Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 19, 2024

Ανακαλύφθηκε η αρχαία έπαυλη σε πόλη που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 125 π.Χ. – Τι αποκαλύπτουν τα μοναδικά ευρήματα

Την αρχαιότερη έπαυλη σε περιοχή την οποία σάρωσαν κάποτε οι

ρωμαϊκές λεγεώνες, ανακαλύψαν οι αρχαιολόγοι, και τα ευρήματα στην περιοχή παρέχουν άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες για το πώς οι ρωμαϊκές στρατιωτικές εκστρατείες επηρέασαν τις αστικές περιοχές και τα πολιτιστικά τοπία.


Ανακαλύφθηκε αρχαίο μολύβι ματιών – Αποκαλύπτει μυστικά ομορφιάς των γυναικών πριν από 8.200 χρόνια

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία τοποθεσία Fregellae, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τη Ρώμη, έφεραν στο φως την αρχαιότερη έπαυλη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην εν λόγω περιοχή, δίνοντας πολύτιμες γνώσεις σχετικά και με την οικονομία και με την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στην πόλη πριν από την καταστροφή της.

Η άλλοτε ευημερούσα πόλη Fregellae, σύμμαχος της Ρώμης, το 125 π.Χ., καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωμαϊκές δυνάμεις μετά από μία εξέγερση, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα.

Οι ανασκαφές και τα ευρήματα στην πόλη Fregella.
Οι ανασκαφές και τα ευρήματα στην πόλη Fregella (Φωτογραφία: Torquatus / Wikimedia Commons).
Πλούτος πληροφοριών για την παραγωγή και την οικονομία
Οι πρόσφατες ανασκαφές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ.Dominik Maschek  και την ομάδα του από το μουσείο Leibniz-Zentrum für Archäologie (LEIZA),  εστιάζουν σε μία έπαυλη, εξοπλισμένη με μέσα αγροτικής παραγωγής, παράλληλα με την εξερεύνηση ενός ρωμαϊκού στρατοπέδου που έπαιξε ρόλο στην πολιορκία της Fregellae.

 Η έπαυλη ανήκε σε μια οικογένεια της τοπικής ελίτ και χτίστηκε περίπου 80  χρόνια πριν από την καταστροφή της πόλης, γεγονός που την ανάγει στην αρχαιότερη της περιοχής. Τα ευρήματα της έπαυλης, προσφέρουν συναρπαστικές γνώσεις γύρω από τις αγροτικές και οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της.


Ανακαλύφθηκε σκελετός 2.000 ετών ενώ γίνονταν κατασκευαστικά έργα – Τι μπερδεύει τους αρχαιολόγους

Παρά τις ενδείξεις ζημιάς από φωτιά και την αποσάθρωση των υλικών κατασκευής, οι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντικά τεκμήρια της καθημερινής ζωής, ανάμεσα στα οποία και στοιχεία της αγροτικής παραγωγής. Αρχαιοβοτανικές μελέτες και η ανακάλυψη αμφορέων και αγγείων αποθήκευσης, υποδηλώνουν ότι η έπαυλη ήταν χώρος παραγωγής κρασιού, φρούτων και δημητριακών.

Για την ακρίβεια, το κρασί, δεν παραγόταν αποκλειστικά για κατανάλωση, αλλά και για εμπόριο ανά την Μεσόγειο, φτάνοντας ίσως ακόμη και έως την Ισπανία και τη Γαλλία. Αντίθετα, τα φρούτα και τα δημητριακά, προορίζονταν μόνο για τις τοπικές αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου