Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 26, 2024

Επείγουσα προειδοποίηση: Μην πληκτρολογείτε αυτούς τους χαρακτήρες γιατί το iPhone σας θα κρασάρει – Το νέο επικίνδυνο bug


 Ένας ερευνητής ασφάλειας έχει εκδώσει προειδοποίηση για ένα νέο σφάλμα που προκαλεί κρασάρισμα στις συσκευές iPhone και iPad της Apple.

Η πληκτρολόγηση αυτών των τεσσάρων χαρακτήρων: “”::  (δύο διπλά εισαγωγικά και δύο διπλές άνω και κάτω τελείες) στην Εφαρμογή Βιβλιοθήκης, προκαλεί την κατάρρευση των συσκευών και επαναφόρτωση της οθόνης κλειδώματος.

Πώς κρασάρει το iPhone

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οθόνη αναβοσβήνει και μαυρίζει πριν εμφανιστεί η οθόνη κλειδώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η πληκτρολόγηση των χαρακτήρων ενεργοποιεί ένα σφάλμα στην τελευταία έκδοση του iOS 17 και στη beta έκδοση του iOS 18, λόγω ενός ζητήματος που έχει να κάνει με το πώς το λογισμικό ερμηνεύει τη σειρά των σημείων στίξης.

«Στο iPhone σας, σύρετε αριστερά πέρα από όλες τις σελίδες της Αρχικής Οθόνης για να μεταβείτε στη Βιβλιοθήκη Εφαρμογών. Στη συνέχεια αναζητήστε “”:: » έγραψε ο ερευνητής ασφάλειας Konstantin (@kwpn) στο κοινωνικό δίκτυο Mastadon.

Η προειδοποίηση και η ανησυχία

«Κάντε το με δική σας ευθύνη» πρόσθεσε. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η μόνη μέθοδος για να προκαλέσετε το bug είναι να πληκτρολογήσετε χειροκίνητα αυτούς τους χαρακτήρες στη συσκευή σας.

Είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει τρίτο άτομο να προκαλέσει αυτό το σφάλμα, το οποίο σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην αποτελεί κίνδυνο ασφάλειας, όπως ανέφεραν ειδικοί στο TechCrunch.

«Δεν είναι σφάλμα ασφαλείας» είπε ο Ryan Stortz, ερευνητής ασφάλειας iOS που ανέλυσε το σφάλμα. Ο Patrick Wardle, άλλος ερευνητής ασφάλειας iOS, συμφώνησε. Επίσης, δεν φαίνεται να προκαλεί ζημιά στις συσκευές, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικό αν πληκτρολογήσετε τυχαία αυτούς τους χαρακτήρες στο iPhone σας.


Λόγοι του προβλήματος

Αυτοί οι τέσσερις τυχαίοι χαρακτήρες προκαλούν το κρασάρισμα του τηλεφώνου λόγω ενός σφάλματος στον τρόπο που το iOS χειρίζεται ορισμένους χαρακτήρες Unicode, σύμφωνα με το Apple Magazine.


Οι χαρακτήρες Unicode είναι ένα διεθνές πρότυπο κωδικοποίησης χαρακτήρων που αναθέτει έναν μοναδικό αριθμό σε κάθε χαρακτήρα σε όλες τις γλώσσες και τα συστήματα γραφής. Το λογισμικό ερμηνεύει εσφαλμένα αυτούς τους χαρακτήρες και προκαλεί κρασάρισμα.


Update από την Apple

Η φήμη λέει ότι η Apple προετοιμάζει μια μικρή ενημέρωση πριν από την κυκλοφορία του iOS 18 τον Σεπτέμβριο. Η ενημέρωση, iOS 17.6.2, θα παρέχει πιθανότατα διορθώσεις σφαλμάτων, ασφαλιστικά patches και βελτιώσεις για τους χρήστες. Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα το iOS 17.6.2 να διορθώσει αυτό το νέο bug.


Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που ένας συγκεκριμένος συνδυασμός χαρακτήρων προκαλεί σφάλματα στις συσκευές της Apple. Τα λεγόμενα «text bombs» – κακόβουλα μηνύματα που περιέχουν χαρακτήρες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία μιας εφαρμογής ή συσκευής – έχουν ταλαιπωρήσει τους χρήστες iPhone για χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου