Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 18, 2024

Ανακαλύφθηκε η προέλευση του «Δρόμου των Προσκυνητών» στην Ιερουσαλήμ – Εκεί περπατούσαν καθημερινά ο Ιησούς και οι Απόστολοί του

Αρχαιολόγοι της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ) ανακάλυψαν το λατομείο από όπου εξορύσσονταν οι πέτρες που έστρωσαν τους δρόμους της αρχαίας Ιερουσαλήμ, την εποχή του Ιησού Χριστού.
Οι πέτρες κατασκευάστηκαν για τη δημιουργία του αρχαίου «Δρόμου των Προσκυνητών», ένα μονοπάτι ηλικίας 2.000 ετών, στο οποίο λέγεται ότι περπατούσαν ο Ιησούς και οι απόστολοί του.

 Η Βίβλος αναφέρει ότι, στο μονοπάτι αυτό, ο Ιησούς θεράπευσε τον τυφλό και πως ο δρόμος οδηγεί στον αρχαίο Εβραϊκό Ναό, στον οποίο προσευχόταν ο Ιησούς.

Ο απεικονιζόμενος "Δρόμος των Προσκυνητών", κατασκευάστηκε πριν από 2.000 χρόνια και θεωρείται ότι είναι ο κύριος δρόμος που οδηγεί στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπου ο Ιησούς θεράπευσε τον τυφλό, σύμφωνα με τη Βίβλο. Φωτογραφία: ΙΑΑ
Ο απεικονιζόμενος “Δρόμος των Προσκυνητών”, κατασκευάστηκε πριν από 2.000 χρόνια και θεωρείται ότι είναι ο κύριος δρόμος που οδηγεί στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπου ο Ιησούς θεράπευσε τον τυφλό, σύμφωνα με τη Βίβλο. Φωτογραφία: ΙΑΑ

Η ανακάλυψη του λατομείου και τα στοιχεία για την ανέγερση σημαντικών κτιρίων της Ιερουσαλήμ

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε στη νοτιοανατολική πλευρά της Ιερουσαλήμ και καλύπτει 3.49 τ.μ., δηλαδή είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά λατομεία που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στην Ιερουσαλήμ.

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ανακάλυψε στο σημείο πολλούς δομικούς λίθους, οι οποίοι ταιριάζουν με άλλους που έχουν βρεθεί σε ένα σημείο ανασκαφής σε απόσταση 3 χλμ., ο οποίος ονομάζεται «Δρόμος των Προσκυνητών».

Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι ο Δρόμος των Προσκυνητών, ο οποίος άλλοτε ένωνε την Πόλη του Δαυίδ και τον Εβραϊκό Ναό, ήταν επιστρωμένος με πλάκες που είχαν το ίδιο μέγεθος και πυκνότητα με εκείνες του κτιρίου του ναού.

Αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι οι πέτρινες πλάκες και στις δύο τοποθεσίες, είχαν τα ίδια σημάδια από τα ορύγματα κοπής γύρω από τον βράχο και ότι αυτές, εξορύσσονταν από το έδαφος.

«Με κάποια επιφύλαξη, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, τουλάχιστον ορισμένοι από τους λίθους οικοδόμησης, εξορύσσονταν από εδώ και προορίζονταν για την πλακόστρωση των δρόμων της Ιερουσαλήμ εκείνη την περίοδο», εξηγούν οι δύο επικεφαλής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, Michael Chernin και Lara Shilov.

«Προς έκπληξή μας, οι πέτρες της πλακόστρωσης, έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος και πυκνότητα, ενώ φέρουν επίσης και ίδια γεωλογική υπογραφή, είναι δηλαδή πλάκες που έχουν εξορυχθεί από το λατομείο και τώρα βρίσκονται στο “όρος λιθοτόμος” (Har Hotzvim)».

Οι περισσότερες απ' τις πέτρες που βρέθηκαν στο λατομείο, έχουν μήκος 2.5 μ. και πλάτος 1.2 μ. Φωτογραφία: ΙΑΑ
Οι περισσότερες απ’ τις πέτρες που βρέθηκαν στο λατομείο, έχουν μήκος 2.5 μ. και πλάτος 1.2 μ. Φωτογραφία: ΙΑΑ

Το νεοανακαλυφθέν λατομείο απέχει μόλις 4 χλμ. από την Πόλη του Δαυίδ, κάνοντάς το ιδανική τοποθεσία για χρήση του στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα του Ηρώδη του Μέγα και των διαδόχων του.

Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών, θα πραγματοποιηθούν έργα συντήρησης και θα επιτρέπεται η έκθεσή του στο κοινό.

To νέο-ανακαλυφθέν λατομείο απέχει μόλις 4 χλμ. από την πόλη του Δαυίδ, υπήρξε δηλαδή ιδανική τοποθεσία για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα του Ηρώδη και των διαδόχων του. Φωτογραφία: ΙΑΑ
Φωτογραφία: ΙΑΑ

«Στην αρχαιότητα, οι τεχνολογίες για τον σχηματισμό της πέτρας ήταν πολλές, ενώ για την μεταφορά τους χρησιμοποιούνταν ειδικά αμαξίδια. Η Παλιά Πόλη δεν είναι πολύ μακριά», δήλωσε ο  Chernin στην εφημερίδα  Times of Israel.

Εκείνη την εποχή, οι πέτρες κατασκευάζονταν συνήθως με τη χρήση πριονιών υδραυλικής ενέργειας από ένα σύστημα με τροχαλίες και τροχούς και ύστερα, μεταφέρονταν από το ένα σημείο στο άλλο με τροχοφόρα,  ξύλινα αμαξίδια που τα έσερναν άλογα ή καμήλες.

Οι περισσότερες πέτρες είχαν μήκος 2,5 μ. και πιθανόν, χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή μνημείων κατά την ύστερη εποχή του Δεύτερου Ναού, η οποία ξεκινά την περίοδο της Βασιλείας του  Ηρώδη, το 37 –  4 π.Χ., σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι δρόμοι, τα δημόσια κτίρια, τα ανάκτορα και τα οχυρά ανεγέρθηκαν μέχρι την κατάκτηση και καταστροφή της πόλης από τον Ρωμαίο στρατηγό Τίτο, το 70 μ.Χ., την περίοδο που, σύμφωνα με τους ερευνητές, εγκαταλείφθηκε το λατομείο.

Θεωρείται ότι ο Ιησούς περπάτησε στον Δρόμο των Προσκυνητών, ο οποίος διερχόταν από την ιερή Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, μία δεξαμενή με καθαρό νερό νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ, όπου ο Σωτήρας θεράπευσε τον τυφλό.

H ερευνητική ομάδα συνέδεσε το λατομείο με τον εβραϊκό πληθυσμό, μετά την ανακάλυψη ενός πέτρινου εργαλείου που χρησιμοποιούταν από τον εβραϊκό πληθυσμό της περιόδου, και δύο πέτρινων αγγείων για τελετουργικό εξαγνισμό. Φωτογραφία: ΙΑΑ
H ερευνητική ομάδα συνέδεσε το λατομείο με τον εβραϊκό πληθυσμό, μετά την ανακάλυψη ενός πέτρινου εργαλείου που χρησιμοποιούταν από τον εβραϊκό πληθυσμό της περιόδου, και δύο πέτρινων αγγείων για τελετουργικό εξαγνισμό. Φωτογραφία: ΙΑΑ

Δρόμος που κατασκευάστηκε την εποχή του Πιλάτου

Οι ιστορικοί μέχρι πρότινος πίστευαν ότι ο Ηρώδης ήταν αυτός που είχε κατασκευάσει τον δρόμο, όμως η ανάλυση περισσότερων από 100 νομισμάτων που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφή του Δρόμου των Προσκυνητών, έδειξε ότι η κατασκευή του δρόμου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε υπό τον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος διοίκησε για μία δεκαετία, ξεκινώντας το 26 μ.Χ., σύμφωνα με μελέτη της ΙΑΑ.

Αργότερα, το 33 μ.Χ., ο Πιλάτος καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο με σταύρωση.

Το γεγονός ότι η τοποθεσία είναι κατασκευασμένη από εβραϊκό πληθυσμό, επαληθεύεται από την ανακάλυψη δύο λίθινων αγγείων για τελετουργικό εξαγνισμό, δηλαδή μεγάλα πέτρινα δοχεία που χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικό, τελετουργικό καθαρισμό.

Επίσης, σχεδόν «κατά τύχη», ανακαλύφθηκε ένα άθικτο αγγείο, πληροφορούν οι αρχαιολόγοι, σημειώνοντας ότι βρισκόταν ξεχασμένο σε μία γωνία επί 2.000 χρόνια.

«Πιθανολογείται ότι το αγγείο κατασκευάστηκε στο ίδιο λατομείο, ή βρέθηκε στο λατομείο ειδικά για χρήση από τους εργάτες»,  εξηγεί η Shilov.

Θεωρείται ότι, στο λατομείο κατασκευάστηκαν μνημειώδη έργα, μεταξύ των οποίων, δημόσια κτίρια, ανάκτορα και οχυρωματικά έργα. Φωτογραφία: ΙΑΑ
Θεωρείται ότι, στο λατομείο κατασκευάστηκαν μνημειώδη έργα, μεταξύ των οποίων, δημόσια κτίρια, ανάκτορα και οχυρωματικά έργα. Φωτογραφία: ΙΑΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου