Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 10, 2024

Πώς δρούσε το κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά σε Αθήνα και Κόρινθο – Οι ρόλοι, τα «ραντεβού» και οι κωδικές ονομασίες

Ορισμένα email που έφτασαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη Φεβρουαρίου και στα μέσα Μαρτίου, και «έδειχναν» τον ειδικό φρουρό να

προχωρά σε διακίνηση ναρκωτικών μαζί με άλλα άτομα, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και της Κορίνθου, στάθηκαν η αφορμή για την εξάρθρωση του κυκλώματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού εξακριβώθηκε το καταγγελλόμενο πρόσωπο (σ.σ. ο ειδικός φρουρός) καθώς και οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσε, υποβλήθηκαν αιτήματα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου και καταγραφής δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας, με συσκευές ήχου ή εικόνας ή άλλα τεχνικά μέσα και εκδόθηκαν αντίστοιχα Βουλεύματα από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, θέτοντας σε «επισύνδεση» τις επίμαχες τηλεφωνικές συνδέσεις.

 Συνεκτιμώντας και συνυπολογίζοντας την «εμπλοκή» αστυνομικού υπαλλήλου στις καταγγελλόμενες πράξεις και δη «διακίνησης ναρκωτικών ουσιών» και προκειμένου να εξακριβωθεί η εγκληματική του δράση, συστήθηκε ειδική ομάδα Αστυνομικών, στους οποίους ανατέθηκε η διακριτική επιτήρηση του εμπλεκόμενου ατόμου και των επαφών του, η συλλογή όλων των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών καθώς και η συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων που προέκυπταν από το σύνολο του προανακριτικού υλικού (μαρτυρικές καταθέσεις, τρόπος δράσης, τοπική και χρονική εγγύτητα των πράξεων και αξιοποίηση έτερων τεχνικών μέσων), ως και τα αποτελέσματα των άρσεων απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών – καταγεγραμμένων συνομιλιών.

Έπειτα από επισταμένη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., και από την συνδυαστική μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, επιβεβαιώθηκαν τα καταγγελλόμενα και διαπιστώθηκε η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Όπως προέκυψε τα δύο ηγετικά μέλη του κυκλώματος προμηθεύονταν τα ναρκωτικά με πακέτα από την Ολλανδία και την Ισπανία και πλήρωναν τους προμηθευτές τους, με το κρυπτονόμισμα «Μονέρο».

Οι ρόλοι των μελών του κυκλώματος

Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με ιδιαίτερα σημαντικό μάλιστα «ρόλο», αποτελούσαν κατηγορούμενοι, τους οποίους συνέδεε χρόνια στενή φιλία και συγγενική σχέση με τον αρχηγό της οργάνωσης (σ.σ. τον ειδικό φρουρό), με απώτερο προφανή σκοπό την αποκομιδή και σε εκείνων οικονομικού οφέλους.

Οι ρόλοι τους ήταν διακριτά κατανεμημένοι όντας «επιφορτισμένοι». Ένας 53χρονος, ως γνώστης ναρκωτικών ουσιών, παρείχε την άποψη του σχετικά με την παραγγελία των διαθέσιμων ουσιών από τον αλλοδαπό προμηθευτή, στην παραλαβή από κοινού με τον αρχηγό των ταχυδρομικών δεμάτων καθώς και στην περαιτέρω διακίνηση – πώληση των ναρκωτικών ουσιών στους υποψήφιους πελάτες – αγοραστές.

Δύο 29χρονοι αποτελούσαν τον συνδετικό κρίκο της οργάνωσης με την περιοχή της Κορίνθου και να είναι αποκλειστικά επιφορτισμένοι με την αναζήτηση των υποψήφιων πελατών στην εκεί περιοχή και διακίνηση – πώληση των ναρκωτικών ουσιών σε αυτούς.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε επιφορτισμένος για την παραλαβή των δεμάτων από τους υπαλλήλους της εκάστοτε μεταφορικής εταιρίας, ήταν ο ειδικός φρουρός Ωστόσο, σε περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος του ίδιου, ένας 27χρονος και ένας 53χρονος έδειχναν προθυμία να παραλάβουν εκείνοι τα ταχυδρομικά πακέτα.

Η φύλαξη, η αποθήκευση και η διανομή των αντίστοιχων μεριδίων των ναρκωτικών ουσιών στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, μετά την «ασφαλή» παράδοση τους, συνέβαινε τάχιστα με μέριμνα του ειδικού φρουρού.

Τα «ραντεβού»

Ως προς την πώληση των ναρκωτικών ουσιών στην «αγορά», διακριβώθηκε ότι αυτό συνέβαινε με τους εξής τρόπους: είτε με απευθείας δια ζώσης συναντήσεις «ραντεβού» των δύο ηγετικών μελών, με τους υποψήφιους πελάτες, όπως επίσης με τη συμμετοχή άλλων τριών κατηγορουμένων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν τα αρχηγικά μέλη και ειδικότερα ο ειδικός φρουρός, «παραδίδοντας» τους σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που είχε προμηθευτεί προκειμένου εκείνοι, να τις πωλήσουν για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης. Μετά το πέρας των πωλήσεων παρέδιδαν τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν, κρατώντας όμως και εκείνοι το «μερίδιο» που τους αναλογούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλα τα μέλη λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας-αντιπαρακολούθησης, ενώ επιδείκνυαν ιδιαίτερη οργάνωση, τακτική, συντονισμό, ακρίβεια στις ώρες παράδοσης των ναρκωτικών και ταχύτητα στις κινήσεις τους. Απέφευγαν να συνομιλούν μεταξύ τους μέσω συμβατικών τηλεφωνικών κλήσεων και προς τούτο χρησιμοποιούσαν εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας με τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών επικοινωνίας.

Οι κωδικές ονομασίες των ναρκωτικών

Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες, εμφανώς στο πλαίσιο λήψης μέτρων αντιπαρακολούθησης, ήταν καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυράνθρωπος – «κάρτα του κιλού») και κατά τις συμβατικές τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες – ορολογίες για να αποκρύπτουν το θέμα της συζήτησης τους που ήταν οι ναρκωτικές ουσίες. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν το προσωνύμιο «ΙΣΠ» αν τα ναρκωτικά αποστέλλονταν από την χώρα της Ισπανίας και «Β» ή «ΒΕΤΕΡΑΝ» αν εκείνα αποστέλλονταν από την χώρα της Ολλανδίας. Επίσης προκειμένου να αποκρύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιούσαν τακτικά ολιγόλεπτες συναντήσεις στις οικίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχηγικό μέλος, χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο αποθήκευσης, καλλιέργειας και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών, το διαμέρισμα στην οδό Παμίσου όπου διέμενε, εντός της οποίου πέραν της μεγάλης ποσότητας παραισθησιογόνων μανιταριών που εντοπίσθηκε, είχε εγκαταστήσει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με λάμπες, σωλήνα εξαερισμού, κάτοπτρο και σκάμμα, με ειδικό χώμα και άγνωστο χημικό υγρό για την καλλιέργεια των ανωτέρω ναρκωτικών ουσιών.

Στις 12 Απριλίου, ο ειδικός φρουρός έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας που τον είχαν θέσει σε διακριτική επιτήρηση, να παραλαμβάνει από υπάλληλο εταιρείας ταχυμεταφορών, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία, ένα (1) ταχυδρομικό δέμα το οποίο περιείχε ποσότητα άγνωστης ναρκωτικής ουσίας και ακολούθως να μεταβαίνει στην οικία του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εξερχόμενος από την οικία του, απέρριψε σε κάδο απορριμμάτων το χάρτινο κυτίο όπου αναγράφονταν ο αριθμός αποστολής από το ταχυδρομικό δέμα που παρέλαβε, το οποίο αστυνομικοί της Υπηρεσίας αμέσως μετά περισυνέλεξαν και διαπίστωσαν ότι ο αποστολέας αυτού ήταν από την Ολλανδία, ενώ παραλήπτης ήταν ανύπαρκτο πρόσωπο, με δηλωμένο τηλέφωνο επικοινωνίας, «επιχειρησιακό» τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο ειδικός φρουρός.

Άξιο μνείας είναι ότι το γεγονός, πώς ο ανωτέρω αστυνομικός, εξερχόμενος λάθρα από το 401 Γ.Σ.Ν.Α. όπου νοσηλευόταν στις 11 Απριλίου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να παραλάβει το συγκεκριμένο δέμα, καθόσον η απουσία του έγινε αντιληπτή από τους θεράποντες στρατιωτικούς ιατρούς, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί να επιστρέψει πίσω στο Νοσοκομείο και να δρομολογήσει την παραλαβή αυτού την αμέσως επόμενη ημέρα όπως και έγινε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου