Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 29, 2024

Μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα: Συνεχίζεται η «μάχη» με διάσπαρτες εστίες – Η πυρκαγιά εντοπίστηκε από drone


 Συναγερμός στην Πυροσβεστική για την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (29/6) στο Κατσιμίδι, στην Πάρνηθα.


Λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στην φωτιά της Πάρνηθας

  • «Η φωτιά στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Βέβαια, με διάσπαρτες εστίες, οι οποίες θα δουλευτούν όλο το βράδυ, άρα η προσπάθεια και η μάχη μας δεν έχει τελειώσει. Στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ με ριπές 9, επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η Περιφέρεια, ο στρατός, οι εθελοντές μας, οι δασάρχες και η ΕΛΑΣ. Ήταν συγκλονιστική η προσπάθεια των πυροσβεστών, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς», υπογράμμισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εντοπίστηκε από drones της Πυροσβεστικής
  • Κατεύθυνση προς Θρακομακεδόνες έχουν οι φλόγες της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Πάρνηθα, νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου (29/6), σύμφωνα με όσα είπε στο enikos.gr ο αντιδήμαρχος Αφιδνών, Ιωάννης Βλάχος.  Ο ίδιος είπε ότι η φωτιά δεν έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα, όπως έχει αναφερθεί, αλλά ότι «είναι ένα συνεχόμενο».
  • Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οριοθετημένη.
  • Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη, η φωτιά έχει κατεύθυνση προς τη Βαρυμπόμπη.
  • Ελικόπτερο ανεφοδιάζεται από την λίμνη Μαραθώνα – ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη

  • Διαψεύδει ο ΔΕΔΔΗΕ τις πληροφορίες ότι η μεγάλη φωτιά ξέσπασε από κάποιον πυλώνα του. Σε επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ, ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για κάτι τέτοιο.
  • Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αρχών, είναι ελπιδοφόρο ότι η φωτιά έφτασε στα καμένα και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής φαίνεται να έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία περίμετρο που εκτιμούν ότι θα βοηθήσει στον περιορισμό της πυρκαγιάς. Αυτή την ώρα προσπαθούν να την περιορίσουν από αέρος, και να ρίξουν το θερμικό φορτίο, κάτι που θα επιτρέψει και στις επίγειες να επιχειρήσουν.
  • Ενημέρωση της Πυροσβεστικής: Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου ο Βασίλης Βαθρακογιάννης.
  • Έτσι φαίνεται η φωτιά στην Πάρνηθα από την Νέα Ιωνία 

  • Δείτε πώς φαίνεται η φωτιά από την Άνοιξη

  • Η φωτιά καίει πάνω από τα πρώην βασιλικά κτήματα, κοντά στις ταβέρνες Κατσιμιδίου, ενώ φαίνεται πως δεν έχει μπει στον εθνικό δρυμό.  Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ, με τις ριπές να φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει ήδη φτάσει στο δάσος που κάηκε το 2021.  Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Ήχησε το 112

Στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα συντονιστικό και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ήχησε το 112, ζητώντας από όσους βρίσκονται στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συντονιστική σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων , Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων .

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της εκδήλωσης της φωτιάς στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές:

– Επαρχιακή οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου

– Ιπποκράτους και Λεωφόρος Τυρταίου

– Τατοΐου και Χλόης

– Κόμβο της Μαλακάσας στο ύψος της Σφενδάλη

– Επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου