Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 22, 2024

Η συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης του José Salvador Alvarenga – Περιπλανήθηκε στην θάλασσα για 438 ημέρες χωρίς νερό και τρόφιμα

 

Ο José Salvador Alvarenga, ένας έμπειρος ψαράς καρχαριών από το Μεξικό, ξεκίνησε για ένα σύντομο διήμερο αλιευτικό ταξίδι, που τελικά κράτησε 438 ημέρες.

Στα 33 του χρόνια, ο Alvarenga γνώριζε καλά τους κινδύνους της θάλασσας, έχοντας περάσει δεκαετίες ψαρεύοντας στις ακτές του Μεξικού. Όμως, εκείνη την περίοδο, τον Νοέμβριο του 2012, ο μόνιμος συνεργάτης του στο ψάρεμα δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει σε ακόμα ένα ταξίδι, οπότε κάλεσε τον 22χρονο Ezequiel Córdoba, έναν άπειρο ψαρά, να τον ακολουθήσει.

Το ταξίδι ξεκίνησε υπό ευνοϊκές συνθήκες και οι δυο τους πίστευαν ότι όλα θα πάνε καλά, όπως άλλωστε είχε συνηθίσει ο Alvarenga. Ωστόσο, καθώς ταξίδευαν όλο και περισσότερο σε πιο απομακρυσμένα νερά, ο καιρός άρχισε να αλλάζει δραματικά. Παρά την καταιγίδα που πλησίαζε, οι Alvarenga και Córdoba επέλεξαν να συνεχίσουν το ψάρεμα, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτή η απόφασή τους θα έπαιρνε διαστάσεις ενός επικού αγώνα επιβίωσης.

Όταν τα πράγματα ξεκίνησαν να μην πηγαίνουν και τόσο καλά

Καθώς η καταιγίδα κλιμακωνόταν, έγινε φανερό και στους δύο ότι είχαν κάνει ένα σοβαρό λάθος στην κρίση τους. Πανύψηλα κύματα κατέκλυσαν το μικρό τους σκάφος, πλημμύρισαν τη μηχανή και τους κατέστησαν ανίσχυρους απέναντι στη φύση. Η καταιγίδα μαινόταν για μια ολόκληρη εβδομάδα, χτυπώντας το σκάφος τους και αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών και του εξοπλισμού τους.

Η βάρκα του Alvaregna, στο τέλος του ταξιδιού. Φωτογραφία: AP

Όταν ο καιρός τελικά ηρέμησε, ο Alvarenga και ο Córdoba βρέθηκαν απελπιστικά χαμένοι στη θάλασσα. Χωρίς κανένα μέσο επικοινωνίας και με μειωμένους πόρους επιβίωσης, έπρεπε να βασιστούν στην εφευρετικότητά τους και στις υποτυπώδεις κυνηγετικές τους ικανότητες. Έτσι, ξεκίνησαν να τρώνε ωμά ψάρια, χελώνες και πουλιά, καταφεύγοντας ακόμη και στην κατανάλωση αίματος πουλιών για να παραμείνουν ενυδατωμένοι. Τη δέκατη εβδομάδα, ο Córdoba αρρώστησε βαριά μετά την κατανάλωση ενός τοξικού πουλιού. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και παρά τις προσπάθειες του Alvarenga να τον κρατήσει στη ζωή, ο Córdoba πέθανε. Μετά απ’ αυτό, ο Alvarenga έμεινε μόνος, αντικρίζοντας τον απέραντο ωκεανό.

Το ένστικτο της επιβίωσης και η ευτυχής κατάληξη

Η πλέον μοναχική προσπάθεια επιβίωσης του Alvarenga συνεχίστηκε για αρκετό καιρό, με κάθε μέρα να αποτελεί νέα πρόκληση για τις σωματικές και ψυχικές του αντοχές.

Κάποια στιγμή, εντόπισε ένα μεγάλο πλοίο κοντέινερ, και με ένα κύμα ελπίδας, έκανε απεγνωσμένα σήμα για βοήθεια. Η καρδιά του όμως γρήγορα βυθίστηκε στην απογοήτευση αφού το πλήρωμα του πλοίου απλώς τον χαιρέτησε και συνέχισε το δρόμο του, αφήνοντάς τον να παλεύει με τη θάλασσα και με μια αίσθηση απελπισίας. Παρ’ όλα αυτά, το ένστικτο επιβίωσης του Alvarenga δεν τον άφησε μόνο του και τον ώθησε στη συνέχιση των προσπαθειών του. Συνέχισε λοιπόν να περιηγείται στην ανοιχτή θάλασσα, βασιζόμενος σε ό,τι μπορούσε να πιάσει ή να μαζέψει από την επιφάνειά της για να συντηρηθεί.

Έπειτα από 438 ημέρες περιπλάνησης, η επιμονή του Alvarenga απέδωσε καρπούς όταν είδε ένα απομακρυσμένο νησάκι στις Νήσους Μάρσαλ. Στις 30 Ιανουαρίου 2014, συγκέντρωσε όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει για να κολυμπήσει στην ακτή. Εξαντλημένος και αδυνατισμένος, κατέληξε σε ένα σπίτι στην παραλία που ανήκε σε ένα ντόπιο ζευγάρι. Το ζευγάρι, αναγνωρίζοντας την άσχημη κατάσταση του Alvarenga, κάλεσε γρήγορα βοήθεια.

Η πρώτη φωτογραφία του Alvarenga μετά τη διάσωσή του

Η επιβίωση του Alvarenga είναι μία από τις συγκλονιστικότερες ιστορίες επιβίωσης στη θάλασσα που έχουν καταγραφεί ποτέ, απόδειξη της ανθρώπινης ανθεκτικότητας, της θέλησης για ζωή και της διαρκούς ελπίδας ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, στο άπειρο της θάλασσας, μπορεί να βρεθεί σωτηρία.

Πηγή: La Prensa Grafica


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου