Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 06, 2024

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες – Θα κλείσουν στις 19:00

Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι 950 κάλπες της εσωκομματικής ψηφοφορίας για

την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 7 το βράδυ εκτός κι αν η αρμόδια επιτροπή του κόμματος (ΕΔΕΚΑΠ) αποφασίσει να δώσει παράταση εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ακόμη σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων, ιδίως στα μεγάλα εκλογικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.


Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν τα μέλη του κόμματος και επιπλέον όσοι άλλοι άνω των 16 το επιθυμούν δηλώνοντας, σ όποιο εκλογικό κέντρο προσέλθουν, πως θέλουν να εγγραφούν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι κι υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Όλοι οι ψηφοφόροι θα καταβάλουν ως αντίτιμο το ποσό των 3 ευρώ. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους για την ταυτοπροσωπία αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ( π.χ δίπλωμα οδήγησης).

Το ψηφοδέλτιο είναι κοινό με αλφαβητική σειρά των υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου , ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) και μπαίνει σταυρός προτίμησης.

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων κι αν δεν το καταφέρει τότε οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε β γύρο την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 το βράδυ.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Τα μηνύματα των υποψηφίων

Νίκος Ανδρουλάκης

Λίγες ώρες πριν ανοίξει η πράσινη κάλπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δημοσίευσε στα social media ένα ανατρεπτικό βίντεο που τελειώνει χαρακτηριστικά με την ατάκα «μήπως το παρακάνατε;».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε το τελευταίο «100άρι» με ένα διαφορετικό βίντεο στο TikTok με ευτράπελα και φάλτσα από την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ τόνισε ότι η κάλπη της Κυριακής θα καθορίσει το ύφος το ήθος και τον προσανατολισμό της επομένης κυβέρνησης.

«Αυτήν την Κυριακή να συναντηθούμε ξανά. Μαζί ξεκινήσαμε μαζί συνεχίζουμε μαζί θα νικήσουμε. Είμαστε η μεγάλη αλλαγή. Είμαστε η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει και να νικήσει τη συντήρηση», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Χάρης Δούκας

Μήνυμα «αλλαγής σε ολόκληρη την Ελλάδα» έστειλε ο Χάρης Δούκας, πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου.

«Από την γη των Βενιζέλων, σύμβολο της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, θέλω να στείλω μήνυμα αλλαγής σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτή την Κυριακή 6 Οκτώβρη, σας καλώ όλους. Κάθε προοδευτικό πολίτη, να έρθει να ψηφίσει. Γιατί ενωμένοι μπορούμε να γίνουμε η δύναμη που θα τολμήσει τις απαραίτητες τομές και ανατροπές για να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα. Ζητώ από εσάς καθαρή εντολή για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ξανά, Κίνημα Ελπίδας και Νίκης! Πάμε, δυνατά! Πάμε, ενωτικά! Πάμε, τώρα!», γράφει ο Χάρης Δούκας σε ανάρτησή του.

 

Άννα Διαμαντοπούλου

«Το ΠΑΣΟΚ μπορεί ξανά να γίνει Μεγάλο και μπορεί ξανά να γίνει Κυβερνών» γράφει η Άννα Διαμαντοπούλου στα social media, ενημερώνοντας τους ψηφοφόρους του κόμματος για το πού έχουν στηθεί εκλογικά κέντρα.

«Είναι η στιγμή που μπορούμε να πιστέψουμε και να ελπίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ξανά να γίνει Μεγάλο και μπορεί ξανά να γίνει Κυβερνών. Γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα. Όταν δεν υπάρχει ιδεολογία και πολιτικό πλαίσιο, τότε δεν υπάρχει διακυβέρνηση, υπάρχει διαχείριση. Έχω ένα πρόβλημα σήμερα, δίνω επιδόματα το λύνω. Έχω ένα πρόβλημα με το ΕΣΥ, παίρνω γιατρούς από εδώ, τους βάζω εκεί.

Η πολιτική είναι πολύ διαφορετικό, οι ιδέες κινούν τον κόσμο και οι πολιτικές τον αλλάζουν. Τι είναι λοιπόν, η σοσιαλδημοκρατία; Η σοσιαλδημοκρατία έρχεται από μακριά και όπου έχει εφαρμοστεί, έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους λαούς και τους πολίτες. Θέλουμε να κάνουμε μία Ελλάδα που παράγει προς όφελος των πολιτών της. Πρέπει να μιλήσουμε για αυτά. Πρέπει να δώσουμε αυτήν τη νέα πραγματικότητα και να πούμε ότι ναι, γίνεται.

Ο ηγέτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτό που ψηφίζουμε για αύριο, πρέπει να το πιστέψουμε βαθιά, ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να ψηφίσουμε τον αυριανό πρόεδρο, που μπορεί να είναι, στις επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός και που θα είναι σοσιαλδημοκράτης. Το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να ξαναγίνει Μεγάλο και Κυβερνών. Γίνεται; Ναι, γίνεται και σας διαβεβαιώ για αυτό. Μάθε που μπορείς να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα για την ανάδειξη Προέδρου.

Βρες τα εκλογικά κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού εδώ: https://diamantopoulou.gr/mathe-pou-psifizeis/…

Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ Δυναμώνουμε την Κοινωνία», αναφέρει σε ανάρτησή της.

 

Παύλος Γερουλάνος

Ραντεβού στην κάλπη δίνει με τους ψηφοφόρους ο Παύλος Γερουλάνος. «Στις 6 Οκτωβρίου ζητώ την ψήφο σας. Με την εμπιστοσύνη σας να πάμε στο δεύτερο γύρο! Και στις 13 Οκτωβρίου εγγυώμαι αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ», τονίζει ο κ. Γερουλάνος στα social media.

«ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ! Πριν 3 μήνες, ξεκινήσαμε μαζί μια πορεία χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς παζάρια, χωρίς εκπτώσεις. Με τις αξίες μας ψηλά. Μια πορεία που δεν λύγισε ποτέ. Ούτε με τις δημοσκοπήσεις, ούτε με τις προβλέψεις, ούτε με τις φήμες και την παραφιλολογία. Δεν το βάλαμε ποτέ κάτω. Και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Με τη δύναμη σας δείξατε, ότι τίποτα δεν λυγίζει μια προσπάθεια που βασίζεται σε αξίες.

Τίποτα δεν κάμπτει έναν αγώνα Πολιτικό. Όπου το Π γράφεται με Π κεφαλαίο. Και σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Τούμπα οι δημοσκοπήσεις, τούμπα οι προβλέψεις, τέλος οι φήμες και η παραφιλολογία. Όλοι πλέον σήμερα δέχονται, παραδέχονται και αποδέχονται αυτό που εμείς λέγαμε από την αρχή: Όλα και όλοι θα κριθούμε στην κάλπη. Εκεί που θα μιλήσουν τα μέλη και οι φίλοι. Εκεί που θα μιλήσει η Δημοκρατία. Και σήμερα όλοι δέχονται, παραδέχονται και αποδέχονται πως η μόνη υποψηφιότητα που διασφαλίζει αλλαγή ηγεσίας στον δεύτερο γύρο είναι η δική μας υποψηφιότητα.

Για αυτό λοιπόν απευθύνομαι σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ που θα έρθει στην κάλπη, που πιστεύει ότι χρειάζεται αλλαγή σελίδας στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές: Στις 6 Οκτωβρίου ζητώ την ψήφο σας. Με την εμπιστοσύνη σας να πάμε στο δεύτερο γύρο! Και στις 13 Οκτωβρίου εγγυώμαι αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Εγγυώμαι την απαρχή μιας νέας πορείας νίκης για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Για την Ελλάδα. Για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Σας ευχαριστώ για την αγάπη, την εμπιστοσύνη, για όσα ζήσαμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Ραντεβού στην κάλπη!», αναφέρει ο κ. Γερουλάνος.

 

Μιχάλης Κατρίνης

Το δικό του μήνυμα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στέλνει ο Μιχάλης Κατρίνης στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

«Από άκρη σε άκρη, σε όλη την Ελλάδα, ήρθαμε κοντά και μιλήσαμε για τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ και η χώρα. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ελπίδες, την ίδια αγωνία για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ «μίλησαν» πολλοί. «Μίλησαν» μηχανισμοί και εξωθεσμικά κέντρα. Τώρα θα μιλήσετε εσείς, με τη συμμετοχή και την επιλογή σας. Θα αποφασίσετε εσείς, η βάση της δημοκρατικής παράταξης, όλοι εσείς που θέλετε πραγματική αλλαγή. Με το χέρι στην καρδιά. Με πίστη και αισιοδοξία για να αλλάξει η ζωή μας. Για ένα νικηφόρο ΠΑΣΟΚ, για μια Ελλάδα που μας αξίζει», αναφέρει ο κ. Κατρίνης στα social media.

 

Νάντια Γιαννακοπούλου

Με ένα reel από το παρασκήνιο της πρόσφατης επίσκεψή της στην Ξάνθη, υπό βροχή, κλείνει την παρουσία της στα social media η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στις εικόνες διακρίνεται και ο σύζυγός της Μάξιμος Μουμούρης. «Μια χαρά, σιγά μην μασάμε» ακούγεται να λέει η ίδια στο τέλος του βίντεο, που μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Όλα τα εκλογικά κέντρα – Πού και πώς μπορείτε να ψηφίσετε

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα ειδικό διαδραστικό χάρτη, ώστε κάθε ψηφοφόρος να βρει το πιο κοντινό του εκλογικό τμήμα και να μάθει πού ψηφίζει.

Στα αριστερά της σελίδας υπάρχει ο χάρτης και κάνοντας κλικ στην περιφέρεια που επιθυμείτε αμέσως βγάζει δεξιά όλα τα εκλογικά τμήματα και μάλιστα υπάρχει και χάρτης για να σας κατευθύνει.

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη.

Μπορείτε να τα δείτε εδώ ανά περιφέρεια αναλυτικά τα εκλογικά κέντρα στα οποία μπορείτε να ψηφίσετε στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, όπως μπορείτε να δείτε και τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάρει μέρος όποιος ψηφοφόρος επιθυμεί ακόμα και χωρίς να είναι μέλος του κόμματος, όπως άλλωστε συνέβη σε όλες τις τελευταίες εσωκομματικές αναμετρήσεις του κινήματος.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφοφορία

Καθώς όλοι οι υποψήφιοι και κομματικοί παράγοντες στη Χ. Τρικούπη προβλέπουν αυξημένη συμμετοχή πρόκειται να λειτουργήσουν περίπου 950 εκλογικά τμήματα σ΄όλη τη χώρα και σε ορισμένες πόλεις του εξωτερικού. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχει ένα tablet, μέσω του οποίου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων και στο τέλος η καταμέτρηση των ψήφων.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τη δυνατότητα να δοθεί παράταση εκεί που θα διαπιστωθεί αυξημένη προσέλευση.

Μπορούν να ψηφίσουν όσοι κι όσες έχουν ηλικία από 16 ετών και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και όσοι αλλοδαποί βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Προϋπόθεση είναι να είναι ή να εγγραφούν μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή να δηλώσουν πώς επιθυμούν να είναι φίλοι του. Με υπεύθυνη δήλωση θα δηλώσουν ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Αυτό μπορεί να γίνει στο εκλογικό τμήμα καταβάλλοντας το ποσό των 3 ευρώ. Πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο αποδεικτικό έγγραφο για την ταυτοποίηση τους (πχ δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο).

Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.

Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Ο εκλογέας:

  • Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι «υποδοχής» με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
  • Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
  • Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
  • Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου