Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 29, 2024

EUROPRIDE 2024: ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΛΟΑΤΚΙ+ ΑΤΟΜΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


 Ο διευθυντής του Thessaloniki Pride, Αποστόλης Καραμπαΐρης μιλά  για τη σημασία της διεξαγωγής του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η φαντασμαγορική Παρέλαση Υπερηφάνειας.


Με το σύνθημα “Επιμονή – Πρόοδος – Ευημερία” το Thessaloniki EuroPride 2024 αγκαλιάζει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.


Αυτό είναι το πρώτο EuroPride που διεξάγεται στην Ελλάδα και μόλις το δεύτερο που φιλοξενείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κι αυτό, έχει τη δική του σημασία.


Δεκάδες χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη αυτή την εβδομάδα, για να απαιτήσουν τα αυτονόητα. Ισότητα, ελευθερία, δικαιώματα.


Με πλήθος εκδηλώσεων, συναυλίες, προβολές ταινιών, συνέδρια και παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη, το Thessaloniki EuroPride 2024 βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής.

Europride στη Θεσσαλονίκη
Τελετή έναρξης Europride στη Θεσσαλονίκη. SOOC

Europride στη ΘεσσαλονίκηΤελετή έναρξης Europride στη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, το απόγευμα του Σαββάτου (29/6) θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της πόλης, το γεγονός δηλαδή που θα κορυφώσει την πολύχρωμη γιορτή.
Η μεγάλη παρέλαση θα είναι φαντασμαγορική, ενώ ο Λευκός Πύργος θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του Ουράνιου Τόξου


Συγκεκριμένα, η παρέλαση θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Ιουνίου, από το πάρκο της ΧΑΝΘ, θα κινηθεί κατά μήκος της οδού Τσιμισκή κι έπειτα μέσω της οδού Βενιζέλου θα κατευθυνθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, καταλήγοντας στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του φετινού EuroPride.
Thessaloniki PrideThessaloniki Pride KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC
“ΤΟ EUROPRIDE ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!”

Ο Αποστόλης Καραμπαΐρης, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Thessaloniki Pride, μιλά στο NEWS 24/7 για τη διεξαγωγή του φετινού EuroPride στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος εξηγεί γιατί το Pride παραμένει μέχρι και σήμερα ένα πολιτικό γεγονός και επισημαίνει την ανάγκη για ορατότητα και αποδοχή. Επιπλέον, απαντά σχετικά με το αν η Θεσσαλονίκη είναι μια ασφαλής πόλη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ αναφέρεται και στη σημαντικότητα που έχει η διεξαγωγή του EuroPride στην συγκεκριμένη πόλη, ως καταλυτικό γεγονός για την πρόοδο και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Η συζήτησή μας ξεκινά με το αν τελικά τo Pride έχει σήμερα απολιτίκ χαρακτήρα. Ο κ. Καραμπαΐρης ξεκαθαρίζει ότι η φύση του Pride ήταν, είναι και θα πρέπει να είναι πολιτική, τονίζοντας πως τα μέλη του Thessaloniki Pride φροντίζουν ώστε να διατηρείται ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, με στόχο μια κοινή πορεία προς την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για το Θεσσαλονίκη Pride CHRISTOS KARRAS / SOOC

Αποστόλη, είναι το Pride απολιτίκ σήμερα;

Σίγουρα όχι! Το Pride δεν είναι απολιτίκ. Αυτό που επιδιώκουμε είναι το Thessaloniki Pride να είναι εξωστρεφές, να είναι παράγοντας αλλαγής και προόδου για την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Δίνουμε σημαντικούς, συνεχείς αγώνες, με το να είμαστε κοντά στην Πολιτεία, αλλά και στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ώστε το Pride για να παραμείνει ζωντανό και για να μπορούμε να προωθούμε τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινότητα. Αυτή είναι μια κατάκτηση που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απολιτίκ. Είναι βαθιά πολιτικό όλο αυτό!

Το να μην παίρνουμε θέση για ένα ζήτημα που ο δημοκρατικός κόσμος δεν συμφωνεί, ναι εντάξει. Αλλά για ζητήματα που είναι ξεκάθαρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί δεν νομίζω ότι δεν παίρνουμε θέση. Και μάλιστα στο πλαίσιο της διαθεματικότητας, υποστηρίζουμε όχι μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, όχι μόνο ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου, αλλά κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, κάθε ατομική ελευθερία.

Γιατί είναι σημαντικό σήμερα το Pride;

Υπάρχουν πολλοί που συχνά λένε “σας αποδεχόμαστε. Ορίστε, νομιμοποιήθηκε και ο γάμος τώρα, γιατί φωνάζετε;” Ναι, γίνονται σημαντικά βήματα. Ας πάμε όμως σε πιο ευάλωτες ομάδες, ας πάμε στα τρανς άτομα, τα οποία για κάποιους είναι ανώμαλα και ψυχικά διαταραγμένες προσωπικότητες. Ας πάμε στα άτομα που είναι εκτός του διπόλου. Ας πάμε σε κάτι πιο απλό, σε θηλυπρεπείς ομοφυλόφιλους και αρρενωπές λεσβίες. Εκεί μπαίνει η διάσταση της έκφρασης φύλου, που λένε ορισμένοι “εγώ δεν έχω πρόβλημα, αλλά κι ο άλλος κουνιέται, ο άλλος προκαλεί”. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος…

Επιπλέον, στον νόμο για τον πολιτικό γάμο, τα τρανς άτομα δεν λήφθηκαν υπόψη. Θεωρητικά, μπορούν να παντρευτούν, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που χρειάζονται αλλαγή λόγω της ταυτότητάς τους, οπότε ουσιαστικά ο νόμος αφήνει έξω την τρανς γονεϊκότητα.

Αλλά το κύριο ζήτημα είναι η μη κοινωνική αποδοχή. Και υπάρχει ακόμη και μέσα στην ίδια την γκέι κοινότητα σημαντικό ζήτημα. Υπάρχουν μέλη που δεν αποδέχονται τα τρανς άτομα. Κι αυτό είναι πολύ στενάχωρο και θα πρέπει να μας προβληματίσει αρκετά.

Για να ‘μαι ειλικρινής, μετά την πρόσφατη ομοτρανσφοβική επίθεση στην Αριστοτέλους, δεν θα ένιωθα απόλυτα ασφαλής να συμμετάσχω στην παρέλαση του Thessaloniki EuroPride. Εσύ ζεις σε αυτή την πόλη. Σου φαίνεται υπερβολικό αυτό που σου λέω;

Καταλαβαίνω για ποιους λόγους η επικεφαλίδα ομοτρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη προκαλεί φόβο και ανησυχία, εντούτοις αν μελετήσουμε την τυπολογία της βίας, ακόμα και αυτού του περιστατικού -που ήταν μοναδικό και ακραίο-, δεν είχαμε ξαναζήσει κάτι αντίστοιχο.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για το EuroPride για πολλούς λόγους.

Αρχικά, στο ιστορικό του φεστιβάλ ποτέ δεν είχαμε ένα περιστατικό σαν κι αυτό. Δηλαδή η βία που παράγεται είναι αυτή που μπορούν να κάνουν μονάδες στο σκοτάδι. Δεν έχουμε ζήσει μεγάλα περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια Pride στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αυτά τα πιτσιρίκια που έρχονται, μιλάμε για λιγότερο από 30, τα οποία βγαίνουν μπροστά στην παρέλαση και κοροϊδεύουν, πετάνε χαλίκια και βρίζουν. Πέρα από αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά, δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ κάποιο πρόβλημα σοβαρό και ακραίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου