Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 18, 2024

Απόκοσμο τοπίο: Ένα πυκνό δάσος μέσα σε σπήλαιο 190 μέτρων στην Κίνα

Είδη άγνωστα στην επιστήμη θα μπορούσαν να κρύβονται σε αυτή την ανοιχτή τρύπα

Σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, μια ομάδα εξερευνητών σπηλαίων στην Κίνα έπεσε πάνω σε μια κολοσσιαία καταβόθρα που φιλοξενεί ένα διατηρημένο αρχαίο δάσος.


 




Η καταβόθρα, ή «tiankeng» όπως αναφέρεται στα κινέζικα, μεταφράζεται σε «ουράνιο λάκκο». Βρίσκεται στην κομητεία Leye της Αυτόνομης Περιφέρειας Guangxi Zhuang. Αυτή η ανακάλυψη ανεβάζει τον απολογισμό των γιγάντιων καταβόθρων στην κομητεία σε 30.


Οι διαστάσεις αυτής της τεράστιας καταβόθρας είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από το Xinhua, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της κινεζικής κυβέρνησης, η καταβόθρα εκτείνεται σε μήκος πάνω από 305 μέτρα. Έχει πλάτος σχεδόν 153 μέτρα και βάθος 190 μέτρα. Συνολικά, το tiankeng περιλαμβάνει όγκο που υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Δέντρα ύψους 40 μέτρων βρέθηκαν να ορθώνονται από τη βάση της γιγάντιας τρύπας του σπηλαίου με τα κλαδιά τεντωμένα προς το φως που πέφτει από το άνοιγμα στην κορυφή, ενώ ανάμεσά τους, φυτά που φτάνουν μέχρι τον ώμο ενός ανθρώπου επιζούν με το ελάχιστο φως καταφέρνει να φτάσει εκεί.

Καρστική διάβρωση

Η καρστική διάβρωση ορίζεται από την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου ως ένας τύπος τοπίου όπου η διάλυση του βράχου έχει δημιουργήσει καταβόθρες, βυθιζόμενα ρέματα, σπηλιές, πηγές και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Συνήθως περιλαμβάνει κοινούς τύπους πετρωμάτων όπως ασβεστόλιθος, μάρμαρο και γύψο.

Το Καρστ της Νότιας Κίνας, λόγω των ξεχωριστών καρστικών χαρακτηριστικών και των τοπίων του, έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Δείτε βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου