Η επίθεση στα μεσαία στελέχη έχει πάρει νέα πνοή
Οι θέσεις στην εταιρική Αμερική που "τρώνε δούλεμα" δεν είναι άλλες από αυτές των μάνατζερ. Καθηλωμένοι μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου και όλων των άλλων στο γραφείο, έχουν εδώ και καιρό χλευαστεί ως γραφειοκράτες των οποίων η δουλειά είναι να επιβάλλουν τους κανόνες .... και να εξαλείφουν κάθε ίχνος δημιουργικότητας ή πρωτοβουλίας.
Αλλά το τελευταίο διάστημα, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για πιο δύσκολες στιγμές, η επίθεση στα μεσαία στελέχη έχει πάρει νέα πνοή. Στη Meta, ο Mark Zuckerberg εξαλείφει τα επίπεδα της μεσαίας διοίκησης, υποβιβάζοντας πολλούς επόπτες στις τάξεις των εποπτευόμενων. Το Shopify αναδιοργανώνει επίσης την εταιρική του ιεραρχία, μια «ισοπέδωση» που θα οδηγήσει σε λιγότερους μάνατζερ. Και ο Elon Musk έδωσε εντολή στους μηχανικούς διευθυντές του Twitter να αρχίσουν να γράφουν οι ίδιοι κώδικα, εκτός από την εκτέλεση των εποπτικών τους καθηκόντων.
Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι λένε ότι καταστρέφουν τους διευθυντές στο όνομα της αποτελεσματικότητας. Ο Zuckerberg έδωσε μια ενδεικτική εξήγηση για την απόφασή του: Δεν θέλει να έχει «διευθυντές που διαχειρίζονται μάνατζερ, που διαχειρίζονται τα διευθυντικά στελέχη που διαχειρίζονται τους ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά». Η ρητορική του, στην πραγματικότητα, είναι μέρος ενός κινήματος δεκαετιών για τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων στην εκτεταμένη αμερικανική γραφειοκρατία. Εξοικονόμηση στα γενικά έξοδα. Σταματήστε τη γραφειοκρατία. Δημιουργήστε, σύμφωνα με τα λόγια του Zuckerberg, «ένα πιο διασκεδαστικό μέρος για να εργαστείτε». Ακούγονται όλα υπέροχα, σωστά;
Μήπως οι επιχειρήσεις διώχνουν τους ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο;
Εκτός από ένα μικρό πράγμα: Τα μεσαία στελέχη είναι στην πραγματικότητα αυτοί που κάνουν τους μεγάλους οργανισμούς να λειτουργούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ιnsider. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι απαραίτητοι στη συνολική απόδοση μιας εταιρείας πολύ περισσότερο από ό,τι τα ανώτερα στελέχη - και επίσης κάνουν μεγαλύτερη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα από τις ομάδες που εποπτεύουν.
Διώχνοντας τώρα τα μεσαία στελέχη, εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου στροφής στην υβριδική εργασία (δηλαδή λίγο τηλεργασία, λίγο γραφείο), οι επιχειρήσεις απομακρύνουν τους ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο για να αντιμετωπίσουν όλη την οικονομική αβεβαιότητα. Κάνουν πιο δύσκολο για τους υπόλοιπους μάνατζερ να πετύχουν.
«Θα μπορούσατε να έχετε ένα υπέροχο όραμα, θα μπορούσατε να έχετε μια εξαιρετική στρατηγική, αλλά αν δεν έχετε διευθυντές που δημιουργούν την κουλτούρα που φιλοδοξείτε να αποκτήσετε, τότε τίποτα από αυτά δεν θα γίνει», λέει ο Jim Harter, ο επικεφαλής επιστήμονας της Gallup.
Ο πόλεμος κατά των μεσαίων στελεχών φαίνεται να έχει επιτύχει ορισμένα από τα επιδιωκόμενα οφέλη: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με λιγότερα οργανωτικά στρώματα έφεραν αποτελέσματα στους πελάτες πιο γρήγορα. Αλλά η τάση οδήγησε επίσης σε μια κουλτούρα που θεωρούσε τα μεσαία στελέχη ως βάρος αντί για βοήθεια - παρόλο που εκτεταμένη έρευνα έχει βρει ότι οι καλοί εργαζόμενοι αυτής της θέσης, συνεισφέρουν υπερβολικά στους οργανισμούς τους.
Η διαχείριση ανθρώπων, στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο χρονοβόρα από όσο αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι - ακόμα και τα μεγάλα κεφάλια στις εταιρείες. Η Gallup διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των άμεσων αναφορών που μπορούν να επιβλέπουν αποτελεσματικά τα περισσότερα στελέχη: 10.
Είναι αρκετά δύσκολο να έχεις ουσιαστικές συνομιλίες με τους υπαλλήλους σε εβδομαδιαία βάση. Καθώς εταιρείες όπως η Meta διώχνουν τα μεσαία στελέχη, κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τους εναπομείναντες επόπτες τους με ομάδες που είναι πολύ μεγάλες για να επιβλέπουν αποτελεσματικά. Για φανταστείτε να έπρεπε να διαχειριστεί κάποιος 30 άτομα μέσα σε μια εβδομάδα!
Οι εταιρείες ενδέχεται να εξοικονομήσουν γενικά έξοδα προς το παρόν μεν, αλλά σύντομα θα δυσκολευτούν και θα χάσουν έσοδα μακροπρόθεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου