Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 30, 2024

Σκάνδαλο στην εκκλησία: Παπάς βρέθηκε νεκρός έπειτα από βραδιά γεμάτη ναρκωτικά και σεξ με συνάδελφό του

Ένας Βρετανός ιερέας έχασε τη ζωή του έπειτα από μια νύχτα γεμάτη σεξ

και χρήση ναρκωτικών με έναν Βέλγο ιερέα, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Το σκανδαλώδες περιστατικό σημειώθηκε στο Kalmthout, βόρεια της Αμβέρσας, και έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στη μικρή ενορία του Heide όσο και στη γενικότερη καθολική κοινότητα, καθώς την ίδια στιγμή ο Πάπας Φραγκίσκος βρισκόταν στο Βέλγιο για μια επίσημη επίσκεψη.


Ο 69χρονος Βρετανός κληρικός, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, επισκέφθηκε τον Βέλγο συνάδελφό του, πάστορα, ηλικίας 60 ετών, την περασμένη Πέμπτη στο Kalmthout. Οι δύο άντρες, όπως αναφέρει η Daily Mail, βρίσκονταν στο πρεσβυτέριο της ενορίας και, σύμφωνα με την εισαγγελία της Αμβέρσας, κατανάλωσαν μαζί ecstasy (έκσταση) και poppers (χημικές εισπνεόμενες ουσίες), ενώ είχαν και σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους.

 Οι συνθήκες του θανάτου

Κάποια στιγμή, μέσα στη νύχτα, ο Βρετανός κληρικός αισθάνθηκε αδιάθετος και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πάστορας -ο οποίος έχει κατονομαστεί ως Β.- κάλεσε ασθενοφόρο. Οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τον Βρετανό ιερέα, ο οποίος διαπιστώθηκε νεκρός στο σημείο.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο Heide, όπου πέθανε ο κληρικός / Πηγή: Wikimedia Commons

Η έρευνα των Αρχών

Οι Αρχές βρήκαν ίχνη ναρκωτικών ουσιών στο σώμα του θύματος, ενώ μια πρώτη εξέταση ούρων έδειξε ότι είχε καταναλώσει ecstasy. Οι ανακριτές εντόπισαν επίσης δύο χάπια του συγκεκριμένου ναρκωτικού στον χώρο.

Ο πάστορας B., ο οποίος παραδέχτηκε την κατανάλωση των ναρκωτικών, συνελήφθη την Παρασκευή και δίνει κατάθεση στις αρχές, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «διακίνηση ναρκωτικών με αποτέλεσμα τον θάνατο». Η εισαγγελία δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διεξαχθεί αυτοψία για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου.

Σκάνδαλο για την Καθολική Εκκλησία

Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο όπου η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται ήδη υπό έντονη πίεση, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Βέλγιο. Ο ξαφνικός θάνατος του ιερέα και η εμπλοκή ναρκωτικών και σεξουαλικών επαφών έφεραν σοκ στην τοπική ενορία της Heide και έχουν προκαλέσει μια ακόμα κρίση για την Εκκλησία, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ζητήματα διαφθοράς και ανηθικότητας στο εσωτερικό της.

Φωτογραφία αρχείου: Andrew Medichini / AP

Η επίσκεψη του Πάπα και οι έντονες αντιδράσεις

Η είδηση για τον θάνατο του Βρετανού κληρικού δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στο Βέλγιο. Κατά την παραμονή του, ο Πάπας αντιμετώπισε έντονη κριτική για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Τόσο ο Βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, όσο και ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο ζήτησαν πιο στοχευμένες και συγκεκριμένες ενέργειες για την υποστήριξη των θυμάτων κακοποίησης από το σώμα των κληρικών.


Σε μια συνάντηση με ακαδημαϊκούς και φοιτητές στα καθολικά πανεπιστήμια, ο Πάπας Φραγκίσκος δέχτηκε έντονες επικρίσεις σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας για το ρόλο των γυναικών. Παρόλο που η επίσημη ομιλία του επικεντρώθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η απάντησή του στο ερώτημα των φοιτητών για τον ρόλο των γυναικών χαρακτηρίστηκε -επιεικώς- από ορισμένους ως ανεπαρκής.


Παράλληλα, ο Πάπας καταδίκασε έντονα την κακοποίηση, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για κακοποίηση» και ζητώντας από τους Επισκόπους «να μην καλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις».

Ανάλογες υποθέσεις στο προσκήνιο

Η υπόθεση του Βέλγου ιερέα θυμίζει την περίπτωση του Βρετανού εφημέριου Τζέφρι Μπόλκομπ, ο οποίος αποβλήθηκε πρόσφατα από την Εκκλησία της Αγγλίας για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως μεθαμφεταμίνης και ηρωίνης.


Ο Μπόλκομπ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η χρήση των ναρκωτικών τον βοηθούσε να συνδεθεί με τους ενορίτες του, καταδικάστηκε από το εκκλησιαστικό δικαστήριο και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Η υπόθεσή του ανέδειξε τα προβλήματα της Εκκλησίας με τις ναρκωτικές ουσίες και προκάλεσε σοκ στην κοινωνία του Eastbourne.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου