Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 05, 2024

Νίτσα Μαρούδα: Η ναζιάρα του ελληνικού σινεμά

Η Νίτσα Μαρούδα ήταν ελληνίδα ηθοποιός του ελαφρού θεάτρου και της επιθεώρησης με έντονη

κινηματογραφική παρουσία τη δεκαετία του ’60. Διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους ναζιάρας ελαφρόμυαλης ξανθιάς σε κλασικές κωμωδίες της χρυσής εποχής του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου.


Η Νίτσα (Ελένη) Μαρούδα γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1935 στην Πάτρα. Σπούδασε στη σχολή μουσικού θεάτρου του συνθέτη Μενέλαου Θεοφανίδη και πρωτοεμφανίστηκε το 1959 στην επιθεώρηση «Καινούργια Αθήνα» στο θέατρο Κυβέλη.


Στον κινηματογράφο ντεμπουτάρισε με την κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη «Το Αγρίμι» (1960) και την ίδια χρονιά ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Φίνος Φιλμ με την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες». Συνολικά έπαιξε σε 37 ταινίες δίπλα σε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής.


Αξέχαστοι θα μείνουν οι ρόλοι της στις κωμωδίες «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια» (1965), στην οποία υποδύεται την υπηρέτρια της Μαίρης Αρώνη και «Ο Μικές Παντρεύεται» (1968) πλάι στον Γιάννη Βογιατζή. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα της στην κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου «Δεσποινίς Διευθυντής» (1964), όταν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος τη ρωτά «Θέλετε ένα περγαμόντο;» Η τελευταία της ταινία ήταν η κωμωδία του Νίκου Αβραμέα «Υποψήφιοι βουλευτές και βουλευτίνες» (1980).


Στην τηλεόραση είχε μικρή παρουσία. Έπαιξε στη δημοφιλή σειρά της δεκαετίας του ‘70 «Η γειτονιά μας» και στη σειρά «Κομμωτήριο–Ιστορίες του σεσουάρ» (1982). Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 εργάστηκε και ως κομπέρ σε καλά νυχτερινά κέντρα, σαν την Κόπα Καμπάνα, και από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’80 αποσύρθηκε από την ενεργό καλλιτεχνική δράση.


Η Νίτσα Μαρούδα πέθανε τις 10 Νοεμβρίου 2022 σε ηλικία 87 ετών. Ήταν παντρεμένη με τον Συμεών Κολοκοτά και η κόρη της Ιωάννα είναι σύζυγος του πρώην Προέδρου της Βουλής και νυν ευρωβουλευτή της Ν.Δ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου