Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 10, 2024

Έχουν χάσει όλοι τα μυαλά τους στη δουλειά;


 Οι καταγγελίες για κακή συμπεριφορά και ασήμαντη δολιοφθορά στο γραφείο περιλαμβάνουν κλεμμένα γεύματα, spandex εμφανίσεις γραφείου και έλλειψη βασικής υγιεινής. «Οι άνθρωποι συνήθισαν τόσο πολύ να εργάζονται μόνοι τους», δήλωσε ένας ειδικός.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες ανά τα γραφεία του πλανήτη, που περιγράφουν άξεστη συμπεριφορά – και όχι μόνο στον ψύκτη του νερού. Στη Βοστώνη, μια ανώτερη υπάλληλος ανακάλυψε ότι το γραφείο είχε μετατραπεί σε τσίρκο ενώ εκείνη έλειπε σε διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Η διευθύντρια, η οποία είναι γύρω στα 50, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις συνθήκες στο χώρο εργασίας.



«Παρ’ όλα τα μεγάλα λόγια που λέμε όταν η δουλειά μας εξοργίζει, όλοι σιωπούν όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουμε επίσημα. Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν που έχει εργαστεί ποτέ σε γραφείο. Ή έχει παρακολουθήσει το The Office» γράφουν οι Janay Kingsberry και Sofia Andrade στην Washington Post.
Κυριαρχεί μια άγνοια

Ένας συνάδελφός της είχε συνηθίσει να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες -και είχε αναπτύξει τη συνήθεια να αλλάζει φορώντας ένα spandex κορμάκι για να πάει για «ένα πραγματικό τρέξιμο, ακριβώς στη μέση του γραφείου».

Μια άλλη είχε φτιάξει ένα αυτοσχέδιο κρεβάτι από τρεις καρέκλες γραφείου και τις χρησιμοποιούσε για να ξαπλώνει ενώ δούλευε στο φορητό της υπολογιστή.

Το χειρότερο απ’ όλα; Έτρωγε τα νύχια της φτύνοντάς τα στο χαλί του γραφείου, γεγονός που είχε προκαλέσει την οργή όλων.

«Εντάξει εγώ που είμαι παλιά», δήλωσε η ανώτερη υπάλληλος. «Αλλά ακόμη και οι άνθρωποι που είναι νεότεροι, όμως ήταν στο εργατικό δυναμικό πριν από το 2020 και συνήθιζαν να έρχονται στο γραφείο κάθε μέρα, έχουν παρατηρήσει ότι κυριαρχεί μια άγνοια, πραγματικά μια μη γνώση των κανόνων του γραφείου».


Σύμφωνα με μια ανάλυση της Gallup τον Φεβρουάριο, μόνο το 38% των εργαζομένων αισθάνεται σεβασμό στην εργασία του, από 44% τον Μάρτιο του 2020

Photo: The Office

Βγάζουν τον καημό τους στα σόσιαλ μίντια

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μιλούν δυνατά για θέματα που δεν αρμόζουν στην εργασία, είπε. Μια γυναίκα που κάθεται κοντά στον ανώτερο υπάλληλο, για παράδειγμα, παραπονιέται συχνά για το αφεντικό της.

«Είναι κάπως ηλίθια συμπεριφορά», είπε. «Δεν υπάρχει κοινή λογική, νομίζω, είναι μάλλον αυτό που συμβαίνει. Και δεν το είχα ξαναδεί αυτό».

Εν τω μεταξύ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε φυτώριο όπου οι απογοητευμένοι εργαζόμενοι εκφράζουν τα παράπονά τους – μοιράζονται ιστορίες για κλεμμένα γεύματα, ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολέμους για θέσεις στάθμευσης.
Τι λένε τα νούμερα και οι αριθμοί

Σύμφωνα με μια ανάλυση της Gallup τον Φεβρουάριο, μόνο το 38% των εργαζομένων αισθάνεται σεβασμό στην εργασία του, από 44% τον Μάρτιο του 2020.

Ταυτόχρονα, μόνο το 30 τοις εκατό των εργαζομένων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση τον Φεβρουάριο θεωρούσαν ότι ο οργανισμός τους έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και τον πλανήτη, μια πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον Ιούνιο του 2021.

Συνδυαστικά, οι αριθμοί αυτοί υποδεικνύουν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται τόσο λιγότερο υποστηριζόμενοι όσο και λιγότερο αφοσιωμένοι στην εργασία τους, παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερο από ιδανικές συμπεριφορές.


Στο Reddit, η ιστορία ενός χρήστη έγινε πρόσφατα viral, αφού το άτομο ισχυρίστηκε ότι ήταν ο μόνος στο τμήμα που δεν προσκλήθηκε στο γάμο ενός συναδέλφου του

Ο ρόλος των σόσιαλ

«Νομίζω ότι ένα μέρος αυτού μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να εργάζονται μόνοι τους», δήλωσε η Kate Zabriskie, πρόεδρος της Business Training Works, η οποία παρέχει εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες και υπηρεσίες επίλυσης συγκρούσεων για πελάτες.

«Όταν έχεις περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, αυτά τα πράγματα έρχονται περισσότερο στην επιφάνεια».

Επίσης: «Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, και κάνουν παρέα από τότε που ανακαλύφθηκε η έννοια της συναναστροφής», πρόσθεσε η Zabriskie. «Αλλά το ακούτε ίσως περισσότερο τώρα λόγω της ιογενούς φύσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Ο μοναδικός ακάλεστος στον γάμο



Στο Reddit, η ιστορία ενός χρήστη έγινε πρόσφατα viral, αφού το άτομο ισχυρίστηκε ότι ήταν ο μόνος στο τμήμα που δεν προσκλήθηκε στο γάμο ενός συναδέλφου του. Ενώ τους είχε πει η νύφη ότι ο γάμος θα κρατηθεί μικρός, σύμφωνα με την ανάρτηση στο Reddit, το υπόλοιπο μικρό γραφείο ενημερώθηκε ότι ο χρήστης δεν μπορούσε να έρθει.

Σε μια συνάντηση του τμήματος, ένας συνάδελφος είπε στο άτομο ότι ήταν «κρίμα» που δεν ήταν εκεί. Όταν ο σνομπαρισμένος υπάλληλος είπε φωναχτά ότι δεν είχε προσκληθεί, η σχέση του με τη νύφη χάλασε.

«… Τώρα είναι θυμωμένη μαζί μου και η εργασιακή μας σχέση είναι στην καλύτερη περίπτωση απόμακρη», έγραψε το άτομο.
Οι καλύτερες σκηνές από το σήριαλ The Office

Η «κακιά μάγισσα»

Το TikTok δεν είναι καλύτερο. Μια γυναίκα έχει μια σειρά, με συνολικά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο προβολές, για να εξιστορήσει τις ψυχρές αλληλεπιδράσεις της με μια σαρκαστική συνάδελφο που αποκαλεί «η κακιά μάγισσα».

Και μια άλλη χρήστρια διαμαρτυρήθηκε για ένα πρόβλημα που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί ενόχληση στους χώρους εργασίας: το κλεμμένο γεύμα από το μίνι ψυγείο του γραφείου. Είπε ότι αγοράζει τα έτοιμα γεύματά της για αρκετές ημέρες κάθε φορά, ενώ οι συνάδελφοί της συνήθως φέρνουν σπιτικό φαγητό.

Αλλά όταν πήγε να ζεστάνει το κοτόπουλο με τσίλι που είχε αγοράσει νωρίτερα, είχε εξαφανιστεί. «Είμαι εξοργισμένη αυτή τη στιγμή», είπε. «… Βγάζω πιθανώς λιγότερα από όλους όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό το ψυγείο. Αυτοί βγάζουν λεφτά! Έχουν την πολυτέλεια να αγοράζουν ωραίο φαγητό».
Ντεμακιγιάζ με το σφουγγάρι της κουζίνας

Τα ζητήματα που αφορούν το φαγητό, την αμφισβητούμενη καθαριότητα και τον προσωπικό χώρο είναι από τα μεγαλύτερα παράπονα που δέχεται η Zabriskie στην εταιρεία της.

Μεταξύ των πιο αξιομνημόνευτων περιστατικών που μπορεί να θυμηθεί η Zabriskie: Μια υπάλληλος που σχεδίαζε να διοργανώσει ένα καλοκαιρινό μπάρμπεκιου στο σπίτι της αποφάσισε να πάρει ψώνια κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού της διαλείμματος. «Έβαλε ένα σωρό πράγματα στον καταψύκτη του γραφείου», δήλωσε η Zabriskie. «Και όλα εξαφανίστηκαν, επειδή κάποιος τα πήρε. Ποτέ δεν έμαθε ποιος ήταν».

Σε ένα άλλο, πιο τρομακτικό παράδειγμα: Μια υπάλληλος έπλενε το πρόσωπό της με το σφουγγάρι της κουζίνας του γραφείου, είπε η Zabriskie. «Μερικές φορές οι άνθρωποι το παρατραβάνε».
Zoom από το κρεβάτι

Με την πάροδο των ετών, η Business Training Works έχει προσφέρει υπηρεσίες για την εθιμοτυπία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την κατάλληλη συμπεριφορά στο Zoom – ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η Zabriskie δήλωσε ότι ορισμένοι πελάτες ανέφεραν ότι οι υπάλληλοι συμμετείχαν σε εικονικές συναντήσεις από τα κρεβάτια τους.

«Τότε είναι συνήθως που μπαίνουμε εμείς στην εικόνα», είπε. «Υπάρχει πολύ περιθώριο στη ρύθμιση επιπέδου στους χώρους εργασίας».

*Με στοιχεία από washingtonpost.com | Αρχική Φωτό: The Office

Ειδή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου