Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 06, 2024

Φθιώτιδα: «Στέγνωσαν» ο Σπερχειός και οι παραπόταμοι από την ξηρασία – «Καμία αισιοδοξία» δηλώνουν οι ειδικοί – ΦΩΤΟ

Απογοητευτική είναι η εικόνα από τον ποταμό Σπερχειό και τους παραπόταμούς του λόγω της ξηρασίας από την παρατεταμένη ανομβρία.
Ο ποταμός είναι κυριολεκτικά στεγνός από νερό, με τις φωτογραφίες από drone ουσιαστικά να δείχνουν έναν τεράστιο χωματόδρομο που διασχίζει την περιοχή της Φθιώτιδας.

Η βλάστηση γύρω από τα δέντρα αραίωσε τόσο πολύ που το τοπίο δεν μας θυμίζει πια, εκείνο του 2021. Οι κισσοί ισχνοί και εύθραυστοι κάπου κάπου ανάμεσα στα δέντρα. Κάτω από το γεφυράκι το νερό ελάχιστο. Οι «λίμνες» μίκρυναν και το ποτάμι στις εικόνες από ψηλά μοιάζει “πέτρινο” αφού το νερό είναι ελάχιστο και η κοίτη στεγνή. 

Ανησυχητικές είναι και οι εικόνες στο Καστρί. Ο Σπερχειός ποταμός κατεβάζει πλέον ελάχιστο νερό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι με τον ίδιο καιρό και τα παρεπόμενα της κλιματικής κρίσης θα «στεγνώσει» εντελώς μέσα στον Αύγουστο. Αναμφίβολα στην καρδιά του καλοκαιριού τα ποτάμια δεν είναι γεμάτα από νερό αλλά η φετινή εικόνα αποτελεί ένα μεγάλο καμπανάκι για όλους.

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ

Κίνδυνος λειψυδρίας για πολλά χωριά και Δήμους της Φθιώτιδας

Με τον κίνδυνο της λειψυδρίας πολλά χωριά και Δήμοι της Φθιώτιδας, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων έχουν προχωρήσει ήδη σε συστάσεις στους κατοίκους για ορθολογική χρήση του νερού. Ακόμη και στο ορεινό Νικολίτσι τα νερά των πηγών έχουν μειωθεί ενώ σχεδόν στέρεψε ο Ίναχος ποταμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιάννη Ζήσιμο.


Ο ίδιος μιλώντας στον Lamianow.gr, παρουσιάστηκε ανήσυχος για το τι θα γίνει τον Αύγουστο με την έλευση των επισκεπτών μιας και θα χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα νερού σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από καμία πηγή δεν επαρκεί για να συγκεντρώσουν νερό.

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ

Λειψυδρία – Λέκκας: Τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα

«Το θέμα της λειψυδρίας είναι βέβαια ένα κυρίαρχο θέμα φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά όπως έχουν τα πράγματα και όπως βλέπουμε να διαγράφεται το όλο θέμα της κλιματικής κρίσης θα είναι μείζον και τα επόμενα χρόνια» δηλώνει στο Lamianow.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Εάν δεν έχουμε βροχοπτώσεις ή έχουμε βροχοπτώσεις πολύ έντονες ή έντονες βροχοπτώσεις δεν είναι θετικό. Είναι αρνητικό γιατί δεν προλαβαίνει το νερό να διεισδύσει στο έδαφος, συνεπώς δεν τροφοδοτεί τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε βροχοπτώσεις, παρατεταμένες αλλά ήπιες βροχοπτώσεις, έτσι ώστε να ενισχύονται τα υδάτινα αποθέματα (…)», τονίζει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Πρέπει να έχουμε έργα ορεινής οικονομίας, δηλαδή να σταματάμε τη ροή του νερού και την ταχύτητα του νερού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στη συνέχεια στις πεδινές περιοχές να έχουμε δρομολογήσει τέτοια έργα ούτως ώστε να αυξάνουν την καθίζηση, γιατί το μεγάλο θέμα είναι οι υπόγειοι υδροφορείς – Από εκεί αντλούμε το 80% του νερού» εξήγησε.

«Είναι ένα θέμα το πώς θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προέρχονται από τις έντονες βροχοπτώσεις. Yπάρχει έλλειψη νερού. Αν δε βρέξει φέτος δε θα έχει νερό του χρόνου, με τεράστιες επιπτώσεις στον τουριστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αγροτικό τομέα», τόνισε.

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ

Καμία αισιοδοξία

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «τα πράγματα δεν διαγράφονται καθόλου αισιόδοξα. Η έκτακτη ανάγκη σημαίνει ότι μπορούν οι υπηρεσίες, δηλαδή οι δήμοι, οι περιφέρειες και η κεντρική διοίκηση να προβούν σε τέτοιες διαδικασίες και να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία. Δηλαδή κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν γρήγορα, χωρίς να έχουμε τη γραφειοκρατία».

ΛΕΚΚΑΣ
Ο καθηγητής Λέκκας/ΠΗΓΗ: ERT

«Ακριβώς αυτό σημαίνει έκτακτη ανάγκη» συνέχισε. «Σημαίνει έκτακτες διαδικασίες, οι οποίες σε κανονική περίοδο θα έπαιρναν πολύ χρόνο να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν κάποιες δράσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες (…)», αναφέρει ο καθηγητής.

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου