Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 20, 2024

Η κουζίνα του Σεπτέμβρη - Το γλυκό σταφύλι σε αλμυρά πιάτα

 



Παραδοσιακά το σταφύλι γίνεται ωραίο γλυκό του κουταλιού που ταιριάζει στο γιαούρτι, το χαλβά ή τα γλυκά με βάση το φρέσκο τυρί-κρέμα. Δίνει ακόμη υπέροχα σπιτικά λικέρ και μαρμελάδες αλλά και τάρτες ή ξεσκέπαστες πιτούλες. Όμως ο καρπός του αμπελιού δεν περιορίζει την παρουσία του στις γλυκές δημιουργίες. Τρυπώνει και σε κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά αναβαθμίζοντας τη γεύση στα μαγειρευτά με βάση το χοιρινό ή το κοτόπουλο και δίνοντάς τους μια ενδιαφέρουσα φθινοπωρινή νότα.
Συνταγή για κοτόπουλο με σταφύλια


Υλικά για 6 άτομα: 1 μεγάλο κοτόπουλο, 250 γρ. μανιτάρια, 500 γρ. πατάτες baby καθαρισμένες, 400 γρ. ρόγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσι, 100 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα, 1 ποτήρι άσπρο κρασί, ½ ποτήρι χυμό ντομάτας, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, 3 σκόρδα ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, λίγη πάπρικα, 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, χυμό από 2 λεμόνια



Εκτέλεση: Σε ενα μπολάκι ανακατεύετε τη μουστάρδα με το αλατοπίπερο, το θυμάρι και την πάπρικα. Αλείφετε με αυτό το μείγμα το κοτόπουλο, φροντίζοντας να κρατήσετε λίγο για αργότερα. Σε βαθύ τηγάνι, με λίγο λάδι, σοτάρετε ελαφρά τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Τα σβήνετε με το κράσι και τα σιγοβράζετε για 1'-2'. Βάζετε το κοτόπουλο στο ταψί και με τρυπητή κουτάλα προσθέτετε τα σοταρισμένα λαχανικά. Στο κρασί που έμεινε στο τηγάνι σοτάρετε λίγο και τις πατάτες και στη συνέχεια τις μεταφέρετε στο ταψί.
Ετοιμάζετε ένα μείγμα με το ελαιόλαδο, το χυμό από τα λεμόνια, το χυμό ντομάτας και το μείγμα μουστάρδας μπαχαρικών που κρατήσατε. Ανακατεύετε καλά και περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 45'. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και σκορπάτε τις ρόγες σταφυλιού. Βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για άλλα 15'.







Συνταγή για μεθυσμένα λουκάνικα με μούστο και σταφύλια



Υλικά για 8 άτομα: 2 χοιρινά λουκάνικα χωριάτικα γύρω στα 700 γρ. το καθένα, 1 κιλό κόκκινα και λευκά σταφύλια, 1 λίτρο μούστο από κόκκινα σταφύλια, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 80 γρ. βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Εκτέλεση: Πλένετε τα σταφύλια και πιέζετε τις μισές ρώγες στον αποχυμωτή για να πάρετε το χυμό χωρίς τη φλούδα. Αναμειγνύετε το χυμό των σταφυλιών με το μούστο μέσα σε μπολ. Τρυπάτε τα λουκάνικα με πιρούνι και τα τοποθετείτε μέσα στη λεκάνη. Τα αφήνετε να μαριναριστούν 12 ώρες. Κατόπιν τα βγάζετε και τα κόβετε σε κομμάτια. Αδειάζετε τη μαρινάτα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε τα κομμάτια από τα λουκάνικα και τα βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία 20΄. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και αφαιρείτε το περίβλημα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί σε χαμηλή φωτιά. Φιλτράρετε τη μαρινάτα και την προσθέτετε στο κρεμμύδι. Βράζετε μέχρι να εξατμισθεί η μισή ποσότητα των υγρών. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε την εστία. Ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε μικρά κομματάκια δένοντας τη σάλτσα. Προσθέτετε τις υπόλοιπες ρώγες των σταφυλιών στη σάλτσα και τις αφήνετε να ζεσταθούν 2΄-3΄. Τέλος, ρίχνετε τα λουκάνικα και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε.

Συνταγή για χοιρινό φιλέτο με σταφύλια




Υλικά για 4 άτομα: 2 ψαρονέφρια κομμένα σε φέτες, 200 γρ. ρώγες λευκού σταφυλιού, 2 κουταλιές της σούπας χυμό από φρέσκα σταφύλια, 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά της σούπας ξανθές σταφίδες, λίγο αλεύρι, 50 ml λευκό ξηρό κρασί, 50 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα και τα αλευρώνετε ελαφρά. Μουσκεύετε τις σταφίδες σε λίγο χλιαρό νερό. Πλένετε καλά τις ρώγες των σταφυλιών. Ζεσταίνετε σε αντικολλητική κατσαρόλα το βούτυρο και ροδίζετε τα φιλετάκια. Κατόπιν τα βγάζετε και τα αφήνετε για λίγο στην άκρη. Ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το χυμό των σταφυλιών και το κρασί και βράζετε 10΄. Προσθέτετε κατόπιν τις ρώγες των σταφυλιών, τις σταφίδες και λίγο αλατοπίπερο και συνεχίζετε το βράσιμο 10΄-15΄. Στο τέλος τοποθετείτε τα τηγανισμένα φιλέτα μέσα στη σάλτσα και βράζετε για λίγο ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου