Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 23, 2024

Βίντεο με μέθοδο μεταμόσχευσης κεφαλιού – Εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν εκατοντάδες χρόνια

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας υποστηρίζει ότι αναπτύσσει ένα

«σύστημα μεταμόσχευσης κεφαλιού» και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν εκατοντάδες χρόνια.


Σε βίντεο η εταιρεία προτείνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής για τη μεταφορά του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού από έναν ασθενή στο σώμα ενός δότη.

Το σύστημα της εταιρείας BrainBridge, θα μπορούσε να είναι έτοιμο να εκτελέσει την πρωτοποριακή ιατρική πράξη σε μόλις οκτώ χρόνια.

Η αμερικανική νεοσύστατη εταιρεία ισχυρίζεται ότι όσοι συμμετέχουν στην μεταμόσχευση κεφαλιού θα μπορούσαν να ζήσουν περισσότερο από τον προσδόκιμο ζωής αφού ο εγκέφαλος είναι «έχει την ικανότητα να διαρκέσει αρκετές εκατοντάδες χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο σώμα παραμένει νέο».


Ωστόσο ειδικοί δήλωσαν στην MailOnline ότι η ιδέα αποτελεί «μεγάλη υπεραπλούστευση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου» και χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς της εταιρείας «κακόγουστο αστείο».


Το 2016, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Νομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νευροχειρουργικών Εταιρειών κήρυξε ανήθικη τη μεταμόσχευση κεφαλιού του ανθρώπου.

 

Η επιτροπή, όμως, δεν έχει νομική εξουσία να σταματήσει την εκτέλεση της διαδικασίας και παράγει επαγγελματικές κατευθυντήριες γραμμές για τη νευροχειρουργική πρακτική.

«Οι κίνδυνοι που ενέχονται για τον ασθενή που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση κεφαλιού [θα ήταν] τεράστιοι, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου», εξήγησε τότε η επιτροπή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την BrainBridge, τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, όπως η παράλυση και οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού, την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα «πλήρως λειτουργικό σώμα».

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, το σώμα του δότη, δηλαδή ενός εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς με ένα λειτουργικό σώμα και ο λήπτης, του οποίου το κεφάλι θα μεταμοσχευθεί στο νέο σώμα, θα πρέπει πρώτα και οι δύο να ψυχθούν στους 5°C (41°F) για να «μειωθεί η πιθανή εγκεφαλική βλάβη».

Στη συνέχεια, μια απροσδιόριστη συγκέντρωση «τεχνητού διαλύματος πλάσματος» χορηγείται και στα δύο σώματα για να διατηρηθεί ο εγκέφαλος και το σώμα οξυγονωμένα και να αποφευχθεί η πήξη.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, θα παρακολουθούν επίσης τόσο τους μύες όσο και τα νεύρα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να «διευκολύνουν την απρόσκοπτη επανασύνδεση».

Η χημική ουσία πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) και ένα «εξειδικευμένο εμφύτευμα» θα εφαρμόζονται επίσης στη σπονδυλική στήλη στο σημείο της σύντηξής της για να βοηθήσουν στην επανασύνδεση των αποκομμένων νευρώνων.

Οι μύες του προσώπου και οι μαλακοί ιστοί του δότη θα μεταμοσχευθούν στη συνέχεια για να μειωθεί η πιθανότητα απόρριψης των ιστών και να αναζωογονηθεί το πρόσωπο του λήπτη.

Στη συνέχεια ο ασθενής θα περάσει έως και ένα μήνα στην εντατική σε κώμα. Θα του χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτραπεί το ανοσοποιητικό σύστημα από το να απορρίψει το σώμα του δότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου