Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 14, 2024

ΚΥΠΡΟΣ με Ισραήλ! ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ συμφωνία για σύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου...

 

Ισραήλ και Κύπρος βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την εγκατάσταση αγωγού μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν που βρίσκονται στην ισραηλινή ΑΟΖ (εικόνα, επάνω, από ynet.co.il).
Σύμφωνα με το ισραηλινό YetNews, οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και, όταν υπογραφεί η συμφωνία, η Κύπρος θα γίνει η τρίτη χώρα που θα εισάγει ισραηλινό φυσικό αέριο, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, και η πρώτη από την Ευρώπη, στην οποία θα μπορεί να μεταφερθεί στη συνέχεια.
Τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν επιλέχθηκαν για τον αγωγό καθώς βρίσκονται κοντά στην Κύπρο
Παρασκηνιακά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της εταιρείας Energean και της κυβέρνησης της Κύπρου, με την υποστήριξη των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, του Ελι Κοέν από το Ισραήλ και του Γιώργου Παπαναστασίου από την Κύπρο.
Τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν επιλέχθηκαν για το έργο καθώς βρίσκονται κοντά στην Κύπρο, περίπου 200 χιλιόμετρα.
Η συμφωνία εξαγωγής αναμένεται να έχει διάρκεια 10 χρόνια και προβλέπει μεταφορά περίπου 7 BCM (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου. Αυτό θα επιτρέψει την προώθησή του από την Κύπρο στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σημαντική πολιτική σημασία
Η εν λόγω συμφωνία, όπως αναφέρει το YetNews, που εκτιμάται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει σημαντική πολιτική σημασία.
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειάς τους, και το φυσικό αέριο μπορεί να εξυπηρετήσει στρατηγικούς στόχους του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Ελι Κοέν, δήλωσε ότι «Το αέριο αποτελεί ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα για το κράτος του Ισραήλ».
Πρόσθεσε πως σχεδιάζει να επεκτείνει τα σχέδια εξαγωγής του προκειμένου να ενισχυθεί «η πολιτική θέση της χώρας του» γενικά καθώς και έναντι της Ευρώπης, «προκειμένου ν’ αυξηθεί η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή μας» και να φέρουμε «δισεκατομμύρια σέκελ για το κράτος, τα οποία είναι πολύ απαραίτητα ειδικά αυτήν τη στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου