Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 30, 2024

ΤΑΜΣ ΓΡΑΝΙΚΟΣ: Το πέρασμα του ποταμού με Leopard εμπνευσμένο από τον Μέγα Αλέξανδρο – ΦΩΤΟ


Με την εντυπωσιακή Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων – ΤΑΜΣ, με το όνομα ΓΡΑΝΙΚΟΣ, ο Στρατός πραγματοποίησε εντυπωσιακό πέρασμα ποταμού. Μία άσκηση εμπνευσμένη από την πρώτη ιστορική μάχη του Μέγα Αλέξανδρου.

 Στα ιστορικά βιβλία, ως «μάχη του Γρανικού» αναφέρεται η πρώτη μάχη του εκστρατευτικού σώματος του Μέγα Αλεξάνδρου, που δόθηκε το 334 π.Χ. ενάντια στη στρατιωτική δύναμη της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών (των Περσών) γύρω από τη Ζέλεια της Φρυγίας στον Ελλήσποντο, με στρατηγό τον Αρσίτη. Η τελική έκβαση της μάχης αυτής και η νίκη του Μέγα Αλέξανδρου παρείχε στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα για την προέλαση του Ελληνικού σώματος στη Μικρά Ασία.

Εμπνευσμένη από την ιστορία, η ΤΑΜΣ ΓΡΑΝΙΚΟΣ πραγματοποιήθηκε στον Αξιό Ποταμό, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠΜ) Αξιού, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού («33 Μ/Κ ΤΑΞ) «ΚΥΔΩΝΙΩΝ», της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (34 Μ/Κ ΤΑΞ) «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΧΟΥ ΔΙΑΛΕΤΗ» , της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ» και του 723 Τάγματος Μηχανικού (723 ΤΜΧ).


Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ, σκοπός της άσκησης, ήταν η ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού στην τεχνική διάβασης υδάτινου κωλύματος, υπό τις συνθήκες ενός σύγχρονου περιβάλλοντος επιχειρήσεων. Δηλαδή, πώς ο Στρατός μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιαδήποτε πρόκληση και με αστραπιαίες κινήσεις να περάσει με άρματα μάχης και ΤΟΜΠ το ποτάμι… απέναντι.


Υπενθυμίζεται ότι πριν από 2 εβδομάδες, οι Τούρκοι είχαν θορυβηθεί με την πραγματοποίηση ανάλογης άσκησης του Στρατού στον Έβρο με την επωνυμία «River Route», και το μήνυμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι «όποτε θέλουμε περνάμε το ποτάμι απέναντι».

Στις φωτογραφίες που έδωσε το ΓΕΣ στη δημοσιότητα εντυπωσιάζει το καμουφλάζ των ελεύθερων σκοπευτών αλλά και τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τα τεθωρακισμένα για τη διάβαση του ποταμού.

Κατά την τελική φάση της άσκησης, την οποία παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ετοιμότητας του προσωπικού.

Δείτε φωτογραφίες

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου