Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 23, 2024

Λίβανος: Συνεχείς βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε ολόκληρη τη χώρα – Οι συναντήσεις και τα μηνύματα Μπλίνκεν στον Νετανιάχου

Τουλάχιστον 10 νεκροί είναι ο απολογισμός των βραδινών εξόδων

της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, στον Λίβανο και φυσικά στην Βηρυτό, αλλά και άλλες πόλεις,  με την Χεζμπολάχ να απαντά στα πλήγματα και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να επιμένει στις επαφές του ότι πρέπει να επιδιωχθεί εκεχειρία και να συνεχιστεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα.


Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε απόψε πως τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν σε δύο ισραηλινά πλήγματα, ένα στο νότιο και ένα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία βομβαρδίζεται ανελέητα από το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στην περιοχή Έρμελ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία), ενώ άλλοι πέντε άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 21 τραυματίστηκαν στη Ναμπατίγια (νότια).

Η Χεζμπολάχ

Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε απόψε ότι εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Ισραήλ και ότι κατέστρεψε επτά ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις.


Στην ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση αναφέρει ότι οι μαχητές της προχώρησαν σε μια «αεροπορική επίθεση με μια μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών» εναντίον βάσης του ισραηλινού στρατού στα νότια της Χάιφα.


Σε άλλη ανακοίνωση, λέει ότι έβαλε στο στόχαστρο επτά ισραηλινά άρματα, τα πέντε εκ των οποίων στον νότιο Λίβανο.  Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τουλάχιστον 65 ρουκέτες κατά του Ισραήλ την Τρίτη, μεταξύ των οποίων και κατά του κεντρικού Ισραήλ το πρωί.

Το βράδυ, σειρήνες στο Ισραήλ που προειδοποιούσαν για ύποπτη διείσδυση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά μήκος της βόρειας ακτής του Ισραήλ, στέλνοντας περίπου ένα εκατομμύριο Ισραηλινούς σε καταφύγια. Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των IDF δήλωσε ότι το περιστατικό έληξε μετά από πάνω από μία ώρα.

Οι IDF δήλωσαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο και πιθανότατα προσέκρουσε σε ανοιχτή περιοχή, αν και δεν το είχαν εντοπίσει.

 

Οι μάχες στον Λίβανο

Δύο ισραηλινοί έφεδροι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Τρίτη, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εμπλέκεται με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ενώ η σιιτική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν έριξε δεκάδες βλήματα στο βόρειο Ισραήλ.

Ένας από τους νεκρούς στρατιώτες  είναι ο ταγματάρχης Αβιράμ Χαρίβ, 42 ετών, αναπληρωτής διοικητής του 9308ου τάγματος της ταξιαρχίας Αλον, από το Ντόλεβ. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στο νότιο Λίβανο. Ο άλλος  είναι ο αρχιλοχίας  Saar Eliad Navarsky, 27 ετών, του 508ου τάγματος πυροβολικού του 7338ου συντάγματος «Adirim», από το Τελ Αβίβ. Σκοτώθηκε σε πυρά πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός καλεί συνεχώς  τους κατοίκους των νότιων προαστίων της Βηρυτού, που είναι γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ, να εκκενώσουν την περιοχή ενόψει των στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο τη λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση «στο εγγύς μέλλον».

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του στρατού Avichay Adraee δημοσιεύει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X έναν χάρτη που δείχνει συγκεκριμένα κτίρια στη νότια Βηρυτό, λέγοντας: «Πρέπει να εκκενώσετε αμέσως αυτά τα κτίρια και τα παρακείμενα σε αυτά και να μείνετε μακριά από αυτά σε απόσταση όχι μικρότερη των 500 μέτρων (0,3 μιλίων)».

Οι Λιβανέζοι δηλώνουν ότι δεν έχουν χρόνο να απομακρυνθούν, γιατί τα πλήγματα γίνονται πολύ γρήγορα μετά την ειδοποίηση.

Οι επαφές Μπλίνκεν

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνομιλίες που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε τη «σοβαρότητα» των αμερικανικών προειδοποιήσεων για αύξηση της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

«Αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα με την οποία έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την τρέχουσα κατάσταση και δεσμεύονται να ανταποκριθούν σε αυτήν και να ενεργήσουν σύμφωνα με τα αιτήματα», αναφέρει ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μετά την συνάντηση του Μπλίνκεν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για την παρακράτηση της βοήθειας προς το Ισραήλ σε πρόσφατη επιστολή του, με κορυφαίους ισραηλινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα σήμερα.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης με τον Νετανιάχου τους μηχανισμούς που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων των «μεταβατικών δομών» που απαιτούνται για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Γάζα, λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα κυκλοφόρησαν εντυπωσιακά πλάνα από την κατάρρευση κτιρίου που χτύπησε ο Ισραηλινός στρατός στον Νότιο Λίβανο και το οποίο κατέρρευσε ολόκληρο, μετά από πλήγμα με μία και μόνο ρουκέτα .  Το Ισραήλ χτύπησε και σήμερα στόχους που υποστηρίζει ότι ήταν δομές διοίκησης της Χεζμπολάχ ή κέντρα χρηματοδότησής του

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου