Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 04, 2024

Βίντεο: Απελευθερώθηκε με μυστική επιχείρηση 21χρονη όμηρος του ISIS έπειτα από 10 χρόνια κράτησης


 Μια 21χρονη γυναίκα που απήχθη από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ πριν από μια δεκαετία ελευθερώθηκε από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα σε μια μυστική επιχείρηση μήνες στην οποία συμμετείχαν το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι.


Η γυναίκα είναι μέλος των Γιαζίντι. Οι Γιαζίντι βρίσκονται κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία, όπου σκοτώθηκαν περισσότερα από 5.000 μέλη και απήχθησαν χιλιάδες άλλοι σε μια εκστρατεία του ISIS το 2014, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ συνιστά γενοκτονία

Σύμφωνα με το Reuters, απελευθερώθηκε έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες προσπαθειών που περιελάμβαναν αρκετές προσπάθειες που απέτυχαν λόγω της δύσκολης κατάστασης ασφαλείας που προέκυψε από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ο Silwan Sinjaree, επικεφαλής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ. Έχει αναγνωριστεί ως η Fawzia Sido. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει απευθείας με τη γυναίκα για να σχολιάσει, με τους Ιρακινούς αξιωματούχους να λένε ότι ξεκουραζόταν αφού είχε επανενωθεί με την οικογένειά της στο βόρειο Ιράκ.


Προετοιμάζονταν για μήνες

Ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν έρθει σε επαφή με τη γυναίκα για μήνες και μετέδωσαν τις πληροφορίες της σε Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι κανόνισαν την έξοδό της από τη Γάζα με τη βοήθεια του Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σημειώνεται ότι το Ιράκ και το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικούς δεσμούς.


Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε συντονιστεί με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και «άλλους διεθνείς παράγοντες» στην επιχείρηση για την απελευθέρωση του Σίντο.


Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο απαγωγέας της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας, πιθανώς από ισραηλινό χτύπημα, και στη συνέχεια διέφυγε σε ένα κρησφύγετο μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.


«Σε μια σύνθετη επιχείρηση που συντονίστηκε μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων διεθνών παραγόντων, διασώθηκε πρόσφατα σε μια μυστική αποστολή από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης Kerem Shalom», ανέφερε. Αφού μπήκε στο Ισραήλ, συνέχισε για την Ιορδανία μέσω της γέφυρας Allenby και από εκεί επέστρεψε στην οικογένειά της στο Ιράκ, είπε ο στρατός.


Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «βοήθησαν στην ασφαλή απομάκρυνση από τη Γάζα μιας νεαρής γυναίκας Γεζίντι για να επανενωθεί με την οικογένειά της στο Ιράκ». Ο εκπρόσωπος είπε ότι απήχθη από το σπίτι της στο Ιράκ σε ηλικία 11 ετών και πουλήθηκε και διακινήθηκε στη Γάζα. Ο απαγωγέας της σκοτώθηκε πρόσφατα, επιτρέποντάς της να δραπετεύσει και να αναζητήσει επαναπατρισμό, είπε ο εκπρόσωπος. Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν είχε κανένα ρόλο στην εκκένωση.


Πάνω από 6 χιλιάδες όμηροι

Η Sinjaree είπε ότι ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά είχε τραυματιστεί από την περίοδο της αιχμαλωσίας της και από τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι είχε παρακολουθήσει απευθείας το θέμα με Αμερικανούς αξιωματούχους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον Khalaf Sinjar, σύμβουλο του Σουδάν για υποθέσεις Yazidi.


Περισσότεροι από 6.000 Γιαζίντι αιχμαλωτίστηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή Σιντζάρ στο Ιράκ το 2014, με πολλούς να πουληθούν σε σεξουαλική σκλαβιά ή να εκπαιδεύτηκαν ως παιδιά στρατιώτες και να οδηγηθούν πέρα ​​από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Συρίας.


Κατά τη διάρκεια των ετών, περισσότεροι από 3.500 έχουν διασωθεί ή απελευθερωθεί, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, ενώ περίπου 2.600 εξακολουθούν να αγνοούνται. Πολλοί φοβούνται νεκροί, αλλά οι Γιαζίντι ακτιβιστές λένε ότι πιστεύουν ότι εκατοντάδες είναι ακόμα ζωντανοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου