Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 26, 2024

Βρέθηκε επιγραφή ηλικίας 2.300 ετών που αποκαλύπτει εμπορικά μυστικά της ελληνιστικής περιόδου – Γιατί οι αρχαιολόγοι έχουν μπερδευτεί με το περιεχόμενό της


 Μία επιγραφή ηλικίας 2.300 χρόνων, με περιεχόμενο μάλλον οικονομικό, έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι και μολονότι δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το περιεχόμενό της, είναι ξεκάθαροι ότι το εύρημά τους παρουσιάζει νέες πληροφορίες για την τοποθεσία στην οποία βρέθηκε.

Η ανακάλυψη έγινε στην χερσόνησο του Bozburun, ή αλλιώς  χερσόνησο της Καρίας. Η περιοχή βρίσκεται στην Τουρκία κι έχει αλλάξει πολλά ονόματα. Η επιγραφή αποδεικνύει ότι το Bozburun, υπήρξε, κατά την Ελληνιστική Περίοδο, ένα σημαντικό  κέντρο εμπορίου. Η χερσόνησος Bozburun  βρίσκεται στην περιοχή της  Αλικαρνασσού, στην επαρχία των Μούγλων, νοτιοδυτικά της Τουρκίας.

Το περιεχόμενο της επιγραφής

Η επιγραφή, γνωστή και ως «επιγραφή του Kaletepe», ανακαλύφθηκε από τον Δρ. Volkan Demirciler, καθηγητή του Πανεπιστημίου των Δαρδανελίων, Çanakkale Onsekiz Mart, και επικεφαλής της αρχαιολογικής μελέτης και της ομάδας του.  Σύμφωνα με τη δήλωση του Δρ.Volkan Demirciler, η επιγραφή δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό μέχρι σήμερα.

Η χερσόνησος της Καρίας.
Η χερσόνησος της Καρίας (Φωτογραφία: ΑΑ)

 

Στοιχεία για την κοινωνική και πολιτική οργάνωση

H επιγραφή, η οποία ανακαλύφθηκε κατά τις μελέτες που διεξάγονται στις κορυφογραμμές του Kaletepe, έχει ως περιεχόμενο τις οικονομικές συνεισφορές οκτώ ανθρώπων από διαφορετικές πόλεις της Ανατολίας. Ο σκοπός της επιγραφής με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί από τους αρχαιολόγους.

Οι επιγραφές που ανακαλύφθηκαν στη χερσόνησο του Bozburun, τη χερσόνησο της Καρίας, θεωρούνται σπάνια ευρήματα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με πολλές άγνωστες πτυχές της περιοχής, μεταξύ των οποίων, οι πολιτικές και κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο  ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, ο Δρ.Volkan Demirciler και η ομάδα του, στο πλαίσιο των αρχαιολογικών μελετών που είναι σε εξέλιξη στη χερσόνησο του Bozburun από το 2021, εξετάζουν διεξοδικά όλα τα αρχαιολογικά δεδομένα που στοιχειοθετούν μοτίβα εποικισμού, αρχαίες αναβαθμίδες καλλιέργειας, υδρολογικές δυνατότητες, την ιχνηλάτηση και την καταγραφή νέων τοποθεσιών, καθώς και τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού αποθεματικού της περιοχής.


Είναι γνωστό ότι, η χερσόνησος του Bozburun, είναι μία περιοχή στην οποία, πριν από  τουλάχιστον 2.300 χρόνια, χωριά συνενώθηκαν και  οργανώθηκαν σε επίπεδο πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου