Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 18, 2024

Μπάιντεν: Αισιόδοξος για εκεχειρία στην Γάζα – Στέλνει τον Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν για μία εκεχειρία στην Γάζα.


Ο Αμερικανός πρόεδρος, που βρίσκεται στο Βερολίνο και συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο αποκάλεσε τον θάνατο του Σινουάρ «μια στιγμή δικαιοσύνης».

Παράλληλα είπε ότι προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου «να κάνει επίσης αυτή την στιγμή μία ευκαιρία για να να αναζητήσουμε έναν δρόμο προς την ειρήνη, ένα καλύτερο μέλλον στη Γάζα χωρίς απώλειες».

 Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες στο Ισραήλ για να επιχειρήσει και πάλι να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που είχαν «παγώσει».


Ο Τζο Μπάιντεν είχε συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς και αργότερα μέσα στην ημέρα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ. Πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ωστόσο οι τέσσερις ηγέτες αναμένετια να συζητήσουν και τις εξελίξεις που φέρνει η δολοφονία Σινουάρ αλλά και τις προοπτικές τερματισμού των πολέμων στην Μέση Ανατολή.


Από χθες ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει μία νέα προσπάθεια για κατάπαυση πυρός στην Γάζα και επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων. «Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να φέρουμε τους ομήρους στην πατρίδα. Αυτό λοιπόν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Βερολίνο το βράδυ της Πέμπτης.

Πρόσθεσε ότι είναι «αισιόδοξος» για τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός και ότι θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για να συζητήσουν για την Γάζα και πώς θα είναι η «επόμενη μέρα» μετά τον πόλεμο.

Σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάν μπιν Φαρχάν για να συζητήσουν για τον θάνατο του Σινουάρ, την κατάσταση στην Γάζα και τον Λίβανο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του ότι συζήτησαν «τις εξελίξεις στην περιοχή και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή τους». Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Λόιντ Όστιν: Υπάρχουν ευκαιρίες για αλλαγή κατεύθυνσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ να δράξουν τις ευκαιρίες για αλλαγή μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» δήλωσε ο Όστιν, όταν ρωτήθηκε για τον όρκο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι θα συνεχίσει να μάχεται.

«Αλλά σαφώς υπάρχουν ευκαιρίες για αλλαγή κατεύθυνσης, και ελπίζουμε ότι, ξέρετε, τα μέρη θα το εκμεταλλευθούν αυτό τόσο στο Λίβανο όσο στη Γάζα».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι ο Σινουάρ, αρχιτέκτονας της περσινής διασυνοριακής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, σκοτώθηκε σε επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη.

Ο Όστιν δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου