτό το κόστος”, παραπονέθηκε κάποιος.

“Αυτό είναι τόσο μπερδεμένο, δεν θα το καταλάβω ποτέ”, είπε κάποιος άλλος.

Το προηγούμενο βίντεο της σερβιτόρας

Στο προηγούμενο βίντεό της, η Alexis γνωστοποίησε τα κέρδη της για πέντε ώρες εργασίας, αποκαλύπτοντας ότι κέρδιζε πολύ πάνω από τον μέσο κατώτατο μισθό του Καναδά, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 14 και 17,59 δολαρίων την ώρα (15,44 έως 19,40 δολάρια ) ανάλογα με το πού μένει κανείς, σύμφωνα με το Forbes.

“Έβγαλα 83 δολάρια για την ωριαία μου αμοιβή και 150 δολάρια  σε φιλοδωρήματα”, είπε στο βίντεο που έγινε. “Άρα έβγαλα 46 δολάρια την ώρα.”

Όταν το ποσό μετατρέπεται σε αυστραλιανά δολάρια, αυτό είναι περίπου 70 δολάρια για κάθε εξήντα λεπτά εργασίας. Τα τεράστια κέρδη της αποδείχθηκαν ένα ακόμα σημείο τριβής για τους Αυστραλούς, οι οποίοι σημείωσαν ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός είναι 23,23 δολάρια ανά ώρα ή 882,80 δολάρια την εβδομάδα στην Αυστραλία.

“Κέρδιζες 16,60 δολάρια πριν τα φιλοδωρήματα. Αυτό είναι το ισοδύναμο των 25 αυστραλιανών δολαρίων. Αυτός είναι ο μέσος μισθός εδώ, και δεν παίρνουμε φιλοδωρήματα. Νομίζω ότι τα πας καλά”, τόνισε κάποιος.

“Στην Αυστραλία, κερδίζουν περίπου 30 δολάρια την ώρα για υπηρεσίες. Δεν υπάρχουν φιλοδωρήματα εκτός κι αν είσαι καταπληκτικός”, συμφώνησε ένας άλλος.

Άλλοι υποστήριξαν ότι οι Αυστραλοί “πραγματικά δεν ήξεραν” για τη διαφορά στις κουλτούρες για τα φιλοδωρήματα, προσθέτοντας ότι αν είναι τόσο σημαντικό, το εστιατόριο θα πρέπει να αναρτήσει μια πινακίδα.

“Γιατί να δώσουν φιλοδώρημα όταν σας πληρώνουν ήδη;” ρώτησε κάποιος.

“Πιθανότατα δεν είναι σκόπιμο, δεν το κάνουμε αυτό εδώ στην Αυστραλία, οπότε μας είναι δύσκολο να σκεφτούμε να το κάνουμε”, ισχυρίστηκε μια γυναίκα.

Μια άλλη πρόσθεσε: “Αυτό το γεύμα ήταν ακριβό. Το να ζητάς φιλοδώρημα είναι παράλογο.”

“Τρέλα που το φιλοδώρημα αποτελεί προσδοκία”, σχολίασε κάποιος άλλος.

Υπήρχαν κάποιοι που την στήριξαν

Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι που υπερασπίστηκαν την σερβιτόρα, δηλώνοντας ότι είναι “κακή συνήθεια” να μην σέβεται κανείς τους πολιτισμούς των άλλων όταν ταξιδεύει.

“Αν πας στο εξωτερικό, πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια να ενημερωθείς για τις πολιτισμικές διαφορές”, είπε κάποιος.

“Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται καλύτερα όταν επισκέπτονται άλλες χώρες”, συμφώνησε ένας άλλος.

“Καμία δικαιολογία για την άγνοια”, δήλωσε καυστικά κάποιος άλλος.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου