Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 04, 2024

Μ. Ανατολή: Ανηλεές σφυροκόπημα από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Δυτική Όχθη – Στους 18 οι νεκροί στην Τούλκαρεμ – ΒΙΝΤΕΟ


 Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολά.

Αυτό δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης (3/10) πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο λιβανικό σιιτικό κίνημα, ενώ ανταποκριτές του πρακτορείου άκουσαν ισχυρές εκρήξεις.

«Το Ισραήλ βομβάρδισε τη νότια συνοικία ένδεκα συνεχόμενες φορές», είπε η πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο βομβαρδισμός ήταν τόσο σφοδρός που ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί αυτοκινήτων και ταρακουνήθηκαν κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου και στα περίχωρά της.

Τουλάχιστον έξι οι νεκροί

Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, έπειτα από μια μέρα που σημαδεύτηκε από χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου οκτώ στρατιωτικοί του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν.


Μια από τις επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου έπληξε «κέντρο της πολιτικής προστασίας» του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολάχ.


Ο απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και άλλους επτά τραυματίες.

Δείτε σχετική ανάρτηση

Στους 18 οι νεκροί από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τούλκαρεμ

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (4/10) ότι δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Τούλκαρεμ, πόλης στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως εξαπέλυσαν πλήγμα.

«Δεκαοκτώ μάρτυρες μετά τον βομβαρδισμό του καταυλισμού της Τούλκαρεμ από την κατοχή», ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής μέσω Telegram, αναθεωρώντας εκ νέου προς το χειρότερο τον προηγούμενο απολογισμό, που έκανε λόγο για 16 νεκρούς.

Η Δυτική Όχθη παραμένει υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Δείτε σχετική ανάρτηση

Μαχητικό F-16 έκανε την επίθεση

«Στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των ενόπλων δυνάμεων και της Σιν Μπετ (σ.σ. η ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκοπείας), η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε πλήγμα στην Τούλκαρεμ», ανέφερε σε λακωνικό ανακοινωθέν του ο ισραηλινός στρατός.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φάισαλ Σαλάμα, αξιωματούχος στον καταυλισμό προσφύγων, ανέφερε ότι η επίθεση έγινε από μαχητικό πολλαπλών ρόλων F-16, το οποίο βομβάρδισε καφετέρια.

Το ισραηλινό αεροσκάφος «έπληξε καφετέρια στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου», είπε επίσης ο Αλάα Σρότζι, κοινωνικός ακτιβιστής. «Υπάρχουν πολλά θύματα στο νοσοκομείο, παιδιά, νέοι, ο (τελικός) αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός», πρόσθεσε.

Δείτε σχετική ανάρτηση

Πάνω από 700 Παλαιστίνιοι νεκροί

Η Τούλκαρεμ είναι ανάμεσα στις πόλεις και τους καταυλισμούς προσφύγων που έγιναν στα τέλη Αυγούστου στόχος επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινιακών ενόπλων κινημάτων στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η βία ανάμεσα στους Παλαιστίνιους από τη μια και τον ισραηλινό στρατό και εποίκους από την άλλη κλιμακώθηκε ραγδαία.

Έκτοτε έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 Παλαιστίνιοι από πυρά στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, και τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου