Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 11, 2024

Ποια χώρα της Ευρώπης είναι πρώτη στη χρήση κοκαΐνης


Aλλαγές οδηγούν στην ιστορικά υψηλή διαθεσιμότητα του φαρμάκου στην ήπειρο

 Η παραγωγή κοκαΐνης δεν είναι πλέον υπόθεση offshore. Με την αυξημένη διαθεσιμότητα της στην ΕΕ, τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την κατανάλωσή της\

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία ήταν ιστορικά οι κύριες πύλες εισόδου της κοκαΐνης στη Δυτική Ευρώπη από τις χώρες των Άνδεων. Αλλά οι παραδοσιακοί δρόμοι διακίνησης κοκαΐνης αλλάζουν, όπως και ο ρόλος της Ευρώπης στην παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν στην ιστορικά υψηλή διαθεσιμότητα του φαρμάκου στην ήπειρο, σύμφωνα με τον οργανισμό φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης EMCDDA και την Europol.


Η Ευρώπη παίζει τώρα ρόλο στην παραγωγή κοκαΐνης -όχι μόνο στη διανομή- καθώς και σε συνεργασία με εγκληματικές ομάδες στο μπλοκ για την επέκταση των αγορών, ανέφεραν οι υπηρεσίες.


«Οι νέες μας αναλύσεις δείχνουν ότι αντιμετωπίζουμε τώρα μια αυξανόμενη απειλή από μια πιο ποικιλόμορφη και δυναμική αγορά ναρκωτικών, η οποία καθοδηγείται από τη στενότερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και διεθνών εγκληματικών οργανώσεων», δήλωσε ο διευθυντής του EMCDDA  Alexis Goosdeel.


«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα επίπεδα ρεκόρ διαθεσιμότητας ναρκωτικών, αυξανόμενη βία, διαφθορά και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας».


Είναι ο γενικός κανόνας ότι οι άνδρες υπερτερούν των γυναικών μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, και το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση κοκαΐνης. Σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ, το 7,8 τοις εκατό των ανδρών θα καταναλώνουν κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με το 5,2 τοις εκατό των γυναικών.


Η κοκαΐνη είναι πλέον η δεύτερη πιο συχνά καταναλούμενη παράνομη ουσία στην Ευρώπη μετά την κάνναβη, με λιανικό εμπόριο που υπολογίζεται στα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει όμως αυτή η διαθεσιμότητα για κατανάλωση στο μπλοκ και ποια χώρα έχει πληγεί περισσότερο από τον εθισμό;


Τα επίπεδα κατανάλωσης κοκαΐνης ποικίλλουν μεταξύ των χωρών, αλλά είναι στα υψηλότερα επίπεδα στο νότο και στα δυτικά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΕΚΠΝΤ, περίπου 14 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ ηλικίας 15-64 ετών - σχεδόν το 5 τοις εκατό - έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Περίπου 3,5 εκατομμύρια έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά που δημοσιεύθηκε το 2023.


Από τα 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους που κατανάλωσαν κοκαΐνη τον τελευταίο χρόνο, τα 2,2 εκατομμύρια ήταν νεαροί ενήλικες ηλικίας μεταξύ 15 και 34 ετών.


Η χρήση της κοκαΐνης είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Αυστρία, όπου το 5,6 τοις εκατό του νεαρού ενήλικου πληθυσμού κατανάλωσε το ναρκωτικό κατά την περίοδο 2021-2022, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (4,8 τοις εκατό), την Κροατία (3,9 τοις εκατό), την Ολλανδία (3,5 τοις εκατό), Ισπανία και Γαλλία (3,2%)


Οι Ισπανοί ενήλικες είναι οι πιο πιθανό να καταναλώσουν κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της ζωής τους με 11,2 τοις εκατό, ακολουθούμενοι από εκείνους που κατοικούν στην Ιρλανδία (8,3 τοις εκατό).


Στην Πολωνία και τη Λιθουανία, μόνο το 0,7 τοις εκατό των ενηλίκων θα καταναλώσει το φάρμακο κατά τη διάρκεια της ζωής του, ακολουθούμενο από τη Σλοβακία (0,9 τοις εκατό). Η Μάλτα (0,5%) έχει επίσης σημαντικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και η Ελλάδα επίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου