Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 30, 2024

Η καλύτερη συνταγή για παραδοσιακή μηλόπιτα

Η μηλόπιτα αποτελεί ένα διαχρονικό και αγαπημένο γλυκό, ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολη, ενώ το αποτέλεσμα είναι πάντα απολαυστικό.

Υλικά για τη συνταγή

  • 8 κούπες ψιλοκομμένα, μη αποφλοιωμένα μήλα (περίπου 6 έως 8 ανάλογα με το μέγεθος)
  • ⅓ του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ⅓ του φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • 2 δόσεις σφολιάτας για τάρτα, παγωμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 3 κομμάτια
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε απαλά τα μήλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μηλόξυδο, την κανέλα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και το μπαχάρι.
  2. Ανοίξτε τη μία δόση ζύμης για τάρτα σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 28-30 εκ. Τοποθετήστε απαλά τη ζύμη σε μια ταρτιέρα 23 εκ. και κόψτε τις άκρες, αφήνοντας περίπου 2,5 εκ. (1 ίντσα) γύρω γύρω. Γεμίστε με το μείγμα μήλου, φτιάχνοντας ένα μικρό ανάχωμα στο κέντρο. Προσθέστε τα κομμάτια βουτύρου από πάνω.
  3. Ανοίξτε τη δεύτερη δόση ζύμης και τοποθετήστε την πάνω από την πίτα. Κόψτε τις άκρες και στη συνέχεια πιέστε τις με τα δάχτυλά σας ή με ένα πιρούνι για να δημιουργήσετε σχέδιο.
  4. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνετε μικρές τρύπες στην επάνω στρώση της ζύμης. Αλείψτε ολόκληρη την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια πασπαλίστε με ζάχαρη, αν θέλετε. Τοποθετήστε την πίτα σε ένα ταψί και βάλτε την στο φούρνο.
  5. Ψήστε για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η ζύμη, στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 190°C και ψήστε μέχρι να αρχίσει να φουσκώσει η γέμιση και η ζύμη να πάρει βαθύ χρυσαφί χρώμα, για άλλα 45-50 λεπτά.
  6. Μεταφέρετε την πίτα σε μια σχάρα και αφήστε την να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν την σερβίρετε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου