Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 11, 2024

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Αν νομίζεις πως έχει χαθεί κάθε ελπίδα, ξανασκέψου το.

Φίλες και φίλοι στην Ευρώπη,


Το περασμένο σαββατοκύριακο όλοι περιμέναμε πως θα κερδίσει η ακροδεξιά στη Γαλλία. Αλλά εκατομμύρια άνθρωποι είχαν άλλα σχέδια.

Πήγαν σωρηδόν να ψηφίσουν!

Και νίκησαν απέναντι στο μίσος και τον διχασμό της ακροδεξιάς, ρίχνοντάς τη στην 3η θέση. Είναι απίστευτο!

Και δεν συνέβη μόνο στη Γαλλία. Στη μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία, τα ακροδεξιά λαϊκά κόμματα σχεδίαζαν να σαρώσουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Αλλά πολίτες απ’ άκρη σ’ άκρη της ηπείρου συσπειρωθήκαμε απέναντί τους. Μπορεί η ακροδεξιά να πήρε λίγη δύναμη, αλλά το κέντρο άντεξε.

Τους τελευταίους μήνες μέλη του Avaaz αγωνιστήκαμε με νύχια και με δόντια σ’ όλη την Ευρώπη κι ακόμα παραπέρα. Συνεργαστήκαμε με επιζώντες του Ολοκαυτώματος και παρουσιάσαμε τις ιστορίες τους σε τηλεοπτικά κανάλια κι εφημερίδες, ερευνήσαμε τις σχέσεις της ακροδεξιάς με δικτάτορες, τραβήξαμε τη δημόσια προσοχή με διαμαρτυρίες, δράσεις στα μέσα ενημέρωσης και βίντεο που έγιναν viral με εκατομμύρια προβολές, και συγκινήσαμε πολιτικούς φέρνοντας ανθρώπους που επιβίωσαν απ’ το μίσος της ακροδεξιάς στους διαδρόμους της εξουσίας.



Δεν ήμουν ποτέ πιο περήφανος που ανήκω σ’ αυτό το κίνημα.

Κι ελπίζω να είσαι κι εσύ. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς εσένα. Χωρίς την πίστη σου ότι αξίζει να αγωνιστούμε ακόμα κι αν οι πιθανότητες είναι εναντίον μας. Χωρίς τις εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές και τις μικρο-δωρεές που η καθεμιά αποδεικνύει πως:

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Ε ναι λοιπόν! Γι’ αυτό παρακάτω σου δείχνουμε τη δουλειά που κάναμε τους τελευταίους μήνες, απ’ τη Γαλλία έως τη Γερμανία, κι απ’ την Πολωνία έως την Ισπανία, για να σ’ ευχαριστήσουμε για την ελπίδα και την αποφασιστικότητα σου που μας βοήθησαν να τα καταφέρουμε:

Σ’ ευχαριστούμε!









Πρώτα αντιμετωπίσαμε την ακροδεξιά στους δρόμους

Ξεκινήσαμε στη Γερμανία. Στην αρχή της χρονιάς η ακροδεξιά βρισκόταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Αλλά με το που ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, τους περιμέναμε με ένα τεράστιο φορτηγό με γιγαντοαφίσες που επισήμαιναν τους δεσμούς τους με δικτατορικά καθεστώτα. Η αστυνομία παραλίγο να μας διώξει, αλλά καταφέραμε να εμφανιστούμε στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων, στέλνοντας το μήνυμά μας σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια τηλεθεατές!

Κι αυτό μας έδωσε δυναμική.

Στην Ισπανία, καθώς αρχηγοί της ακροδεξιάς απ’ όλο τον κόσμο συναντήθηκαν για μια «Σύνοδο Κορυφής Μίσους», συγκεντρώσαμε χιλιάδες ανθρώπους σε μια τεράστια διαμαρτυρία, δείχνοντας τους πως οι πολίτες παντού είναι αντίθετοι με τη βάρβαρη ατζέντα τους, και γίναμε πρωτοσέλιδο σ’ όλο τον κόσμο. Και συνεχίσαμε: Γεμίσαμε το Παρίσι με αφίσες, οργανώσαμε συγκεντρώσεις σ’ όλη τη Γαλλία και τοποθετήσαμε γιγάντιους καθρέφτες στο Βερολίνο με τρομακτικές φράσεις που αντικατόπτριζαν την πραγματική φρίκη του ακροδεξιού μίσους.



Βοηθήσαμε σημαντικές φωνές να φτάσουν σε εκατομμύρια κόσμο

Στην Πολωνία φέραμε σε επαφή 4 δυναμικούς αγωνιστές από 4 διαφορετικές γενιές, και δημοσιεύσαμε μια κοινή επιστολή στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Πολωνίας, που ζητούσε απ’ τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της ακροδεξιάς. Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν μια τέτοια διαγενεακή έκκληση στη χώρα, και το μήνυμά ενότητάς τους προβλήθηκε σε μέσα ενημέρωσης σ’ όλη την Πολωνία. Τελικά το ακροδεξιό κόμμα έχασε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια!

Στη συνέχεια, μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές οργανώσαμε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου με επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ζητώντας απ’ τη νεολαία να ψηφίσει κατά της ακροδεξιάς: «Τότε δεν μπορέσαμε να το εμποδίσουμε, αλλά σήμερα μπορούμε». Το δωμάτιο ήταν γεμάτο δημοσιογράφους αλλά επικρατούσε απόλυτη ησυχία καθώς μιλούσαν. Την ίδια μέρα, η έκκλησή τους έφτασε σε μέσα ενημέρωσης σ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο (The Guardian, France24, Die Zeit, CNN), ενώ παράλληλα συγκεντρώσαμε δεκάδες εκατομμύρια προβολές στα κοινωνικά δίκτυα, απ’ το TikTok μέχρι το Instagram!

Και κατά την καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ των Ευρωεκλογών φέραμε χαρά και συγκίνηση στην καρδιά των Βρυξελλών με χορωδίες έξω απ’ το Ευρωκοινοβούλιο, τραγουδώντας το «Bella Ciao», τον ύμνο της αντίστασης ενάντια στον φασισμό. Ένα βίντεο από εκείνη τη νύχτα έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα σ’ όλο τον κόσμο.



Αλλά δεν σταματήσαμε εκεί!

Μετά τις ευρωεκλογές υπήρχε ακόμη η απειλή πως η ακροδεξιά μπορεί να αποκτούσε πολλή δύναμη. Για να τους εμποδίσουμε, συνεργαστήκαμε με ανθρώπους που έζησαν κι υπέφεραν από ακροδεξιές κυβερνήσεις στην Πολωνία, την Ιταλία και την Ουγγαρία… κι αντιστέκονται σ’ αυτές τις δυνάμεις!

Οι επιζώντες ταξίδεψαν μαζί μας στις Βρυξέλλες για να παραδώσουμε μαζί μια ανοιχτή επιστολή που προειδοποιεί τους ηγέτες της ΕΕ να μην κάνουν συμφωνίες με την ακροδεξιά. Και τότε έγινε κάτι πολύ μεγάλο: Μετά από συνεχόμενες συναντήσεις, οι επιζώντες συγκίνησαν ορισμένους πολιτικούς μέχρι δακρύων. Τους εξήγησαν πως είναι πραγματικά η ζωή όταν κυβερνά η ακροδεξιά και τους ζήτησαν να πάρουν θέση για όσους κινδυνεύουν περισσότερο.



Και συνεχίσαμε. Τελευταία στάση: Γαλλία!Στη Γαλλία, οι έρευνές μας αποκάλυψαν πόσο επικίνδυνο είναι το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν για τη δημοκρατία. Απ’ την επίθεσή τους στα δικαιώματα των γυναικών, έως τους δεσμούς τους με βίαιες ομάδες. Δημοσιεύαμε τη μία έρευνα μετά την άλλη και συνεργαστήκαμε με δημόσια πρόσωπα, πρώην υπουργούς και γνωστούς ακτιβιστές για να καλέσουμε τον κόσμο να ψηφίσει ενάντια στο μίσος.

Κι όταν ο Πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε εκλογές προς έκπληξη όλων, με όλο τον κόσμο να πιστεύει πως θα νικήσει η ακροδεξιά, συνεργαστήκαμε με δεκάδες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, καλώντας τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην ακροδεξιά που είχε το προβάδισμα! Βοηθήσαμε να οργανωθούν μαζικές πορείες γυναικών και βοηθήσαμε να εντείνουμε την πίεση σε δημοκρατικά κόμματα ώστε να συνεργαστούν για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να νικήσει στον τελικό γύρο των εκλογών.

Και είχε αποτέλεσμα! Η Λε Πεν ήρθε 3η στις εκλογές!



_________________________________

Αν οι Ευρωεκλογές κι οι εθνικές εκλογές της Γαλλίας μας έδειξαν ένα πράγμα, αυτό είναι ότι κάτι όμορφο γεννιέται ως απάντηση στην απειλή της ακροδεξιάς. Ένα κίνημα ανθρώπων που υποστηρίζουν την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα, και πιστεύουν ότι το μέλλον μας το δημιουργούμε εμείς.

Είμαι τόσο περήφανος που ήμασταν μαζί σ’ αυτό κι ανυπομονώ πολύ να δω τι έπεται στη συνέχεια.

Με ακλόνητη πίστη κι αποφασιστικότητα,

Christoph, Marie, Pascal, Patri, Luis, Mario, Mélanie, Sarah, Andy, Tabea, Julian, Emilie, Fra, Pati, Barbara, Bia, Fey, Gordon, Piotr, Sam, Nax, Carmen, Joana, Nádia, Sarah, Chris, Laure, Marco, Nick, Rosie, Aloys, Nell, Bert, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου