Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 18, 2024

Φωτιά στον Τρίλοφο: Εικόνες από τις ζημιές σε σπίτια – «Μάχη» με διάσπαρτες εστίες, στο νοσοκομείο πυροσβέστης

Δυο σπίτια και μια αποθήκη υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (18/07), στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η φωτιά «γλίστρησε»

μέσα στις αυλές των σπιτιών, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, καθώς τα κλαδιά των δέντρων ακουμπούν τα κτίσματα.

Η φωτιά ξέσπασε σε μία ρεματιά ανάμεσα σε Πλαγιάρι και Τρίλοφο, ωστόσο επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ριπών των ανέμων.


 Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσης της Πυροσβεστικής, πλέον οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν «μάχη» με διάσπαρτες εστίες.

Σπίτι ΤρίλοφοςΣπίτι Τρίλοφος

Στο νοσοκομείο πυροσβέστης

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να μεταφερθεί προληπτικά στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασε.

«Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί»

Όπως μετέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της κοινότητας Πλαγιαρίου σ\ Νικόλας Κουλέτας, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, αφού η φωτιά ξεκίνησε από μια ρεματιά ανάμεσα σε Τρίλοφο και Πλαγιάρι. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από την φωτιά, αφού έχει εισχωρήσει σε αυλές. Ο κίνδυνος παραμένει, αφού η φωτιά δεν έχει αλλάξει κατεύθυνση. Το μόνο θετικό είναι ότι έχει πέσει η ένταση των ανέμων. Έχει καεί μεγάλη έκταση».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Κουλέτα, στην περιοχή του Τριλόφου, κοντά στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά εντοπίστηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί. «Αν είναι δυνατόν, ποιος θέλει να κατακάψει ένα τέτοιο μέρος; Πρέπει να τιμωρηθεί αυτός που το έκανε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Πλαγιάρι

«Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Τουλάχιστον 6 τα ενεργά μέτωπα»

Όπως είχε αναφέρει στο enikos.gr ο κ. Τσιλιάς, «η κατάσταση παραμένει δύσκολη και απαιτείται η επέμβαση όλων μας. Το πύρινο μέτωπο έχει διασπαστεί πλέον σε έξι μικρότερες εστίες. Όμως, οι άνεμοι που επικρατούν προκαλούν αναζωπυρώσεις σε σημεία όπου έχει ήδη κατασβηστεί η φωτιά. Προσπαθούμε συνεχώς να την περιορίσουμε και όλο αναπτύσσεται μια καινούργια εστία».

Φωτιά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης: Ζημιές σε σπίτια – Δείτε βίντεο

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιλιάς επιβεβαιώνει τις ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια στην περιοχή του Τριλόφου, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, «η φωτιά έχει εισχωρήσει σε αύλειους χώρους σπιτιών και έχει προκαλέσει ζημιές. Ευτυχώς, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και σώσαμε τις περιουσίες ανθρώπων».

Βαθρακογιάννης: Πολύ δύσκολη η σημερινή ημέρα, λόγω καύσωνα – Ξέσπασαν 48 πυρκαγιές

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης η «πυρκαγιά έφτασε κοντά σε σπίτια και σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε ζημιές» και προσέθεσε ότι η φωτιά στη Θέρμη Θεσσαλονίκης αποτελεί την τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες στην ίδια περιοχή. Σχετικά με τη συγκεκριμένη πυρκαγιά ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι εκδηλώθηκε σε μεικτή ζώνη με υψηλή επικινδυνότητα, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και κατοικίες και έλαβε γρήγορα διαστάσεις. Γι’ αυτό εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προκειμένου να ενημερωθούν για την πυρκαγιά οι κάτοικοι της περιοχής. Στο σημείο επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 2 ομάδες δασοκομάντος, 19 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλησίον της ίδιας περιοχής, όπως ανέφερε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις την ίδια χρονική στιγμή, αντιμετώπιζαν άλλη μια πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο την οποία και έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Τζια

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Τζια ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Όπως είπε η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Ποίσσες στην νήσο Κέα, ενώ εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112 αρχικά για την ενημέρωση και στη συνέχεια για την απομάκρυνση των κατοίκων, από τις περιοχές, Καστελάκια και Κούνδουρο προς Ποίσσες. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με δασοκομάντος που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος από Αθήνα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ, όπως υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης, από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε πλωτό μέσο του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ δύσκολη για το Πυροσβεστικό Σώμα, «λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, της ξηρασίας και των ισχυρών κατά τόπους ανέμων» και προσέθεσε ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν εκδηλωθεί 48 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 4 πυρκαγιές.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, αυξάνουν επικίνδυνα την έναρξη των πυρκαγιών. Η προσοχή όλων μας είναι απαραίτητη», κατέληξε.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου