Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 06, 2024

Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκή νεκρόπολη με εντυπωσιακά κοσμήματα – Το μυστήριο με σφραγίδα που δεν αποκρυπτογραφήθηκε

 

Μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο

πλαίσιο του έργου κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης Παλέρμο-Κατάνια-Μεσσίνα από την Italferr, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο.


Αποκαλύφθηκαν στοιχεία ενός εκτεταμένου ρωμαϊκού οικισμού που ανακαλύφθηκε σε ένα λόφο πάνω από τον ποταμό Dittaino, στο τμήμα Palomba-Catenanuova στο νησί της Σικελίας.

Οι ανασκαφικές εργασίες έφεραν στο φως έναν εκτεταμένο ρωμαϊκό οικισμό που χρονολογείται από τα μέσα του 1ου αιώνα έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η στρατηγική θέση του οικισμού αυτού, σε λόφο με θέα την κοιλάδα Dittaino, υποδηλώνει τη σημασία που είχε στον έλεγχο των οδών επικοινωνίας της περιοχής.

Ο οικισμός περιλαμβάνει τα ερείπια μίας έπαυλης με πολύπλοκη χωροταξική οργάνωση. Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει έναν κεντρικό χώρο και τουλάχιστον τρεις διαδρόμους, μαζί με ερείπια πεζοδρομίων και κατασκευές που έχουν καταρρεύσει, οι οποίες υποδεικνύουν τη σημασία που είχε ο χώρος στην αρχαιότητα.

Ένα από τα κολιέ που βρέθηκαν στην νεκρόπολη.
Ένα από τα κολιέ που βρέθηκαν στην νεκρόπολη. Πηγή: Italferr

Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι η βίλα δεν χρησίμευε μόνο ως κατοικία αλλά είχε και παραγωγική λειτουργία, η οποία πιθανώς συνδεόταν με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Η νεκρόπολη με τους 168 τάφους και τα εντυπωσιακά κοσμήματα

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι μια εκτεταμένη νεκρόπολη που βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού, στην κορυφή και στη βορειοδυτική πλαγιά ενός λόφου. Η νεκρόπολη έχει 168 τάφους, που περιλαμβάνουν απλούς χωμάτινους λάκκους καλυμμένους με κεραμίδια έως μνημειώδεις τάφους. Αυτό δείχνει και την σημαντική κοινωνική διαστρωμάτωση στην κοινότητα που κατοικούσε στον οικισμό.


Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων τάφων είναι ένας τάφος «alla cappuccina», που σημαίνει ότι ο νεκρός βυθίζεται στο χώμα και καλύπτεται με ζεύγη πλακών που τοποθετούνται κατά μήκος της σορού και σχηματίζουν ένα αέτωμα.

Μία γενική αεροφωτογραφία της περιοχής των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Μία γενική αεροφωτογραφία της περιοχής των αρχαιολογικών ανασκαφών. Πηγή: Italferr

Το έργο επιδιώκει επίσης την ανάπτυξη ενός σχεδίου αξιοποίησης που θα επιτρέψει στο κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει τον ιστορικό πλούτο της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου