Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 09, 2024

"ΟΔΕΥΟΥΜΕ (την τελευταία στιγμή) σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός;"

 

Natali Glezou
Ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στη Μ.Ανατολή. Η Γάζα έχει μεταμορφωθεί σε μία άμορφη μάζα ερειπίων. Ο ισραηλινός στρατός εκδίδει συνεχώς εντολές εκκένωσης στους επαναλαμβανόμενα εκτοπισμένους παλαιστίνιους, σε όλη την εδαφική επικράτεια του θύλακα, με ρίψη φυλλαδίων από αέρος. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Γάζας κλήθηκαν από τους οικισμούς Μπέιτ Χανούν, Αλ Μανσίγια και Σέιχ Ζαγιέντ της Βόρειας Γάζας να μεταβούν στην πόλη στο κέντρο του θύλακα. Ο αριθμός των θυμάτων ακατάπαυστα αυξάνεται: 39624 νεκροί, 91469 τραυματίες και 11.000 αγνοούμενοι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Νέες ασθένειες πλήττουν τους παλαιστίνιους και ειδικότερα τα παιδιά της Γάζας όπως δερματικές ενώ οι κυβερνητικοί μηχανισμοί έχουν καταγράψει περιστατικά πολυομελίτιδας και βέβαια τον λιμό που έχει απλωθεί σε όλο το θύλακα. Σε δήλωση τους εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε μεταξύ άλλων τονίζουν: «η σκόπιμη και στοχοθετημένη εκστρατεία εργαλειοποίησης της πείνας που διεξάγεται εναντίον του παλαιστινιακού λαού συνιστά μια μορφή γενοκτονικής βίας που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση λιμού σε όλη τη επικράτεια της Γάζας. Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να θέσει ως προτεραιότητα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από την ξηρά η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κριθεί απαραίτητο, τον τερματισμό της πολιορκίας του Ισραήλ και τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.».

Μπ.Σμότριχ: «Δίκαιο και ηθικό να ωθήσεις 2 εκ. «Γαζανούς» να πεθάνουν από πείνα»


Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπ. Σμότριχ, προέβη σε νέα «αποκαλυπτική» δήλωση: «Μπορεί να είναι δίκαιο και ηθικό να ωθήσεις 2 εκ. «Γαζανούς» να πεθάνουν από πείνα έως ότου επιστρέψουν οι όμηροι αλλά ο κόσμος δεν θα μας αφήσει». Η ηγεσία της Ε.Ε εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» της. Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε «την ισραηλινή κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις του Μπ.Σμότριχ. Οι συστάσεις του είναι κάτι παρά πάνω από ατιμωτικές». Περαιτέρω πρόσθεσε ότι «η σκόπιμη λιμοκτονία πολιτών είναι έγκλημα πολέμου». Από τη Ραμάλα το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις δηλώσεις του Μπ.Σμότριχ. Στην ανακοίνωση των παλαιστινιακών αρχών τονίζεται ότι «οι δηλώσεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των προληπτικών μέτρων που έχουν εκδοθεί από το Διεθνές Δικαστήριο[…]. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καλείται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Μπ.Σμότριχ για τις δηλώσεις του, οι οποίες πρόδηλα αναδεικνύουν ότι εγκρίνει και υποστηρίζει την πολιτική της γενοκτονίας[...].».

Το κίνημα «Ξυπνήστε το Νότο»
Πλέον επίσημα όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ ο στρατός έχει καταλάβει το 26% της Γάζας.
Είναι οι μέρες, εποχές των «θαυμάτων» για τους ενορχηστρωτές της συνέχισης του αιμοσταγούς πολέμου στη Γάζα για τον Μπεζαλέλ Σμότριχ, τον Ιταμάρ Μπεν Γκίβρ, τους ακροδεξιούς οπαδούς τους και ειδικότερα την αρχηγό των εξτρεμιστών εποίκων, η Ντανιέλα Γουέις, η οποία πρωτοστάτησε στην ανέγερση των παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη πριν από 50 χρόνια. Το κίνημα «Ξυπνήστε το Νότο» ονειρεύεται την σύσταση του «Μεγάλου Ισραήλ». Οι εξτρεμιστές ονειρεύονται και τη γη που τους έχει υποσχεθεί ο Θεός στο Νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με την προσέγγιση των μεσσιανιστών εξτρεμιστών ο Λίβανος είναι μια «τεχνητή» κρατική οντότητα που δημιουργήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Σάικς–Πικό τον Μάϊο του 1916. Συνιστά ένα αποτυχημένο κράτος. Τα σύνορα Λίβανου Ισραήλ θα πρέπει να φτάσουν έως τον ποταμό Λιτάνι που διασχίζει τον Νότιο Λίβανο. Υπάρχει και διεύρυνση του Μεγάλου Ισραήλ που φτάνει μέχρι τον κόλπο και το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία που περιλαμβάνει όλο τον Λίβανο και τη δυτική Συρία ή ακόμα και στην περιοχή νότια από τον ποταμό Ευφράτη που περιλαμβάνει όλη τη Συρία και το δυτικό Ιράκ.



Το «σχέδιο» του ισραηλινού ΥΠΕ για την επόμενη μέρα στην Παλαιστίνη
Οι ενδόμυχες «σκέψεις» της ακροδεξιάς συνιστώσας της κοινωνίας και των εκπροσώπων της στην εξουσία για τον «επαναπροσδιορισμό» των συνόρων του Ισραήλ με όμορα κράτη, σίγουρα αποτελεί μειοψηφία. Όμως για τη Γάζα τα σχέδια της επόμενης μέρας είναι «δυσοίωνα» με μηδενική ανοχή στην προοπτική σύστασης παλαιστινιακού κράτους, όπως αποκαλύπτεται και στο «σχέδιο» του Ίσραελ Κατζ, υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ. Στην πλατφόρμα «Χ», με αφορμή και την ανάδειξη του Γιαχούα Σινγάρ στην πολιτική ηγεσία της Χαμάς. ζήτησε να υπάρξει άμεσο χτύπημα εναντίον του νέου ηγέτη της Χαμάς και συνεπώς εξουδετέρωσης του. Οι ισραηλινοί ζητούν την αλλαγή ηγεσίας καθώς ο Σινγάρ θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της επίθεσης των παλαιστίνιων ανταρτών στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, «Καταιγίδα της Αλ-Ακσα», που στοίχισε τη ζωή 1200 ισραηλινών και πολιτών αλλά και όσων επανδρώνουν τις ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας. Περαιτέρω σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να προσμετρηθεί ο αριθμός των παλαιστίνιων ανταρτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών που ακολούθησαν εκείνες τις ώρες μέσα στο Ισραήλ, πριν την έναρξη της ισραηλινής γενοκτονικής επίθεσης «Σιδερένια Σπαθιά».



Στη συνέχεια παραθέτω την πρόταση του Ισραήλ Κάτζ που αφορά, καταρχήν, την πλήρη χειραγώγηση της Γάζας από το Ιράν(!).
«Η εκλογή του Γιαχούα Σινγάρ στην ηγεσία της Χαμάς πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι το παλαιστινιακό ζήτημα πλέον ελέγχεται πλήρως από το Ιράν και τη Χαμάς.


Χωρίς τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, η περιοχή θα ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο της Χαμάς. Στην Ιουδαία και στη Σαμαρία ο Αμπάς και η Παλαιστινιακή Αρχή επιβιώνουν αποκλειστικά και μόνο λόγω των παρατεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των υποδομών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Το Ιράν προσπαθεί να εισάγει λαθραία όπλα στην Ιορδανία για να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς και στη συνέχεια με αυτά τα όπλα να «πλημμυρίσουν» οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Ιουδαία και στη Σαμαρία και σε ολόκληρη την περιοχή, παρέχοντας ταυτόχρονα χρηματοδότηση για να δημιουργηθεί άλλο ένα μέτωπο τρόμου ανατολικά εναντίον μεγάλων πόλεων του Ισραήλ.


Η λύση είναι η αυτοδιαχείριση των παλαιστίνιων στην Ιουδαία και στη Σαμαρία. Να τους επιτρέψουμε να διαχειριστούν τις ζωές τους.
Το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο στην ασφάλεια και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής με στόχο να αποτραπεί η σύσταση άλλου ενός ιρανικού φυλακίου ισλαμιστών εξτρεμιστών. Να δώσει τη δυνατότητα στους παλαιστίνιους να διαχειρίζονται τις εσωτερικές τους υποθέσεις. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα έχει ως συνέπεια τη σύσταση ενός ιρανικού φυλακίου που θα εκραγεί μπροστά σε όλο τον κόσμο και στις περιφερειακές χώρες.


Ο κόσμος πρέπει να δει την πραγματικότητα και να στηρίξει το Ισραήλ που στέκεται μπροστά στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον ισλαμιστικό άξονα εξτρεμιστών του Ιράν.».

«Η Γάζα εάλω», ο θύλακας «εξαφανίζεται» από τον χάρτη των εδαφών της κατεχόμενης Παλαιστίνης σύμφωνα με τον Ισραήλ Κάτζ.

Ο ψυχολογικός πόλεμος του Άξονα της Αντίστασης
Και όμως οι δυνάμεις του Άξονα έχουν ήδη εισέλθει στα προβλεπόμενα αντίποινα μετά τα διπλά χτυπήματα του Ισραήλ στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό που στοίχισαν τη ζωή του λιβανέζου ηγετικού στελέχους στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκίρ και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε διεξάγοντας, καταρχήν, ψυχολογικό πόλεμο όσον αφορά την έναρξη της επίθεσης. Η παρατεταμένη αναμονή έχει καταρρακώσει τον ψυχικό κόσμο πολιτών και ηγεσίας, που περιμένουν την υλοποίηση πολεμικών «σεναρίων» από τον αραβικό Άξονα, άγνωστου εύρους και βάθους εντός του Ισραήλ. Προσπαθεί να αιφνιδιάσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Δύσης - κυρίως των Η.Π.Α- και του Ισραήλ για την έναρξη της επίθεσης, που θα λάβει χώρα είτε τμηματικά και κυλιόμενα από τους Χούθι, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ είτε με μια ενιαία επίθεση.

Οδεύουμε σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός;
Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα η φήμη ότι βρισκόμαστε «στο παρά πέντε» για την κατάπαυση του πυρός. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπυ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «βρισκόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».
Εάν όντως συμβεί, τότε υπάρχει η πιθανότητα διακοπής των «επιχειρήσεων» του Ισραήλ στη Γάζα, για 4-6 εβδομάδες, με στόχο την επανέναρξη τους, εφόσον η Αντίσταση δεν υποκύψει στους νέους, παράλογους όρους του Μπ. Νετανιάχου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, θα απαιτήσει να καταθέσουν τα όπλα οι παλαιστίνιοι αντάρτες και οι ηγέτες τους να εξοριστούν. Σε αυτήν την περίοδο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση που προβλέπει το σχέδιο του Τζ. Μπάιντεν, με την ανταλλαγή ισραηλινών και παλαιστίνιων αιχμαλώτων. Δύναται η λήξη αυτής της περιόδου να συμπέσει με τη διεξαγωγή του δεύτερου debate μεταξύ Καμάλα Χάρρις και Ντόναλντ Τραμπ - στις 10/9 στο τηλεοπτικό κανάλι ABC - και ακολούθως μετά ο ισραηλινός στρατός να ξεκινήσει τις «επιχειρήσεις» στον ισοπεδωμένο θύλακα; Ο Νετανιάχου περιμένοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α, έχει ως απώτερο στόχο να παραμείνει στην εξουσία, με οποιοδήποτε τίμημα, «ελπίζοντας» στην εκλογή του πολιτικού του «φίλου» Ντ. Τραμπ.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές «φωτογραφίζει» ως «ηθικό αυτουργό» το Ιράν για την απόπειρα δολοφονίας του στις 13/7. Με νεότερη ανάρτηση του και με αφορμή την ομιλία του Μπ.Νετανιάχου στο αμερικανικό κογκρέσο έγραψε στην πλατφόρμα του «Truth Social»: «Εάν «δολοφονήσουν» τον πρόεδρο Τραμπ, υπάρχει πάντα μια τέτοια πιθανότητα, ελπίζω ότι η Αμερική θα ισοπεδώσει το Ιράν, θα το εξαφανίσει από προσώπου γης[…].».
Κλείνοντας αυτό το άρθρο να αναφέρω, ότι οι αμερικάνοι ισχυρίζονται ότι απέτρεψαν, έως τώρα, μεγάλη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ότι η Χεζμπολάχ παραμένει άγνωστος «Χ» για το αν θα προβεί σε επίθεση, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Μήπως αυτές οι πληροφορίες προσπαθούν να διεμβολίσουν την ενότητα του Άξονα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου