Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 25, 2024

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο – «Οι στρατιωτικές σας μπότες θα εισέλθουν σε εχθρικό έδαφος»

Η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει σε νέα επίπεδα, καθώς το Ισραήλ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στα βόρεια σύνορά του, αναπτύσσοντας δύο εφεδρικές ταξιαρχίες. Μια εξέλιξη που υποδηλώνει ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανές περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς οι συγκρούσεις με την οργάνωση εντείνονται καθημερινά. Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) εξέδωσαν ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι καλούν αυτές τις εφεδρικές ταξιαρχίες για «επιχειρησιακές δραστηριότητες στη βόρεια ζώνη». Αυτή η απόφαση έρχεται ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις και επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
 Ο Στρατηγός Όρι Γκόρντιν, επικεφαλής της βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού, τόνισε πως το Ισραήλ βρίσκεται σε «νέα φάση της εκστρατείας» και πως οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για «ελιγμούς και δράση». Σε επίσημη ανακοίνωση του στρατού, ο Στρατηγός ανέφερε: «Η επιχείρηση ξεκίνησε με ένα σημαντικό πλήγμα στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, με έμφαση στις δυνάμεις πυρός τους, και ένα πολύ σημαντικό χτύπημα στους διοικητές και τους μαχητές της οργάνωσης. Απέναντι σε αυτό, πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας και να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για ελιγμούς και δράση».

Η ομιλία του Γενικού Αρχηγού των IDF προς τους στρατιώτες

Παράλληλα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF, Ερζί Χαλέβι, τόνισε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν για να αποδυναμωθεί η Χεζμπολάχ και πως ο ισραηλινός στρατός πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για πιθανή χερσαία επέμβαση. Κατά τη διάρκεια ασκήσεων προσομοίωσης χερσαίας εισβολής, απευθυνόμενος στους στρατιώτες της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ο Χαλέβι δήλωσε: «Ακούτε τα αεριωθούμενα αεροσκάφη από πάνω σας. Χτυπάμε όλη την ημέρα, τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας όσο και για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τη Χεζμπολάχ».

Ο Χαλέβι προετοίμασε τους στρατιώτες για την πιθανότητα μιας επικείμενης χερσαίας εισβολής, λέγοντας: «Οι στρατιωτικές σας μπότες θα εισέλθουν σε εχθρικό έδαφος, σε χωριά που η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει σε μεγάλα στρατιωτικά προπύργια, με υπόγεια υποδομή, σημεία στάθμευσης και βάσεις εκτόξευσης στο έδαφός για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών».

Φωτογραφία αρχείου: Menahem Kahana / AFP

Η πολεμική ρητορική και οι τελευταίες ενέργειες από το Ισραήλ αντικατοπτρίζουν την προετοιμασία μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με τον Χαλέβι, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει πλέον μια πιο δυνατή και έμπειρη στρατιωτική δύναμη, καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει να «καταστρέψει τον εχθρό εκεί και να καταστρέψει αποφασιστικά την υποδομή του». Αυτή η κίνηση του Ισραήλ έχει ως στόχο την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους, αφού πολλοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους λόγω της απειλής από τη Χεζμπολάχ.

Η δύναμη της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, διατηρεί την επιθετική της στάση. Ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, δήλωσε πρόσφατα ότι το Ισραήλ θα αποτύχει αν προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στο νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ έχει προετοιμαστεί για μια πιθανή χερσαία εισβολή από το 2006 και θεωρεί ότι αυτή η σύγκρουση αποτελεί έναν «πόλεμο απολογισμού» για την οργάνωση.


Χεζμπολάχ
Φωτογραφία αρχείο: Hassan Ammar / AP

Παρότι η Χεζμπολάχ υπέστη πρόσφατα σημαντικά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης που κατέστρεψε συσκευές επικοινωνίας της, εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Η δύναμη της οργάνωσης εκτιμάται από τις ΗΠΑ να ανέρχεται σε 40.000 έως 50.000 μαχητές, με τον Νασράλα να δηλώνει ότι ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε περίπου 100.000 μαχητές.


Η πιο αιματηρή περίοδος του Λιβάνου

Παράλληλα, οι επιθέσεις στο Λίβανο έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες. Σύμφωνα με τον Λιβανέζο υπουργό Υγείας, Φιράς Αμπιάτ, τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 223 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Τετάρτη. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ έχει φτάσει τους 560, συμπεριλαμβανομένων 50 παιδιών, γεγονός που καθιστά την περίοδο αυτή ως την πιο αιματηρή στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Φωτογραφία αρχείου: Wael Hamzeh / EPA

Επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερα από 35 άτομα τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό συλλήψεων από τις 7 Οκτωβρίου σε πάνω από 10.900. Αυτές οι εξελίξεις έχουν αυξήσει την ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προσθέτοντας έναν ακόμη παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες

Οι εξελίξεις έχουν τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, με πολλές χώρες να εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα μιας ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε συνάντηση με αξιωματούχους από τις χώρες του Κόλπου, τόνισε ότι ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου είναι «οξύς» και ότι «η καλύτερη απάντηση είναι η διπλωματία».

Η Ουάσινγκτον ηγείται νέας διπλωματικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο, προσπαθώντας να συνδέσει τις δύο συγκρούσεις σε ένα ενιαίο διπλωματικό πλαίσιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία εργάζονται επί του παρόντος πάνω σε προτάσεις κατάπαυσης του πυρός για την επίλυση των κλιμακούμενων μαχών, λένε τρεις ισραηλινές πηγές στους New York Times, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι στιγμής.


Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο ABC ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός στη Μέση Ανατολή, αλλά υπάρχει επίσης η δυνατότητα διευθέτησης των συγκρούσεων του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Φωτογραφία αρχείου: Samuel Corum / EPA / Pool

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δώσει το «πράσινο φως» για συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με μια ενδεχόμενη προσωρινή παύση της κλιμακούμενης σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του ειδησεογραφικού ιστότοπου Ynet.

Οι συνομιλίες αυτές, που διεξάγονται από τον Νετανιάχου και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Λιβάνου, καθώς και με άλλους αξιωματούχους που δρουν ως μεσολαβητές με τη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ιράν συμμετέχει στις συνομιλίες, καθώς επιθυμεί να αποφευχθεί μια γενικευμένη πολέμου.

Ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε: «Βρισκόμαστε κοντά σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων σχετικά με την κατεύθυνση που θα πάρει ο πόλεμος».

Εκκλήσεις του ΟΗΕ

Η ανθρωπιστική κρίση στο Λίβανο επιδεινώνεται, με τον ΟΗΕ να ζητά 170 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανάγκη. Τουλάχιστον 90.530 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ περισσότεροι από 40.000 φιλοξενούνται σε 283 καταφύγια.

Φωτογραφία: Mohammed Zaatari / AP

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως θα παραμείνει ασταθής, με το ενδεχόμενο μιας πλήρους πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να είναι υπαρκτό. Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ, σε συνδυασμό με την αντίσταση της Χεζμπολάχ και την πολιτική κατάσταση στον Λίβανο και τη Γάζα, προμηνύει μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή, με τους κατοίκους να αναζητούν ασφάλεια και ελπίδα.

Με πληροφορίες από: New York Times, Reuters, Al Jazeera, Times of Israel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου