Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 05, 2024

Είναι καλύτερο να κάνουμε μπάνιο το πρωί ή το βράδυ;


Τα ντους είναι ένα αδιαπραγμάτευτο μέρος της ζωής, αλλά πρέπει να το κάνετε το βράδυ ή το πρωί; Οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι είναι καλύτερο.

 =Ο Δρ Jason Singh, ένας γιατρός με έδρα τη Βιρτζίνια, δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok σχετικά με το θέμα το 2023. Υποστήριξε ότι τα νυχτερινά ντους έχουν περισσότερα οφέλη συνολικά.


Αρχικά, εξήγησε ότι το ζεστό ντους ενεργοποιεί τη μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και σε βοηθά να κοιμηθείς. Το σώμα σας στη συνέχεια κρυώνει καθώς σκουπίζεστε με μια πετσέτα. Ο συνδυασμός αυτών των επιπτώσεων μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ψυχικής και σωματικής ευεξίας. Ένα άλλο όφελος του νυχτερινού ντους είναι η απομάκρυνση της βρωμιάς, του ιδρώτα, των ρύπων και άλλων ουσιών που συσσωρεύσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Σχετικά με τα πρωινά ντους, ο Δρ Singh αναφέρει μόνο ένα όφελος: Απαλλάσσουν το δέρμα από τα βακτήρια και τις δερματικές εκκρίσεις από το προηγούμενο βράδυ, κάτι που επαναφέρει το μικροβίωμα του δέρματος σε αυτό που αποκαλεί «πιο υγιεινή βασική γραμμή».


Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα που να ταιριάζει σε όλους. Ο δερματολόγος Alok Vij, M.D., είπε στην Cleveland Clinic, «όλα βασίζονται στην προτίμηση». Εξήγησε ότι το πρωινό ντους σε βοηθά να νιώθεις πιο ξύπνιος και σε εγρήγορση, καθώς το νερό μπορεί να σε τραντάξει και να διώξει την υπνηλία. Εάν εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας το πρωί, το πλύσιμο του προσώπου και του σώματός σας επιτρέπει να απορροφηθούν καλύτερα από το δέρμα σας (αν και το ίδιο ισχύει για τις νυχτερινές ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας). Το πρωινό ντους είναι ιδιαίτερα ευεργετικό εάν ασκείστε μετά το ξύπνημα και δεν θέλετε να περάσετε τη μέρα νιώθοντας ιδρωμένοι.


Μπορείτε να κάνετε ντους για να αποφύγετε να φέρετε μικρόβια και βρωμιά στο κρεβάτι, αλλά ο Δρ Vij είπε: «Υπάρχουν όλα τα είδη ρύπων στο κρεβάτι σας είτε κάνετε ντους εκ των προτέρων είτε όχι». Είναι πιο σημαντικό να πλένετε τα σεντόνια σας μία φορά κάθε μία έως δύο εβδομάδες, ανάλογα με παράγοντες όπως το αν το κατοικίδιό σας κοιμάται μαζί σας αλλά και τη θερμοκρασία στο σπίτι σας.


Εν ολίγοις, στο ερώτημα ντους το πρωί ή το βράδυ, αυτό εξαρτάται από το τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Σε ιδιαίτερα ιδρωμένες μέρες, μπορεί να είναι καλύτερα να κάνετε και τα δύο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου