Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 21, 2024

Εξι μεγάλα λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε με τα μακαρόνια - Ορισμένα τα συνηθίζουμε


Αν τα αποφύγουμε θα περάσουμε σε «άλλη πίστα». Καλή μας επιτυχία!

 Λάθος 1ο: Βάζουμε ελαιόλαδο στο νερό 

Άκρως συνηθισμένο στη χώρα μας. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες ή λίγο περισσότερο λάδι μέσα στο νερό, όπου προορίζονται να βράσουν τα μακαρόνια μας. Ο «λαϊκός μύθος» αναφέρει ότι έτσι δε θα μας κολλήσουν τα μακαρόνια στον πάτο της κατσαρόλας, ή μεταξύ τους.


Μέγα λάθος, γιατί το μόνο που πετυχαίνουμε έτσι, είναι να γλιστράει η σάλτσα που θα προσθέσουμε αργότερα - να μην «πιάνει» πάνω στο σπαγκέτι, δηλαδή.


Λάθος 2ο: Λιγότερο νερό από όσο χρειάζεται για τον βρασμό

Δεν είναι κοινό σφάλμα, όμως κάποτε συμβαίνει. Ορισμένοι θεωρούν εξυπνότερο να βράσουν τα μακαρόνια σε μικρή ποσότητα νερού, ώστε να μην χαθεί η ...γεύση στο νερό!


Αντίθετα, με το να «τσιγγουνευόμαστε» το νερό στο βράσιμο, πρακτικά θα βράσουμε τα μακαρόνια σε νερό με χαμηλότερη από την επιθυμητή θερμοκρασία. Έτσι θα χρειαστούν περισσότερο βράσιμο και θα «λασπώσουν» ευκολότερα.

Λάθος 3ο: «Τσιγγουνιά» στο αλάτι

Νομίζουμε ότι είναι κακό να προσθέσουμε αλάτι στο νερό όπου βράζουμε μακαρόνια, είτε για λόγους υγείας - είτε για λόγους γεύσης.


Χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα μία γεμάτη κουταλιά της σούπας με αλάτι, ώστε να πάρουν γεύση τα μακαρόνια μας, αλλά και γιατί έτσι θα διώξουμε την «γλύτσα» που προκαλείται κατά τον βρασμό στην επιφάνειά τους.

Λάθος 4ο: Οι γιαγιάδες μας παρα-έβραζαν τα μακαρόνια και δεν το έχουμε ξεπεράσει

Είναι βασικό να διαβάζουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες - χωρίς να θεωρούμε ότι ”δυο λεπτάκια” παραπάνω βρασμός είναι ΟΚ.


Δεν είναι. Επιπλέον, το καλό σούρωμα για να φύγει το νερό είναι απαραίτητο - ειδικά αν σκοπεύουμε να ρίξουμε τα μακαρόνια μέσα σε ζεστή σάλτσα ή στο τηγάνι μας στη συνέχεια. Γιατί και εκεί θα συνεχίζουν να μαγειρεύονται ελαφρά. Άρα με οριακό βράσιμο στην αρχή, μπορούμε να πετύχουμε σωστά τα μακαρόνια μας «al dente» στο τέλος.


Λάθος 5ο: Ξεπλένουμε τα μακαρόνια, σα να είναι ...μπουγάδα

Ίσως το πλέον συνηθισμένο λάθος. Τα μακαρόνια δεν χρειάζονται ξέπλυμα μετά το βράσιμο.


Mε αυτό τον τρόπο, απλώς ξεπλένουμε τα άμυλα που βοηθούν καθοριστικά ώστε να «παντρέψουμε» το σπαγκέτι με την σάλτσα μας.


Λάθος 6ο: Πηγαίνει «πακέτο» με το 5ο

Δεν πρέπει να χύνουμε στο νεροχύτη σα να είναι άχρηστο το νερό, μέσα στο οποίο βράσαμε τα μακαρόνια μας.

Αξίζει, αντίθετα, να κρατήσουμε δύο δάχτυλα σε ένα ποτήρι με αυτό το πολύτιμο, αμυλούχο ζεστό νερό. Προσθέτοντάς το όταν πλέον έχουμε ανακατέψει τα μακαρόνια με σάλτσα, θα πετύχουμε μία «μεταξένια» υφή και θα τελειοποιήσουμε το πάντρεμα της σάλτσας με το σπαγκέτι μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου