Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 06, 2024

Μακελειό στην Τζόρτζια: Δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του δράστη


 Δύο φωτογραφίες του 14χρονου δράστη της φονικής επίθεσης στο σχολείο Apalachee στην Τζόρτζια, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (5/9), μία ημέρα μετά το μακελειό. Οι εικόνες, που δείχνουν τον νεαρό δράστη από το μπροστινό και το πλάγιο προφίλ, κυκλοφόρησαν από το γραφείο του σερίφη, όπως ανέφερε το SkyNews.


Οι αρχές γνωστοποίησαν το όνομα του δράστη, Κολτ Γκρέι, ηλικίας 14 ετών, κάτοικο Γουίντερ. Ο Γκρέι, μαθητής του ίδιου σχολείου, σκότωσε δύο καθηγητές μαθηματικών, τον Richard Aspinwall και την Christina Irimie, καθώς και τους 14χρονους μαθητές Mason Schermerhorn και Christian Angulo. Παράλληλα, το γραφείο του σερίφη ανακοίνωσε ότι δεν θα δημοσιοποιήσει υλικό από κάμερες σώματος αστυνομικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της έρευνας.


Ο δράστης, που φοιτούσε στο ίδιο σχολείο όπου επιτέθηκε, θα δικαστεί ως ενήλικας. Το τραγικό περιστατικό, το πρώτο μακελειό της νέας σχολικής χρονιάς στις ΗΠΑ, αναστάτωσε την πολιτεία της Τζόρτζια. Ο διευθυντής του κρατικού γραφείου έρευνας, Κρις Χόσι, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του δράστη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μαθητή 14 ετών.

Σε συνέντευξη Τύπου έξω από το λύκειο Apalachee, ο τοπικός σερίφης Τζαντ Σμιθ ανέφερε ότι οι αρχές ανταποκρίθηκαν σε κλήσεις που δέχθηκαν στις 10:20 π.μ. τοπική ώρα. Όταν ο δράστης ήρθε αντιμέτωπος με τον αστυνομικό ασφαλείας του σχολείου, παραδόθηκε αμέσως, κατανοώντας ότι αν αντιστεκόταν, θα σκοτωνόταν. Ο δράστης συνελήφθη χωρίς περαιτέρω αντίσταση και έχει ήδη δώσει αρχική κατάθεση, αν και οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη αν είχε συγκεκριμένο στόχο.

Η επίθεση αυτή προστίθεται στον μακρύ κατάλογο αιματηρών περιστατικών που πλήττουν τα αμερικανικά σχολεία, μια τραγωδία που δεν έχει ανάλογο σε καμία άλλη χώρα. Ο δράστης χρησιμοποίησε τουφέκι εφόδου τύπου AR, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε δήλωση τονίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους νόμους περί όπλων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτό το φαινόμενο ως κανονικότητα». Αντίστοιχα, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της στην Πενσιλβάνια, υποστήριξε την ανάγκη για τερματισμό της βίας με όπλα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζεται αυτή η μάστιγα».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον δράστη «άρρωστο και ανώμαλο τέρας». Το μακελειό στην Τζόρτζια αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς η πολιτεία αυτή θεωρείται καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές.

Μαρτυρίες από μαθητές και εκπαιδευτικούς σκιαγραφούν το χάος που επικράτησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution, ένας μαθητής ειδοποίησε τη μητέρα του με SMS, γράφοντας: «Πιστεύω πως έχουμε πυροβολισμούς», ενώ εκείνη του απάντησε λίγα λεπτά αργότερα: «Σ’ αγαπώ». Ένας 17χρονος μαθητής, ο Σέρχιο Καλδέρα, δήλωσε στο ABC News ότι ο καθηγητής του κλείδωσε την πόρτα της τάξης τους, ενώ από το βάθος άκουγαν τις κραυγές των θυμάτων.

Το σχολείο, που βρίσκεται σε ήσυχη περιοχή στα προάστια της Ατλάντας, αποκλείστηκε άμεσα από τις αρχές, ενώ οι τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου. Οι μαθητές απομακρύνθηκαν από την εκπαιδευτική μονάδα και συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, εικόνες που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ.

Η μάστιγα της ένοπλης βίας συνεχίζει να πλήττει τις ΗΠΑ, χώρα που μετρά περισσότερα όπλα από ό,τι κατοίκους. Το 2022, μια παρόμοια τραγωδία συγκλόνισε την Ουβάλντε του Τέξας, όταν δεκαοκτάχρονος δράστης σκότωσε 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς σε σχολείο, χρησιμοποιώντας νόμιμα αγορασμένο τουφέκι εφόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου