Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 21, 2024

2+1 αιτήματα του δημάρχου στον πρωθυπουργό για την επόμενη μέρα της φωτιάς

Αντιπλημμυρικά έργα, πολεοδομικά σχέδια και οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων Δήμων έθεσε ο Σ. Ρούσσος στον Κ. Μητσοτάκη

Δύο ζητήματα και μια πρόταση έθεσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ευρεία σύσκεψη που έγινε στις 20 Αυγούστου στην Πεντέλη, με τη συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την επόμενη μέρα της καταστροφικής φωτιάς.


Σ. Ρούσσος: «Η πιο σοβαρή επίπτωση της πυρκαγιάς»


Σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου, ο «πρώτος πολίτης» της πόλης στην παρέμβαση του, τόνισε, μεταξύ άλλων, την κρίσιμη ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα:


-Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία όπως είπε, «θα είναι η πιο σοβαρή επίπτωση της πυρκαγιάς» και ειδικότερα:


-η διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού, για την οποία, σημείωσε, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υποβάλει ολοκληρωμένη μελέτη και εκκρεμεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής και


-η κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου ομβρίων υδάτων στο Πάτημα, για το οποίο, τόνισε, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υποβάλλει ώριμη μελέτη προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.


-Η ορθή πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση, με τον Σ. Ρούσσο να επισημαίνει ειδικότερα ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην εκτός σχεδίου ζώνη πέριξ του Νεκροταφείου, όπου δεν υπάρχει το αναγκαίο οδικό δίκτυο και επικρατεί αναρχία στις χρήσεις γης. Για την περιοχή είπε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ολοκληρώσει την πολεοδομική μελέτη και προχωρά το φθινόπωρο σε ανάρτηση.


Ο δήμαρχος πρότεινε ακόμη την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, για να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι τις συνέπειες της πυρκαγιάς, ενισχύοντας αντιπλημμυρική θωράκιση και πολιτική προστασία.


Μεταξύ άλλων, ανέφερε την επανεκκίνηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με ειδική πρόσκληση στους πυρόπληκτους ΟΤΑ, τη δημιουργία ενός νέου ειδικού ταμείου, την αναστολή των τοκοχρεολυσίων των πληγέντων Δήμων ή τη δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.


Η απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη


Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα θέματα που έθεσε ο κ. Ρούσσος και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει η στήριξη της κυβέρνησης και θα τεθούν σε προτεραιότητα τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της πολεοδομικής οργάνωσης.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Να αναφερθώ σε κάτι που είπε ο δήμαρχος Χαλανδρίου και το οποίο είναι νομίζω πολύ σημαντικό: τα ζητήματα πολεοδόμησης, τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων από την εκτός σχεδίου δόμηση. Θα υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια πολιτική την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Ξέρετε πόσο δύσκολη είναι, εσείς το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμάς, που είστε στο πεδίο. Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να ξεπερνάμε τις τοπικές αντιδράσεις και εκεί όπου μπορούμε να οργανώσουμε περιοχές οι οποίες χτίστηκαν σε άλλες εποχές, με άλλες προτεραιότητες και με άλλα χαρακτηριστικά, να μπορούμε να το κάνουμε. Θα έχετε στήριξη από εμάς σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σαφές ότι όπου υπάρχει οργάνωση του χώρου, τα πράγματα λειτουργούν πολύ καλύτερα και οι φωτιές κάνουν πολύ μικρότερη ζημιά σε σχέση με τις περιοχές εκείνες οι οποίες είναι ανοργάνωτες».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου