Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην αρχαία ελληνική πόλη της Βλαύνδου στη δυτική Τουρκία γυναικείο άγαλμα που
χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Δύο αγάλματα βρέθηκαν στην ίδια περιοχή το 2021.Σχολιάζοντας την αρχαιολογική ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Uşak Sabri Ceylan είπε ότι η αρχαία πόλη ήταν γνωστή ως «πόλη της φρουράς» λόγω της εγκατάστασης στρατιωτών από την Μακεδονία κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολία.
Ο Τζεϊλάν δήλωσε ότι οι ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται από το 2018 υπό τη διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Uşak , έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Ναού της Δήμητρας φέτος και δήλωσε ότι ένα άγαλμα βρέθηκε στο δυτικό τμήμα του ναού.
«Ο Ναός της Δήμητρας είναι το κέντρο της πόλης και μια πνευματική περιοχή. Επομένως, μπορούμε να τον ονομάσουμε την καρδιά της πόλης. Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για εκπλήξεις σε αυτή την περιοχή περιμένουμε και νέα ευρήματα» σχολίασε.
Δείτε βίντεο
Το άγαλμα είναι 1,9 μέτρα χωρίς κεφάλι και χωρίς χέρια
Το άγαλμα ύψους 1,90 μέτρων, από το οποίο απουσιάζουν η κεφαλή και τα χέρια, εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 ετών και εντοπίστηκε στις ανασκαφές που γίνονται από το 2018 γύρω από το ναό της Δήμητρας στην περιοχή Ουλούμπεϊ, νότια της σύγχρονης πόλης Ουσάκ.
Το άγαλμα, αφού συντηρηθεί, αναμένεται να εκτεθεί έπειτα από περίπου 5-6 μήνες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ουσάκ, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Σαμπρί Τζεϊλάν.
Ποια ήταν η αρχαία Βλαύνδος
H αρχαία Βλαύνδος -γνωστή ως Μλαύνδος την εποχή που εγκαταστάθηκαν σε αυτήν Μακεδόνες στρατιώτες των Σελευκιδών- βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νότια του Ουσάκ και 200 χλμ. ανατολικά της Σμύρνης.
Μολονότι πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας, όπως οι Σάρδεις και η Ιεράπολις, έχουν ανασκαφεί συστηματικά, οι μικρότερες, όπως η Βλαύνδος η οποία σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες. Η Βλαύνδος κατοικήθηκε από την Ελληνιστική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Στο Μεσαίωνα η πόλη φαίνεται να εγκαταλείφθηκε οριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου