Η Δυτική Ελλάδα, φημισμένη για τα νερά του Ιονίου, έμοιαζε επί δεκαετίες δυσπρόσιτη λόγω του προβληματικού οδικού δικτύου. Η Πάργα ένας εμβληματικός τόπος και για τα παραδεισένια του νερά, αλλά και για την ιστορία του, ήρθε πιο κοντά στις μεγαλουπόλεις όταν βελτιώθηκε το οδικό δίκτυο και περιμένει τους επισκέπτες της προσφέροντας την αίσθηση του νησιού, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιηγήσεις, αφού εντός των ορίων του Δήμου βρίσκεται το ποτάμι των πηγών του Άδη, ο Αχέροντας, αλλά και το Νεκρομαντείο.
Χτισμένη σε ένα πανέμορφο ανάγλυφο, πάνω σε λόφους που την μετατρέπουν σε ένα μεγάλο μπαλκόνι στο Ιόνιο, η Πάργα εδώ και αιώνες άφηνε τους επισκέπτες της τόσο εντυπωσιασμένους που όλοι έφευγαν με την υπόσχεση να επανέλθουν.
Πριν φτάσουμε στις ρίζες του τόπου που μας πάνε πίσω στην αρχαιότητα να θυμηθούμε ότι στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η χώρα έβραζε και ήταν έτοιμη να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό, ο Αλή Πασάς έδειξε μια ιδιαίτερη αγάπη για την Πάργα, στα όρια της εμμονής. Επί χρόνια προσπαθούσε να την κρατήσει υπό την κυριαρχία του, χωρίς επιτυχία όμως καθώς δεν τον βοήθησαν και οι συσχετισμοί της εποχής. Ενετοί αρχικά και Γάλλοι στην συνέχεια την ανέδειξαν σε κεντρικό λιμάνι και οι αναφορές στη σημασία της και την ομορφιά της είναι συνεχής.
Ο τόπος μοιάζει ευλογημένος. Μια πόλη με πολύχρωμα σπίτια, νησίδες που «στολίζουν» τη θέα προς το Ιόνιο, καταπράσινα νερά και εδώ και πολλά χρόνια με άπειρες επιλογές στη γαστρονομία και στη διασκέδαση. Και όχι μόνο αυτά. Σε απόσταση αναπνοής ο Μύθος και η Ιστορία έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου